Rubriky
Blog Zdraví

Pomazánka humus

Pomazánka humus: Nezbytný prvek v kuchyni pro milovníky zdravé stravy

Pomazánka humus se stala nedílnou součástí moderního stravování a zdravého životního stylu. Tento lahodný pokrm, původem z Blízkého východu, postupně získává stoupající popularitu po celém světě díky své výživné hodnotě a univerzálnímu použití. V tomto článku se podíváme na původ, výživové vlastnosti, způsoby přípravy a kreativní varianty použití pomazánky humus.

Historie pomazánky humus

Historie pomazánky humus sahá až do starověkého Egypta a Mezopotámie, kde byla tato pochoutka považována za bohatý zdroj výživných látek. Původní receptura se postupem času proměňovala a přizpůsobovala lokálním surovinám a preferencím. Slovo „humus“ pochází z arabštiny a v překladu znamená „cizrnová kaše“. Tato delikatesa se tradičně připravuje z vařených cizrny (čočky), olivového oleje, tahini (sezamového pasty), česneku, citronové šťávy a soli.

Výživové vlastnosti pomazánky humus

Pomazánka humus je bohatým zdrojem živin, které jsou pro lidský organismus nezbytné. Cizrna obsahuje vysoké množství bílkovin, vlákniny, železa a dalších minerálů. Olivový olej je pak zdrojem zdravých tuků, které přispívají k lepšímu trávení a snižují riziko srdečních onemocnění. Tahini, vyrobené z mletých semínek sezamu, dodává pomazánce humus bohatou chuť a je také zdrojem vápníku a zinku. Česnek a citronová šťáva pak přidávají do receptury další nutriční hodnotu a osvěžující aroma.

Způsoby přípravy pomazánky humus

Příprava pomazánky humus je relativně jednoduchá a může být upravena dle osobních preferencí. Základem je vaření cizrny a její mixování s ostatními ingrediencemi. Zde je základní receptura:

Ingredience:
  • 1 hrnek vařené cizrny
  • 2 lžíce tahini
  • 2 stroužky česneku
  • ¼ šálku olivového oleje
  • Šťáva z 1 citronu
  • Sůl a pepř podle chuti
Postup:
  1. Ve food processoru nebo mixéru smíchejte vařenou cizrnu, tahini, prolisované česneky, olivový olej a citronovou šťávu.
  2. Mixujte ingredience, dokud nedosáhnete hladké konzistence. Přidejte podle potřeby vodu pro zředění.
  3. Dochutíme solí a pepřem podle chuti.
  4. Pomazánka humus je hotová k podávání. Podávejte s kousky pita chleba, zeleninovými tyčinkami nebo jako součást různých pokrmů.

Kreativní varianty použití pomazánky humus

Pomazánka humus je mimořádně flexibilní a může být použita v různých receptech a kombinacích. Zde jsou některé kreativní způsoby, jak využít tuto vynikající pochoutku:

  1. Humusové sendviče: Namazáním humusu na plátek čerstvého pečiva nebo pita chleba vytvoříte rychlý a výživný sendvič. Přidejte do něj plátky rajčat, okurky, avokádo nebo nakládaného zeleného pepře pro extra chuťovou explozi.
  2. Humusové dipy: Humus lze použít jako základ pro různé dipy. Přidejte do něj například sušené rajčata, olivy, čerstvé bylinky nebo opečenou papriku a podávejte s chipsy, krekry nebo kousky zeleniny.
  3. Humusové polévky: Přidejte humus do své oblíbené polévky jako zahušťovadlo a zároveň pro zvýšení její chutě a výživové hodnoty. Humus skvěle ladí například s červeným kari nebo dýňovou polévkou.
  4. Humusové omáčky: Smíchejte humus s jogurtem nebo zakysanou smetanou a vytvořte pikantní omáčku, kterou můžete podávat k pečenému nebo grilovanému masu, jako dip pro grilovanou zeleninu nebo jako polevu na saláty.

Závěr

Pomazánka humus je více než jen obyčejný pokrm – je to symbol zdravého stravování, bohatý na živiny a plný chutí. Jeho jedinečná chuť a všestrannost ho činí oblíbeným mezi milovníky dobrého jídla po celém světě. Pokud jste ještě nezkusili tuto lahodnou pochoutku, určitě si ji přidejte na seznam vašich kulinářských dobrodružství a objevte svět humusu v jeho nejrůznějších podobách a variacích. Vaše chuťové buňky vám za to určitě poděkují!

5 reakcí na „Pomazánka humus“

děkuji za prýma recepty dělala jsem kličenou cizrnu ,je moc dobrá a tak jsem orestovala zeleninu a dala tam tu klíčenou cizrnu,vyborné.humus vyzkouším.

Tak se přiznám,jak jsem vás chtěla smazat,tak s tímto jste mě udělal a určitě si udělám,ale jedla jsem to i nemixované a nebyla chyba

Pane Dobrota, věřím, že jste chtěl poradit dobře, ale 5 lžic olivového oleje je zdravějších než-li osminka másla, né? Naměřili mi zvýšený cholesterol tak se chci snažit, jen se v tom nemůžu vyznat, každý říká něco jiného. Každopádně živočišné tuky nepapat. I když věřím, že vaše varianta by byla chutnější.

pro paní Hanu,zda mohu.Dnes jsem byla na kontrole cholesterolu a z 10,7 mám 4,6 a přiznám,že jsem jedla hodně bazalky na rajsý,sýr zkrátka kam se dá užít,jasně i půlku Rosucardu večer.mám radost zkuste to Bazalku mají stále v supermarketu. Miluš

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *