Játra – mocná žláza krvetvorby. Podívejte se na 11 potravin pro ochranu jater

Játra uchovávájí živiny a tvoří žluč. Pomáhají s detoxikací a jsou schopny krvetvorby.

Játra jsou zodpovědná za rozklad sacharidů, tvorbu glukózy a detoxikaci těla. Uchovávají také živiny a vytváří žluč, což je nezbytné k řádnému trávení a absorpci živin z potravin.

Existuje mnoho potravin a nápojů, které člověk může konzumovat, aby pomohl ochránit játra. Zdraví jater je zásadní pro celkové zdraví. Oslabená funkce jater může vést k metabolické poruše.

I když je velmi obtížné zvládnout všechny rizikové faktory, konzumace určitých potravin a nápojů může pomoci játra ochránit.

V tomto článku se budeme zabývat nejlepšími potravinami pro zdraví jater a dále se podíváme na kěteré potraviny, kterým je třeba se vyhnout.

 

Užitečná jídla a nápoje pro zdraví jater

 

1. Káva

Pití kávy nabízí ochranu proti ztučnělým játrům. Recenze z roku 2013, která se objevila v časopise Liver International naznačuje, že více než 50 procent lidí konzumuje kávu denně.

Káva chrání před ztučněním jater.

Recenze rovněž uvádí, že denní příjem kávy může pomoci snížit riziko chronického onemocnění jater. Může také chránit játra před rakovinou.

Studie z roku 2014, která vyšla v časopise Journal of Clinical Gastroenterology naznačuje, že ochranné účinky kávy jsou způsobeny tím, jak ovlivňuje jaterní enzymy.

Zdá se, že káva snižuje množství tuku v játrech. Zvyšuje také ochranné antioxidanty v játrech. Sloučeniny v kávě také pomáhají jaterním enzymům zbavit tělo látek způsobujících rakovinu. Uvedli v časopise.

 

2. Ovesné vločky

Konzumace ovesných vloček je snadný způsob, jak přidat vlákninu do jídelníčku. Vláknina je důležitým nástrojem pro trávení a specifická vláknina z ovesných vloček může být pro játra zvláště užitečná. Oves a ovesné vločky obsahují sloučeniny s vysokým obsahem beta-glukanů.

Ovesné vločky pomahají snižovat množství tuku v játrech.

Jak uvádí studie z roku 2017 z mezinárodního časopisu molekulárních věd, beta-glukany jsou v těle velmi biologicky aktivní. Pomáhají imunitnímu systému bojovat proti zánětům a mohou být zvláště užitečné v boji proti cukrovce a obezitě.

Přehled rovněž uvádí, že beta-glukany z ovsa pomáhají snižovat množství tuku uloženého v játrech u myší, což by také mohlo pomoci chránit játra. K potvrzení tohoto předpokladu je však zapotřebí více klinických studií.

 

3. Zelený čaj

Studie z roku 2015 ve World Journal of Gastroenterology uvádí, že zelený čaj může pomoci snížit celkový obsah tuku, bojovat proti oxidačnímu stresu a snížit další příznaky nealkoholických onemocnění jater (NAFLD).

Zelený čaj pomáhá bojovat proti oxidačnímu stresu.

Studie poznamenává, že dosud neexistuje žádné konkrétní doporučení kolik konzumovat zeleného čaje nebo čajových extraktů, ale spojení pro zdraví jater je slibné.

 

4. Česnek

Konzumace česneku snižuje obsah tuku v těle.

Pravidelné přidávání česneku do stravy může pomoci stimulovat játra. Studie z roku 2016, která se objevila v časopise Advanced Biomedical Research uvádí, že konzumace česneku snižuje tělesnou hmotnost a obsah tuku u lidí s nealkoholickým onemocněním jater.

 

5. Bobule

Mnoho tmavých bobulí, jako jsou borůvky , maliny a brusinky, obsahují antioxidanty zvané polyfenoly, které mohou chránit játra před poškozením.

Antioxidanty z borůvek a malin pomáhají chránit játra.

Jak naznačuje studie z časopisu World Journal of Gastroenterology, pravidelná konzumace bobulí může také pomoci stimulovat imunitní systém.

 

6. Hrozny

Studie, která je součástí World Journal of Gastroenterology uvádí, že hrozny, hroznová šťáva a hroznová semena jsou bohatá na antioxidanty, které mohou pomoci játrům omezit jaterní záněty.

Antioxidanty z hroznů chrání játra.

Jíst celé hrozny je jednoduchý způsob, jak přidat tyto sloučeniny do stravy.

 

7. Grapefruit

Grapefruity obsahují dva primární antioxidanty: naringin a naringenin. Ty mohou pomoci chránit jaterní buňky před zánětlivými procesy.

Grep chrání před zánětlivými procesy jater.

Sloučeniny mohou také redukovat hromadění tuku v játrech a zvyšovat enzymy, které spalují tuk. Díky tomu může být grapefruit užitečným nástrojem v boji proti nealkoholickým onemocněním jater.

 

8. Rostlinná výživa obecně

 

Studie z roku 2015, která se objevila v časopise Doplňující a alternativní medicína založená na důkazech uvádí, že pro játra může být užitečné velké množství rostlinné potravy.

  • avokádo
  • banán
  • ječmen
  • řepa a řepná šťáva
  • brokolice
  • hnědá rýže
  • mrkve
  • citrón
  • papája
  • vodní meloun

Nejlepší způsob jak chránit játra je, jíst každý den na večeři zeleninový salát

Lidé by měli jíst tato jídla jako součást celkové a vyvážené stravy.

 

9. Mastné ryby

Jak uvádí studie v časopise Gastroenterologie, konzumace mastných ryb a doplňků z rybího oleje může pomoci regenerovat játra.

Mastné ryby jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny, což jsou dobré tuky, které pomáhají zmírňovat zánět.

Tučné ryby pomáhají proti zánětu.

Studie doporučuje jíst mastné ryby dvakrát nebo vícekrát týdně. Pokud není snadné začlenit do stravy mastné ryby, jako jsou sleď nebo losos, zkuste denně doplnit rybí olej v doplňku stravy.

 

10. Ořechy

Konzumace ořechů může být dalším jednoduchým způsobem, jak udržet játra zdravá. Ořechy obecně obsahují nenasycené mastné kyseliny, vitamín E a antioxidanty. Tyto sloučeniny mohou pomoci předcházet nealkoholovým onemocněním jater a také snižovat zánět a oxidační stres.

Ořechy pomohou udržet játra zdravá.

Jíst hrst ořechů, jako jsou vlašské ořechy nebo mandle, může každý den pomáhat udržovat játra zdravá.

 

11. Olivový olej

Jíst příliš mnoho živočišného tuku není dobré pro játra, ale některé tuky mu mohou pomoci. Přidání olivového oleje do stravy může pomoci snížit oxidační stres a zlepšit funkci jater. Důvodem je vysoký obsah nenasycených mastných kyselin v oleji.

Olivový olej snižuje oxidační stres.

 

Potraviny, kterým je třeba se vyhnout

 

Existují potraviny a skupiny potravin, které je v játrech obtížnější zpracovat. Ty zahrnují:

  • Mastná jídla: Patří sem smažená jídla, rychlá občerstvení. Balené občerstvení, hranolky a zmrzliny …
  • Škrobová jídla: Patří sem koláče, buchty, vdolky…
  • Cukr: Patří sem cukr a sladká jídla, jako jsou bonbóny, zákusky, dorty…
  • Sůl: Mezi jednoduché způsoby, jak snížit příjem soli je vyhýbání se konzervovanému masu nebo zelenině a snížení nebo vyloučení slaných delikates a slaniny.
  • Alkohol: Každý, kdo chce chránit játra by měl zvážit snížení svého příjmu alkoholu nebo jeho úplné vyloučení ze stravy.

 

Souhrn

Játra hrají v těle důležitou roli. Funkce jater je mnohostranná a mnohočetná, většina procesů v nich probíhajících sice souvisí s metabolismem a detoxikací, kromě toho jsou však játra též exokrinní i endokrinní žláza a zasahují i do dalších dějů.

 

Co všechno mají játra na starosti?

 

Metabolismus sacharidů: jaterní buňky vychytávají glukózu z krve, skladují ji jako glykogen (až 60g/kg jaterní hmoty) nebo cukr přeměňují na tuky. Při hladovění je z jater uvolňována glukóza. Játra udržují stálou hladinu cukru v krvi.

Metabolismus tuků: jaterní buňky tvoří lipoproteiny, VLDL, které transportují tuky do tkání, a HDL, pomocí kterého se cholesterol dostává z tkání do jater.

Metabolismus aminokyselin: játra pomáhají udržovat stálou hladinu aminokyselin v krvi.

Detoxikace amoniaku: volný amoniak narušuje acidobazickou rovnováhu organismu a je neurotoxický. V těle je tvořen činností střevní mikroflóry.

Degradace cholesterolu: v játrech se degraduje přebytečný cholesterol.

Degradace hemu: hem z rozpadlých červených krvinek je navázán na protein hemopexin a transportován do jater, kde je vzniklý komplex fagocytován Kuppferovými buňkami.

Detoxikační funkce: v játrech jsou cizorodé molekuly, které nemohou být vyloučeny močí oxidovány. Vzniklé molekuly jsou pak vyloučeny do žluče nebo do krevní plazmy, odkud jsou odstraněny v ledvinách.

Tvorba hormonů: játra produkují angiotenzinogen, který má vliv na hospodaření s vodou, solemi a udžování krevního tlaku. Degradace a inaktivace hormonů: v játrech se likvidují hormony, jako je inzulin, steroidní hormony a další.

Syntéza plazmatických proteinů: v játrech jsou syntetizovány všechny plazmatické proteiny kromě imunoglobulinů (tzn. protilátek). Při poruše jaterních funkcí se proto po vyčerpání funkčních bílkovin v krvi objeví poruchy srážlivosti krve a dále otoky způsobené sníženým onkotickým tlakem v cévách, jenž je následkem poruchy tvorby albuminu v játrech.

Zásobní funkce: játra jsou depo tuků (až 10% jejich hmotnosti), glykogenu, železa (ve formě ferritinu) a vitamínů A, D, K a B12.

Orgán krvetvorby: během embryonálního vývoje savců jsou játra orgánem, kde probíhá krvetvorba. V případě těžkého poškození kostní dřeně se může tvorba krevních elementů v játrech obnovit i u dospělých jedinců.

 

Výběr potravin, které jsou dobré pro játra, může člověku pomoci v budoucnu zabránit potenciálním zdravotním problémům.

 

Napište mi do komentářů, zda tyto potraviny konzumujete i Vy pro ochranu svých jater?

 

Celý článek
Zpět

Diskuze k tématu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    574
  1. 539
  2. Ina

    Zdravim.
    To co je výše uvedeno v podstaně všechno užívám. Mám stetozu jater, jak mám játra obdovit. Jedla jsem cca 18 lInaet atb, kvuli divertikuloze.

  3. 508
  4. RYBOVÁ

    DOBRÝ DE.N. byla jsem DRUPOZORNĚNA ABYCH SI JÁTRA ŠETŘILA. ano JÍM OŘECHY OVOCE A HLAVNĚ VÍNO. je mi DOBRE A JE MI 81 PŮl.

  5. 507
  6. Schusterová Jana

    Dobrý den,

    Převážnou většinu těchto potravin konzumují. Přesto mě při poslední kontrole 29.10.2019 na endokrinologii zjistila lékařka při odběru krve zvýšený cukr na 7,8 mmol/l. Předepsala mi lék Metformin Teva 500mg. Dietu a pohyb. Doufám, že to mojim játrům pomůže. Děkuji za zaslání tohoto meilu přišel asi v pravý čas.

  7. 495
  8. Petra Flodrová

    Škrobu,cukru , alkoholu a přetučnélým jídlům se asi na 90% vyhýbám. Úbytek soli (vadí žaludku v procesu trávení) ani
    suchou stravu s přehnaným úbytkem tuku (trpí zažívání a jsou problémy s vyprazdňováním tl.
    střeva) nepraktikuji.
    Všechny ostatní doporučované potraviny běžně užívám..

  9. 494
  10. D. Nováková

    Díky, právě řeším tučnou krev, tvorbu žluči … ale ne u lékařky. Ta mi zjistila v krvi vyšší hladinu cholesterolu a předepsala ( doživotně ) prašky na jeho snižování. Odmítám je užívat, tak jsem si zašla na „soukromé vyšetření“ mého zdrav. stavu. Vaše rady plně odpovídají doporučení a vysvětlení, která jsem na vyšetření obdržela. Děkuji za všechny hledající, že JSTE a přeji Vám jen to dobré a milé.

  11. 493
  12. svatava.b

    Krásný článek, děkuji. Všechny tyto potraviny máme zařazeny v našem jídelníčku. Jen nevím, čím to je, že miluji jíst syrová játra. Nikdy se neudržím, musím si potají kousnout (už teď jen při té myšlence mi tečou sliny).

      690
    1. betula a noela small

      Paní Svatavo b., udělala jste mi radost z Vaší neudržitelnou chutí na syrová játra. Mám to zrovna tak. Možná, že nám chybí železo a tělo si o to prostě s tou velkou chutí řekne.
      Dušená játra jsem už jako dítě odmítala hned jak jsem je cítila. Pokud se u nás dusily, pekly, smažily,vždycky jsem nenápadně ujídala ta syrová. V dospělosti si je bez pocitu „kradení“ užívám. Mějte se pěkně a nemějte žádné špatné pocity při umírněné konzumaci čehokoliv- syrových jater především. Mějte se moc a moc pěkně- n.s.

  13. 492
  14. Bohumila Střihavková

    dobrý večer , moc se snažím v rámci detoxu i po něm jíst hodně zeleniny a ovoce , hlavně směs salátů a ořechů Střihavková

  15. 491
  16. 489
  17. 488
  18. Jaroslava Danielová

    Dobrý den náš jídelníček obsahuje hlavně rostlinou potravu včetně ořechů maso ani ryby nejíme kávu nepijeme.
    S pozdravem Jaroslava Danielová

  19. 487
  20. Vlasta Londinová

    V patnácti letech jsem měla žloutenku.Aniž jsem četla váš článek( který je velmi poučný), přitahovalo mně vždy ovoce a zelenina. K alkoholu obráceně jsem vždy cítila odpor. Děuji za článek. Vlasta

  21. 486
  22. Libuše Dušková

    Utvrdla jsem se ,že se stravuji dobře. Všechny uvedené potraviny mám ve své jídelníčku.

  23. 484
  24. Miriam

    Dobrý večer, chtěla bych se zeptat zda užívání Ezetrolu 10 mg mi sníží špatný cholesterol ? Děkuji za odpověď

      490
    1. Eva

      Paní doktorka mi řekla, že mám špatná játra a že bych měla přestat pít alkohol a přestat kouřit. V životě jsem nekouřila a v rodině také nikdo nekouří a alkohol také ne. Moc mne to ranilo, že něco takového mohla říci. Od dětství mám různé zdravotní potíže a každý lékař mi dával různé tablety a ty vlastně beru celý život. A tak si myslím, že játra mohou být poškozena touto chemií.
      Myslím si že jím vcelku zdravě, vše, co popisujete, jím a každé ráno máme chléb v topinkovači trochu potřený máslem a přikusujeme pár stroužků česneku. Co mám tedy dělat, aby se funkce jater spravila? Děkuji a moc Vám fandím a obdivuji Vás. Zdraví Eva

  25. 482
  26. Marta Markatsch

    Mám ztučnělá játra a tak se snažím tyto potraviny zařazovat do jídelníčku. Mimo to také ostropestřec semena i olej, ale to mi asi moc nepomáhá. Nevím.