Rubriky
Blog

Játra – mocná žláza krvetvorby. Podívejte se na 11 potravin pro ochranu jater

Játra uchovávájí živiny a tvoří žluč. Pomáhají s detoxikací a jsou schopny krvetvorby.

Játra jsou zodpovědná za rozklad sacharidů, tvorbu glukózy a detoxikaci těla. Uchovávají také živiny a vytváří žluč, což je nezbytné k řádnému trávení a absorpci živin z potravin.

Existuje mnoho potravin a nápojů, které člověk může konzumovat, aby pomohl ochránit játra. Zdraví jater je zásadní pro celkové zdraví. Oslabená funkce jater může vést k metabolické poruše.

I když je velmi obtížné zvládnout všechny rizikové faktory, konzumace určitých potravin a nápojů může pomoci játra ochránit.

V tomto článku se budeme zabývat nejlepšími potravinami pro zdraví jater a dále se podíváme na kěteré potraviny, kterým je třeba se vyhnout.

 

Užitečná jídla a nápoje pro zdraví jater

 

1. Káva

Pití kávy nabízí ochranu proti ztučnělým játrům. Recenze z roku 2013, která se objevila v časopise Liver International naznačuje, že více než 50 procent lidí konzumuje kávu denně.

Káva chrání před ztučněním jater.

Recenze rovněž uvádí, že denní příjem kávy může pomoci snížit riziko chronického onemocnění jater. Může také chránit játra před rakovinou.

Studie z roku 2014, která vyšla v časopise Journal of Clinical Gastroenterology naznačuje, že ochranné účinky kávy jsou způsobeny tím, jak ovlivňuje jaterní enzymy.

Zdá se, že káva snižuje množství tuku v játrech. Zvyšuje také ochranné antioxidanty v játrech. Sloučeniny v kávě také pomáhají jaterním enzymům zbavit tělo látek způsobujících rakovinu. Uvedli v časopise.

 

2. Ovesné vločky

Konzumace ovesných vloček je snadný způsob, jak přidat vlákninu do jídelníčku. Vláknina je důležitým nástrojem pro trávení a specifická vláknina z ovesných vloček může být pro játra zvláště užitečná. Oves a ovesné vločky obsahují sloučeniny s vysokým obsahem beta-glukanů.

Ovesné vločky pomahají snižovat množství tuku v játrech.

Jak uvádí studie z roku 2017 z mezinárodního časopisu molekulárních věd, beta-glukany jsou v těle velmi biologicky aktivní. Pomáhají imunitnímu systému bojovat proti zánětům a mohou být zvláště užitečné v boji proti cukrovce a obezitě.

Přehled rovněž uvádí, že beta-glukany z ovsa pomáhají snižovat množství tuku uloženého v játrech u myší, což by také mohlo pomoci chránit játra. K potvrzení tohoto předpokladu je však zapotřebí více klinických studií.

 

3. Zelený čaj

Studie z roku 2015 ve World Journal of Gastroenterology uvádí, že zelený čaj může pomoci snížit celkový obsah tuku, bojovat proti oxidačnímu stresu a snížit další příznaky nealkoholických onemocnění jater (NAFLD).

Zelený čaj pomáhá bojovat proti oxidačnímu stresu.

Studie poznamenává, že dosud neexistuje žádné konkrétní doporučení kolik konzumovat zeleného čaje nebo čajových extraktů, ale spojení pro zdraví jater je slibné.

 

4. Česnek

Konzumace česneku snižuje obsah tuku v těle.

Pravidelné přidávání česneku do stravy může pomoci stimulovat játra. Studie z roku 2016, která se objevila v časopise Advanced Biomedical Research uvádí, že konzumace česneku snižuje tělesnou hmotnost a obsah tuku u lidí s nealkoholickým onemocněním jater.

 

5. Bobule

Mnoho tmavých bobulí, jako jsou borůvky , maliny a brusinky, obsahují antioxidanty zvané polyfenoly, které mohou chránit játra před poškozením.

Antioxidanty z borůvek a malin pomáhají chránit játra.

Jak naznačuje studie z časopisu World Journal of Gastroenterology, pravidelná konzumace bobulí může také pomoci stimulovat imunitní systém.

 

6. Hrozny

Studie, která je součástí World Journal of Gastroenterology uvádí, že hrozny, hroznová šťáva a hroznová semena jsou bohatá na antioxidanty, které mohou pomoci játrům omezit jaterní záněty.

Antioxidanty z hroznů chrání játra.

Jíst celé hrozny je jednoduchý způsob, jak přidat tyto sloučeniny do stravy.

 

7. Grapefruit

Grapefruity obsahují dva primární antioxidanty: naringin a naringenin. Ty mohou pomoci chránit jaterní buňky před zánětlivými procesy.

Grep chrání před zánětlivými procesy jater.

Sloučeniny mohou také redukovat hromadění tuku v játrech a zvyšovat enzymy, které spalují tuk. Díky tomu může být grapefruit užitečným nástrojem v boji proti nealkoholickým onemocněním jater.

 

8. Rostlinná výživa obecně

 

Studie z roku 2015, která se objevila v časopise Doplňující a alternativní medicína založená na důkazech uvádí, že pro játra může být užitečné velké množství rostlinné potravy.

  • avokádo
  • banán
  • ječmen
  • řepa a řepná šťáva
  • brokolice
  • hnědá rýže
  • mrkve
  • citrón
  • papája
  • vodní meloun
Nejlepší způsob jak chránit játra je, jíst každý den na večeři zeleninový salát

Lidé by měli jíst tato jídla jako součást celkové a vyvážené stravy.

 

9. Mastné ryby

Jak uvádí studie v časopise Gastroenterologie, konzumace mastných ryb a doplňků z rybího oleje může pomoci regenerovat játra.

Mastné ryby jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny, což jsou dobré tuky, které pomáhají zmírňovat zánět.

Tučné ryby pomáhají proti zánětu.

Studie doporučuje jíst mastné ryby dvakrát nebo vícekrát týdně. Pokud není snadné začlenit do stravy mastné ryby, jako jsou sleď nebo losos, zkuste denně doplnit rybí olej v doplňku stravy.

 

10. Ořechy

Konzumace ořechů může být dalším jednoduchým způsobem, jak udržet játra zdravá. Ořechy obecně obsahují nenasycené mastné kyseliny, vitamín E a antioxidanty. Tyto sloučeniny mohou pomoci předcházet nealkoholovým onemocněním jater a také snižovat zánět a oxidační stres.

Ořechy pomohou udržet játra zdravá.

Jíst hrst ořechů, jako jsou vlašské ořechy nebo mandle, může každý den pomáhat udržovat játra zdravá.

 

11. Olivový olej

Jíst příliš mnoho živočišného tuku není dobré pro játra, ale některé tuky mu mohou pomoci. Přidání olivového oleje do stravy může pomoci snížit oxidační stres a zlepšit funkci jater. Důvodem je vysoký obsah nenasycených mastných kyselin v oleji.

Olivový olej snižuje oxidační stres.

 

Potraviny, kterým je třeba se vyhnout

 

Existují potraviny a skupiny potravin, které je v játrech obtížnější zpracovat. Ty zahrnují:

  • Mastná jídla: Patří sem smažená jídla, rychlá občerstvení. Balené občerstvení, hranolky a zmrzliny …
  • Škrobová jídla: Patří sem koláče, buchty, vdolky…
  • Cukr: Patří sem cukr a sladká jídla, jako jsou bonbóny, zákusky, dorty…
  • Sůl: Mezi jednoduché způsoby, jak snížit příjem soli je vyhýbání se konzervovanému masu nebo zelenině a snížení nebo vyloučení slaných delikates a slaniny.
  • Alkohol: Každý, kdo chce chránit játra by měl zvážit snížení svého příjmu alkoholu nebo jeho úplné vyloučení ze stravy.

 

Souhrn

Játra hrají v těle důležitou roli. Funkce jater je mnohostranná a mnohočetná, většina procesů v nich probíhajících sice souvisí s metabolismem a detoxikací, kromě toho jsou však játra též exokrinní i endokrinní žláza a zasahují i do dalších dějů.

 

Co všechno mají játra na starosti?

 

Metabolismus sacharidů: jaterní buňky vychytávají glukózu z krve, skladují ji jako glykogen (až 60g/kg jaterní hmoty) nebo cukr přeměňují na tuky. Při hladovění je z jater uvolňována glukóza. Játra udržují stálou hladinu cukru v krvi.

Metabolismus tuků: jaterní buňky tvoří lipoproteiny, VLDL, které transportují tuky do tkání, a HDL, pomocí kterého se cholesterol dostává z tkání do jater.

Metabolismus aminokyselin: játra pomáhají udržovat stálou hladinu aminokyselin v krvi.

Detoxikace amoniaku: volný amoniak narušuje acidobazickou rovnováhu organismu a je neurotoxický. V těle je tvořen činností střevní mikroflóry.

Degradace cholesterolu: v játrech se degraduje přebytečný cholesterol.

Degradace hemu: hem z rozpadlých červených krvinek je navázán na protein hemopexin a transportován do jater, kde je vzniklý komplex fagocytován Kuppferovými buňkami.

Detoxikační funkce: v játrech jsou cizorodé molekuly, které nemohou být vyloučeny močí oxidovány. Vzniklé molekuly jsou pak vyloučeny do žluče nebo do krevní plazmy, odkud jsou odstraněny v ledvinách.

Tvorba hormonů: játra produkují angiotenzinogen, který má vliv na hospodaření s vodou, solemi a udžování krevního tlaku. Degradace a inaktivace hormonů: v játrech se likvidují hormony, jako je inzulin, steroidní hormony a další.

Syntéza plazmatických proteinů: v játrech jsou syntetizovány všechny plazmatické proteiny kromě imunoglobulinů (tzn. protilátek). Při poruše jaterních funkcí se proto po vyčerpání funkčních bílkovin v krvi objeví poruchy srážlivosti krve a dále otoky způsobené sníženým onkotickým tlakem v cévách, jenž je následkem poruchy tvorby albuminu v játrech.

Zásobní funkce: játra jsou depo tuků (až 10% jejich hmotnosti), glykogenu, železa (ve formě ferritinu) a vitamínů A, D, K a B12.

Orgán krvetvorby: během embryonálního vývoje savců jsou játra orgánem, kde probíhá krvetvorba. V případě těžkého poškození kostní dřeně se může tvorba krevních elementů v játrech obnovit i u dospělých jedinců.

 

Výběr potravin, které jsou dobré pro játra, může člověku pomoci v budoucnu zabránit potenciálním zdravotním problémům.

 

Napište mi do komentářů, zda tyto potraviny konzumujete i Vy pro ochranu svých jater?

 

44 reakcí na „Játra – mocná žláza krvetvorby. Podívejte se na 11 potravin pro ochranu jater“

Kávu, ovesné vločky, česnek, ořechy, olivový olej, červenou řepu, brokolici, banány,mrkev, citrony, vodní meloun konzumuji často a aniž bych věděla o všech, jaký mají účinek na játra, jsou období, kdy na uvedené potraviny mám vyšší chuť, než jindy. Protože užívám množství chemicky upravených léků, které nepříznivě ovlivňují činnost jater, podrobuji se častějším krevním-jaterním testům. Podle jejich výsledků dnes už vím, proč mám někdy třeba vyšší chuť na ony uváděné potraviny. Já ještě nedám dopustit na ostropestřec mariánský, který pomáhá mým zatěžovaným játrům, držet je v přijatelné kondici – až někdy i lékaři to…ču…dyt víte – na ty krevní testy s údivem…Tak snad to tak zůstane i do budoucna…

dobrý den většinu potravin uvedených jako prospěšné pro játra konzumuje moje rodina běžně a neprospěšné spíše výjmečně – jen doma smažené řízky, kupované polotovary, masové konzervy a jídla v konzervách nekonzumujeme., jen ryby . zeleninu si pěstujeme doma sami a taktéž ovoc, maliny,borůvky, jablka, třešně, merňky, broskve, rybíz, angrešt, rakytník a letos už zaplodila i goja s pozdravem jarmila

Téměř vše ,co uvádíte,konzumuji,…děkuji za informace a pěkný přehled zdravých potravin,…

Výborný přehled. Budu jej mít vyvěšen na pracovním stolem.Jenom ty ryby jsou pro mě moc drahé.Budu to řešit rybím tukem.

Dobrý den, děkuji, že dostávám od Vás tyto výborné informace. Z toho, co jste uvedl, jím téměř všechno a spontánně k tomu tíhnu. Jen borůvky nějak nemusím. A kávu nepiju každý den.

Jako diabetik 2.typu s ohromnou nadváhou a metabolickým syndromem nesmím moc sladké ovoce (hrozny, banány, hrušky, švestky), někdy si trochu dám, ale většinou jím jablíčka nebo půl většího jablka. Kávu dost piju, se sójovým mlékem, jinak mě žere žaludek a moc mne zakyseluje. Mám prý steatozu jater dle vyšetření UZ. Jinak ostatní doporučené potraviny občas konzumuji. Vozí mi jako seniorce pečovatelky obědy, tak vařívám jenom v sobotu a nemusím se svou sesedající páteří při důchodu tolik nakupovat do ba’tohu, při 2 franc. holích… Žiju celibátně, z toho důvodu nechci el-elastico.Dávám si v tomto věku i půl sklenky piva či červeného vína, na stopnutí žravosti, Zeleninu jím denně, k snídani, obědu i večeři a odpolední svačině. a užívám Omega 3 červené kapsle od NeturaFarmaceutical. Diabetologie dovoluje ovoce jen jako dopolední svačinu a žádný cukr či med…
Přílohy sním půl k obědu a zbylé nechávám na večeře (s bílkovinou a zeleninou). Užívám mnoho léků, večeře si sypu Kurkumou, občas i chili paprikou v prášku. Problém je, že po dormikách, bez kterých nespím, se v noci probudím a žeru a ani ráno pořádně nevím, co jsem vše spásla… Ale beze spánku bych tu již nebyla a ani bych se nehojila po operacích…
Děkuji moc za přínosné články…

Dobrý deň! Vami uvedený výpočet potravín a dôvody ich konzumovania, sú správne. Výpočet blahodarne pôsobiacich požívatín pre organizmus človeka je väčší. Na „prebudenie sa“ to azda postačí. Môžem potvrdiť, že mám osobnú skúsenosť s nesprávnou životosprávou a následným negat. ovplyvňovaním „hodnôt organizmu“, ktoré môžu mať až patolog. vplyv ev. záver, najmä pri dlhodobom nedisciplinovanom spôsobe života. Veď aj to „prehnané konzumovanie všeličoho“ si môže človek dovoliť, ale kontrolovane a nie dlhodobo. Inak je daný priestor pre vznik zdravotných problémov a tie potom lekári tlmia farmakolog. chémiou, ktorá má tiež svoje účinky ale aj dôsledky. Existuje aj lieková cirhóza pečene a iné, zvýšené hodnoty lipidov atď. Samozrejme so všetkým čo k tomu patrí nevynímajúc problémy a sťažený spôsob života.
Ďakujem za Vaše mnohoraké námety a skvelú osvetu!

Konzumuji vsechny potraviny ktere jste udal ale ne kazdy den a ne ve velkem mnozstvi. K veceri vzdycky zeleninu ale pres den ne.

Moc děkuji za vaše informace.Ani lékař v gastroporadně mi numěl odpovědět,jako vy.Ať se daří!

Dobrý den. Děkuji za různé návody a doporučení. Jsem na sebe hrdá, že se mi daří stravovat se podle výčtu výše uvedeném. V bezmála sedmdesáti se cítím velmi dobře, žádné léky, lékař jen za dva roky na preventivce a pokud nějaký úraz. Přeji, ať se Vám daří a všem lidem, kteří se snaží 🙂 Ň.

VÁŽENÝ PANE JENE , JENÍČKU !!!
CHVÁLÍM VÁS ZA TO, CO VŠECHNO PÍŠETE A JAK POMÁHÁTE NEZKUŠENÝM A PŘIPOMÍNÁTE TĚM, CO MAJÍ ZNALOSTI, ALE MÁLO SE PODLE TOHO ŘÍDÍ !!!
VAŠE PRÁCE JE VELMI ZÁSLUŽNÁ A POKRAČUJTE V NÍ !!! VŽDY SE NAJDE NĚKDO, KDO SI TO PŘEČTE POPRVE, PROTOŽE JISTĚ VŠICHNI TO SVÝM ZNÁMÝM A MILÝM SRDCE, PŘEPOSÍLÁME. JÁ VÁŽNĚ BERU KAŽDÉ VAŠE SLOVO, NEBOŤ CELÝ TENTO PROGRAM JE POSTAVEN NA ZÁKLADĚ VAŠICH ZKUŠENOSTÍ A VÝZKUMŮ. HODNĚ ZDRAVÍ CELÉ VAŠÍ RODINĚ PŘEJE ANN.JEL.

Ačkoli jsem diabetik 2.typu sděluji Vám jak užívám nabídku Vašeho stravování.Kávu piji 3x denně bez cukru ale s mlékem,zelený čaj 1 šálek denně,1 stroužek česneku denně,v sezoně maliny,ostružiny, občas hrozny v zimě grapefruit, běžně banán a občas brokolici,ořechy celoročně..Na diabetes beru 1 prášek denně a glykemii mívám do 6. Děkuji za informace. Zdraví Zemanová

Tak já jsem asi úplně vzorná, protože konzumuji vše dle popsaného, dokonce i ty vyloučené potraviny z jídelníčku souhlasí.

Jsem s vámi již velmi dlouho, děkuji za cvičení i e.elastico i vaše komentáře. Děkuji Vejnarová

Zdravím Vás a sama za sebe Vám velice děkuji za zajímavý článek a pěkný výklad, přeji krásný zbytek dne a s úctou HB

Dobrý den, ano konzumuji pravidelne uvedené potraviny i když možná v menším množství,než je potřeba.Marie

Dobrý den – dá se říci,že se tím vaším doporučením víceméně řídíme.Místo kávy používáme meltu,ale asi bychom měli denně pít také prvou kávu ??.Ke snídani vločky s mlékem ovocem,ořechy i bobule. S polévkou lžíci lněného oleje.
Do vody přidáváme Grapeftuit kapky z lékárny,tyblety s vitamíny a omega -3.
Snažíme se omezit zmrzliny,koláče buchty,dorty a cukr.
Díky Bohu se snažíme jíst zdravě i na vaše doporučení – Přejeme hezké dny Vackovi

nevím, ale domnívám se, že pití melty ( bez přidání mléka a cukru ) čistí krev, přeji krásný den

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *