Rubriky
Blog

5 důvodů, proč vyzkoušet bezmasé pondělí

Co si dám dnes na oběd?

Pro mnohé z nás je pravděpodobně na jídelníčku hovězí, kuřecí nebo vepřové maso. Většinu našich jídel máme tendenci stavět na živočišných bílkovinách, ale důkazy ukazují, že začlenění většího množství bílkovin rostlinného původu do naší stravy může způsobit významné zdravotní zlepšení.

Myšlenka jíst méně masa nás masožravce může uvrhnout do panického stavu. Ale rostlinné stravování nemusí být o striktním celoživotním dodržování – stačí začít malými kroky, které přinesou velké výsledky.

Co je bezmasé pondělí?

Bezmasé pondělí je styl stravování, který povzbuzuje lidi, aby jeden den v týdnu vynechali maso (toto rozhodnutí může být přijato na kterýkoliv den v týdnu) a nahradili živočišné bílkoviny, bílkovinami rostlinného původu.

Důvod pro začlenění více rostlin do naší stravy je dvojí:

Za prvé už víme, že rostlinné proteiny jsou ekologicky udržitelnější než proteiny ze zvířecího masa. Za druhé, konzumace rostlinné stravy přináší mnoho zdravotních výhod. A to mimochodem neznamená, že se musíte stát úplně veganem nebo vegetariánem. Zbavit se masa i jen jednou týdně přináší výhody.

Bezmasé pondělí je prostě o změně vašeho myšlení a aktivním rozhodnutí začlenit do svého jídelníčku více rostlinných bílkovin, abyste mohli využívat výhod, které bezmasá strava nabízí. Není to nic, na co by jsme byli zvyklí, takže začít tím, že jednou týdně budeme bez masa, je skvělý způsob, jak začít. 

Jaké jsou výhody rostlinné stravy?

Je to způsob stravování podobný středomořské stravě, která se skládá z velmi malého množství červeného masa a místo toho klade důraz na ovoce, zeleninu, celozrnné výrobky a rostlinné bílkoviny. Existuje množství důkazů, které ukazují, že středomořské stravování poskytuje významné výhody a snižuje riziko několika zdravotních problémů. Opravdu se k tomu nedá říct nic negativního. Všechny výzkumy tohoto typu stravování jsou velmi pozitivní. A Bezmasé pondělí je skvělý způsob, jak začít.

Zde je pět důvodů, proč vyzkoušet bezmasé pondělí a zařadit více rostlinných bílkovin do svého stravování:

  • Může to pomoci chránit vaše srdce. Několik studií ukazuje, že středomořská strava snižuje riziko srdečních onemocnění, infarktu a mrtvice.
  • Může to snížit riziko cukrovky. Středomořská strava prokazatelně zlepšuje hladinu cukru v krvi a snižuje komplikace spojené s cukrovkou, které vedou k srdečním onemocněním, včetně vysokého krevního tlaku a vysokého cholesterolu.
  • Může to podporovat lepší zdraví mozku. Nový výzkum naznačuje, že středomořská strava může potenciálně snížit riziko poklesu kognitivních funkcí a Alzheimerovy choroby
  • Může to snížit zánět. Jíst rostlinné bílkoviny znamená více vlákniny a větší příjem antioxidantů, obojí může pomoci snížit zánět – což je problém, který sám o sobě souvisí s mnoha zdravotními stavy, od srdečních chorob a artritidy, až po demenci a rakovinu.
  • Může to pomoci snížit hmotnost. Rostlinná strava z pravidla obsahuje menší množství kalorií, než živočišná. Tím pádem budete štíhlejší a obratnější.

Dokážete ale za den získat dostatek bílkovin bez masa? Ano!

Může být těžké vidět za steaky, hamburgery, párečky a salámky, které jste zvyklí jíst, fazolový karbanátek, ale věřte mi, jeden den v týdnu za to opravdu stojí – má to své nezastupitelné zdravotní výhody.

Mezi rostlinné zdroje bílkovin patří:

  • Fazole (černé fazole, pinto fazole, mungo fazole, cannellini fazole atd.)
  • Cizrna
  • Tofu
  • Tempeh
  • Quinoa
  • Červená a zelená čočka
  • Arašídy a mandle


Ale pozor! Dejte si bacha na dnes tak populární náhražky masa. V obchodech můžete vidět bezmasé párky, bezmasé karbanátky, různé placičky a všelijaké další voloviny, které se tváří zdravě, (dokonce je hojně prodávají ve zdravých výživách) ale ke zdravé potravině mají hodně daleko.

Rostlinné náhražky masa z obchodů, jsou vysoce zpracované a často obsahují škodlivé přísady, jako je vysoké množství soli a přidané nasycené tuky. Místo toho doporučuji zvolit jeden z výše uvedených zdrojů rostlinných bílkovin, které jsou čistou surovinou a z nich si doma připravit pořádné jídlo.

Nápady na Bezmasé pondělí, které vám pomohou začít

Ať už je to snídaně, oběd, svačina nebo večeře – a i když se to rozhodnete zkusit v jiný den než v pondělí – zde jsou nápady na bezmasá jídla, které vám pomohou začít:

Možnosti bezmasé snídaně:

  • Ovesné vločky s ořechy a ovocem
  • Řecký jogurt přelitý rozvařeným ovocem
  • Vaječná omeleta plná zeleniny
  • Celozrnné palačinky nebo celozrnné vafle s rozmixovaným ovocem

Možnosti bezmasého oběda:

  • Zeleninový salát na který přidáte pražené fazole nebo cizrnu
  • Zeleninová a fazolová polévka
  • Tacos z černých fazolí a batáty
  • Pečená zelenina s tofu na řízečky

Bezmasé svačiny:

  • Hrst ořechů a ovoce
  • Křupavá cizrna
  • Hummus se zeleninou
  • Celozrnné knackebroty s nízkotučným sýrem
  • Jablko s arašídovým máslem


Možnosti bezmasé večeře:

  • Čočkové chilli
  • Domácí burgery z černých fazolí a quinoy
  • Zeleninové lasagne
  • Cizrnové kari
  • Kukuřičná nebo pšeničná tortila plněná aivarem

Klíčem k Bezmasému pondělí není jen jíst cokoliv, co neobsahuje maso, jako je sýrová pizza a zmrzlina. Je to o tom, jíst dobře vyvážené jídlo, které je plné, ovoce, zeleniny, rostlinných bílkovin a celých zrn, které vám pomohou sklízet zdravotní výhody plynoucí z dostatku vlákniny a antioxidantů.“

Napište mi prosím do komentářů, jaké máte zkušenosti VY s bezmasou stravou?

13 reakcí na „5 důvodů, proč vyzkoušet bezmasé pondělí“

Je mi 67 let, začly mně potíže s pálením žáhy, po tříletém užívání prášků jsem absolvovala vy šetření gastro, kde mi bylo odtraněno 30 miomků /velikosti 3-4 mmm/. Začala jsem se zajímat o stravu podle krevních skupin. Mám skupinu A, kde se mám vyhybat červenému masu a všem živočišným výrobkům kromě ryb, kuřecího a krůtího masa. Měsíc jsem vydržela na tofu, sojové mléko, sojové maso, vločky dennně k snídani, luštěniny, rýže – žádné brambory, rajčat. výrobky, paprika, zelí, přílohy jen rýže, zelenina a ovoce dle pokynů, nyní jsem začala pociťovat slabost, jakože mi chybí ….nedokázala jsem plnohodnotně maso nahradit. Po mase se mi nestýská, ale nezvládám pestřejší stravování, abych se cítila ve formě.

Dobrý den, já bezmasovu stravu zařazuji do jídelníčku několikrát týdně, překvapuje mě, že by to mělo být minimálně jednou týdně.

Děkuji za inspiraci, kdysi jsem nejedla maso vůbec a toto mi bylo předkládáno, že altroza

mých kolenou vznikla touto špatnou výživou, též nedostatek energie
Opět jsem začala maso jíst. S tále tíhnu k malému množství masa.
S pozdravem
Drahomíra

Doma jsme jedli „půstovou “ stravu vždy v pátek. A luštěninová jídla bývala mnohem častěji, než je vaříme doma dnes. Důvody byly dva- jednak jsme byli chudí a na tolik drahých jídel rodiče opravdu neměli peníze a dále, což je hlavní důvod, maso prostě ke koupi v takovém množství a v takové úpravě jako je k vidění dnes prostě nebylo. Takže jsem se ho vařit ani jinak upravovat moc nenaučila a kuchyně se musel chopit můj muž( pokud tedy chce pořád to maso).

Nedělá mi problém 2 – 3 dny v týdnu mít bezmasé jídlo.Jsem tak zvyklá od dětství. Pravda, občas k bezmasému obědu mám ale k snídani či večeři uzeninu, ne ale vždy. Taky mezi bezmasé jídlo počítám i sladké obědy. Ale, prostě maso každý den nemusím.

Dobry den, ja by so navrhovala bezmasity piatok, ako sa to kedysi robilo, lebo v pondelok dojedame zvysky z nedele. kedysi ako deti sme jedli maso len v nedelu, potom do utorka zvysky v podobe rizota s masom z polievky, alebo paradajkovej, koprovej, chrenovej ci inej omacky s masom z hovadzej polievky, ci zemiakovej placky so zeleninou a zvyskom masa…cely tyzden bola kapusta a zemiaky ci slize, rozne polievky a zase v nedelu hody:-) pozdravujem, jana

Máte pravdu, podobný styl stravování si z dětství také pamatuji… A dnes se od masa také již odvracím, prostě mi přestává chutnat. Ale to je asi věkem. Ale úplně se masa neříkám, protože živočišná bílkovina má ve výživě starších lidí také svou funkci. Ale i česká kuchyně má veliký výběr bezmasých a jednoduchých jídel. Jen je třeba zapojit fantazii.

I když nejsem vegan ani vegetarián, bezmasá strava mi vyhovuje. Protože nemám podporu v rodině, a pokud chci jíst bezmasí jídla, musím vařit dva druhy jídel (bezmasé a masové). Když se mi nechce vařit dvě jídla, dám si masový pokrm, ale množství masa omezuji.
Bezmasá jídla se dají uvařit chutně, občas i vyznavači masa se spokojí se zeleninovým pokrmem a chutná jim. Pravda je, že na přípravu jsou tato jídla náročnější, jednak u mnohých potravin trvá déle doba vaření a samotná příprava zeleniny zabere více času, než nakrájení masa. Recepty a inspiraci hledám na stránkách Jíme Jinak.
Co se týká prodejen zdravé výživy, to je na dlouhou diskusi, protože mnohá jídla tam nabízená mají do definice zdravé výživy daleko.

Já k masu netíhla od malička. Mně naprosto vyhovovalo, když jsem jako malá zažívala jen jeden den v týdnu s masem. A i s tím j sem měla potíž -sníst kus masa v rajské byl pro mne ve školní jídelně nepřekonatelný problém. Řadu let jím masa opravdu minimálně a poté, co jsem našla stránky Evy Cikrytové, je to pro mne jen další povzbuzení.

Jím podle stránek zakladatelky Evy Cykrytové Jíme Jinak a mohu říci, že mi to vyhovuje, ale především chutná. Jedná se o rostlinné stravování. Její stránky jsou pro mne rozhodně inspirací, jak si pochutnat a zároveň ozdravit svoje tělo.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *