Jemný a odlehčený vánoční salát od Anděla

Každý rok je to klasika. V úterý nám znovu vypuknou Vánoce a my všichni si budeme dopřávat salát s řízkem nebo rybou.

Nikomu to není příjemné, když se na vánoční svátek přejí. Plné břicho s sebou přináší nepohodu do celého zbytku večera a hlavně na další den.

Změňte to!

Dopřejte si na Vánoce chutný, ale odlehčený salát, který nenapáchá žádnou paseku na vašem trávení.

Vynechejte luštěniny (hrášek) a vajíčka. Tato kombinace je pro trávení dohromady s majonézou nevhodná.

Zařaďte pro letošek odlehčenou a jemnou verzi, která vás „nezabetonuje“ na celý večer, dá vyniknout chutné rybě a ještě vám zbyde místo na cukroví 🙂

Jemný a chutný odlehčený salát od Jana Anděla

 

Odlehčený vánoční salát, co budeme potřebovat:

 

  • brambory – varný typ A
  • velkou cibuli
  • ocet a citrón
  • nové koření
  • hořčičné semínko
  • bobkový list
  • mrkev
  • jablka
  • kyselé okurky
  • jogurt
  • majonézu
  • sůl
  • pepř
  • cukr

 

Zálivka:

Svařte v 0,4l vody jednu velkou cibuli nakrájenou nadrobno společně s 1/4 kávové lžičky rozdrceného hořčičného semínka v hmoždíři, 1 bobkový list, 2 kuličky nového koření, 1 polévkovou lžíci octa, 2 polévkové lžíce citrónu, 2 kávové lžičky soli, 1 kávovou lžičku třtinového cukru a 2 špetky pepře. Vařte 7 minut.

Zálivku nechejte vychladnout. Vyndejte bobkový list a nové koření.

 

Brambory a mrkev:

Ve velkém hrnci uvařte ve slupce brambory a nechejte vychladnout. Do malého kastrůlku dejte vařit vodu a vhoďte na jednu minutu nadrobno nakrájenou mrkev. Po minutě vyndejte a zchlaďte v cedníku pod tekoucí vodou.

 

Jablka a okurky:

Oloupejte 3 velká jablka a nakrájejte na malé kousky. Nakrájejte na malé kousky 5 kyselých okurek.

 

Majonéza a jogurt:

Smíchejte v poměru 1:1 jogurt s majonézou – zde pozor – aby došlo k dobrému trávení a salát vás na druhý den nezatěžoval, musí jogurt obsahovat živé kultury. Nejlépe zvolte bílý jogurt značky Holandia. Množství zhruba 230 ml jogurtu a 230 ml majonézy. Majonézu doporučuji Poličanku.

 

Míchání:

Teď vše důkladně promíchejte. Nejprve brambory s jablky, mrkví a okurkou. Následně přilijte polovinu zálivky a přidejte majonézu s jogurtem. Pokud se vám bude zdát salát málo „čvachtavý“ přidejte více zálivky.

 

Přeji dobrou chuť a veslé Vánoce!

 

Napište mi do komentářů, jaký recept upřednostníte vy?

 

Celý článek
Zpět

Diskuze k tématu

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    633
  1. 632
  2. Profilový obrázekMarie Segeťová

    můj salát je: červené brambory vařené ve slupce a oloupané – vlastní, vařená vajíčka (samozřejmě z vlastního chovu) zelenina ze skleničky směs steril. zeleniny do salátu, cibule a jablko , zálivka – tatarská omáčka a stejný díl bílého jogurtu Holandia- dle množství brambor – zvlaš´t smíchat a dochutit (pepř,sů)

    Ať rok 2020 je plný lásky a krásy v nás, okolo nás a na celém světě……Marie

  3. 631
  4. Profilový obrázekMarika

    Děkuji za nový recept. Připomněl jste mi recept, který dělala moje maminka na Slovensku, kde vždy do salátu dávala jablíčko. Teď již náš salát je skoro snědený, ale příští rok zkusím vaší zálivku.
    Děkuji za Vaše celoroční užitečné emaily a v Novém roce přejí hodně zdraví

  5. 630
  6. Profilový obrázekSvatava Gálová

    Děkuji za skvělý recept,mám velmi podobný.Přeji hezké svátky a mnoho zdraví v Novém roce.

  7. 629
  8. Profilový obrázekKašparová Alena

    Letos jsem ho udělala podle vašeho doporučení jen bez jablek. I když už leta dělám odlehčený, bez vajíček a uzeniny, tento byl opravdu lehký a chutný.

  9. 628
  10. Profilový obrázekIrena Kyselová

    Dobrý den,
    díky za recept, jen bych Vás chtěla upozornit, že hrášek není luštěnina, ale zelenina. Pletete si jej s hrachem, což je luštěnina a dělá se z něj hrachová kaše nebo hrachová polévka. Zelený hrášek mražený přidávám právě do bramborového salátu pro jeho barvu, křupavost a právě to, že je to zelenina, které není nikdy dost. Rozmrzne tam nebo jej můžete lehce spařit. Nejste sám, co si plete luštěniny se zeleninou, je to často např. i v časopisech o vaření – pletou se zelené fazolky jako zelenina s fazolemi bílými či červenými třeba v plechovce. Přeji pohodové vánoce. Já vím, je to drobnost, ale když to prezentujete, mělo by to být správně.

  11. 627
  12. Profilový obrázekMilka Šimončičová

    Tak v našej rodine som dnes pripravila zeleninový šalát bez zemiakov. Uvarila som len mrkvu pretržlen, zeler, kareláb a hrášok. Pridala cibuľu, nastrúhanú kyslú uhorku a jablčko. Dochutila som bielym jogurtom. Pred podávaním asi dám trocha citróna. Neviem aký to bude mať úspech, ale dúfam, že áno.
    Želám krásne a veselé vianočné sviatky.

  13. 626
  14. 625
  15. Profilový obrázekJana

    Je to přesné.Ale já tam vždycky šoupnu trošku mraženého hrášku kvůli barvě.Jinak luštěniny na Vánoce nepoužívám. Pěkné svátky zdraví v novém roce přeji.Ale živé kultury upřednostňuji z Kunína .

  16. 624
  17. Profilový obrázekMarcella

    Dobrý den,váš recept určitě vyzkouším.Bohužel štědrovečerní salát mám již hotový,Teď jsem jej dodělala, aby se do zítra v lednici rozležel.Já do něho nedávám žádnou zeleninu,aby nekvasil. Dělám jej pouze z brambor, přidám nakrájenou okurku, vejce a spařenou cibuli. Majonézu,sůl a okyselím citronem. Když je hustý, zředím jej trochou láku.I když je ,,ingrediencí,, málo, mně takto vyhovuje. Kupodivu můj obyčejný salát boduje i při štědrovečerní večeři, kde se sejde několik druhů . Hezké Vánoce a do Nového roku hodně zdraví.

  18. 623
  19. Profilový obrázekJulie Boháčová

    Děkuji za nový recept,určitě vyzkouším. Přeji krásné a pohodové vánoční svátky.

  20. 622
  21. Profilový obrázekMarie

    Zdravím Honzo!
    Děkuji za dobrý tip na vánoční salát. A také Vám děkuji za vše, co pro nás děláte po celý rok. Pro mne, starší ženu, je cvičení to nejlepší.
    Takže: Hezké vánoční svátky a do nového roku jen vše dobré!!!
    Jste náš hodný Anděl!!!!!!!!

  22. 621
  23. Profilový obrázekAnna Suchá

    Neposílám recept na salát, ale chtěla jsem Vám popřát hodně hezkých chvil v příjemné atmosféře Vánoc, pevné zdraví, štěstí a spokojenosti v novém roce. Suchá

  24. 620
  25. Profilový obrázekŠmídlová

    Salát bez vajec, s jablky a s přidáním jogurtu dělám léta a moc nám všem chutná. Letos, podle Vás, zkusím zálivku. Děkuji a přeji krásné Vánoce a pevné zdraví v novém roce.
    S pozdravem D.Šmídlová

  26. 619
  27. Profilový obrázekJaroslava Danielová

    Bramborový salát brambory mrkev celer hrášek celer fazolky kyselé okurky syrová cibule ochucený himalájskou solí lahůdkovým droždím spojený kokosovou tatarkou.

  28. 618
  29. Profilový obrázekVladimíra Bajerová

    Super, dělám téměř stejný, jen přidávám celer a jednu petržel.Takový se u nás traduje již od mé babičky,maminky a stejný předávám svým dětem . Ju a majonézu dělám doma z vlastních vajec a kvalitního oleje. Nikdy po něm není těžko. Celé příbuzenstvo se na můj salát moc těší, takže míchám v “ rokli“-
    Přeji ty nejúžasnější Vánoce!!!!!!!!!!!!
    Vladimíra Bajerová

  30. 617
  31. 616
  32. Profilový obrázekEfit

    dělám salát pouze s kořenovou zeleninou,bez cibule,s hráškem a s veganskou majonézou a nemá chybu.

  33. 615
  34. Profilový obrázekEva Laštovková

    Díky za nový recept. Já vařím zeleninu v nálevu který sliji z okurek a nyní ho zkusím podle Vás. Přeji krásné požehnané svátky, velkou kupu zdraví a slunce v duši. Eva

  35. 614
  36. Profilový obrázekMarie Stloukalová

    Já mrkev přidávám do zálivky k cibuli. Letos to bude bez vajec a děkuji za dobrý tip.
    Zdravím a přeji pěkné vánoce.

  37. 613
  38. Profilový obrázekT. Herklocová

    Zdravím pane Anděl,
    děkuji za recept na bramborový salát, určitě vyzkouším, děláme dva druhy , jeden klasika a druhý jednoduchý- tj. brambory, cibule, okurka, sůl, pepř a majonéza s jogurtem napůl.
    Přeji Vám a celé rodině klidné a pohodové Vánoce a hlavně hodně zdravíčka.

  39. 612
  40. 611
  41. Profilový obrázekIveta Lichnová

    Děkuji za recepty na andělský salát :-), Honzo. Díky za všechny vaši tipy a emaily. Přeji vám krásné vánoční svátky a v novém roce jen to nejlepší. Iveta

  42. 610
  43. Profilový obrázekLili 38

    Já dělám tzv.“babičkovský salát“,dělala jej moje babička,moje maminka i já,dědí se. Místo majonézy ve vodní lázní vyšlehat do pěny 1 vajíčko + l lžíce octu + 2 lžíce vody. Zeleninu kořenovou/celer+mrkev/,cibuli spařenou,hrášek dávám,mám jej ráda,naposled dochutit -sůl pepř bílý.Je to takový skromný salát,ale mi chutná.

  44. 609
  45. Profilový obrázekIva

    Salát dělám bez vajíček a bohužel i bez jogurtu kvůli intoleranci mléčné bílkoviny a také bez použití koření.Kořenovu zeleninu – mrkev vcelku mírně opeču na malém množství oleje ( (zvýrazní se chuť)a pak mírně podusím v malém množství vody se štipkou cukru a soli v papiňáku společně s petrželem a kousky celeru – nechám vychladnout až pak pokrájím na kostky a vodu spolu s lákem z okurek a lžičkou hořčice použiju na ředění majonézy, resp. tat. omáčky – dávám je v poměru 1:1.Cibuli bílou nebo fialovou na jeḿno a surovou, bez tepelné úpravy. Pak už jenom kysané okurky,dušený hrášek (někdy i plechovku kukuřice) a samozřejmě jablka-bez ně by to nebyl „náš“ salát.

  46. 608
  47. Profilový obrázekDanka

    Robíme si miesto zemiakov, zeler. Ostatné ingrediencie rovnaké ako v klasickom vianočnom šaláte. Nepríde mi, že dušený hrášok , by sa nemohol jesť s majonézou. Skôr sa bojím, že jabĺčka by mohli byť v kombinácii s jogurtom, ťažšie stráviteľné. Predtým sme miešali jogurt spolu s majonézou 1:1,teraz už nie vzhľadom ku intolerancii na laktózu. Ale určite si urobíme cviklovo jablkový šalát s orechami:)

  48. 607
  49. Profilový obrázekJana Babuská

    Díky za celoroční zajímavosti. Bramborový salát léta dělám s cibulí (na jemno nakrájenou) na 10 min. naloženou v láku z okurek, zeleninu (mrkev, petržel, celer) vařím zásadně v páře, jogurt používám selský (Pilos) zrající v kelímku, majonézu dělám z vlastních vajíček,do salátu dávám poměr 1:3 ve prospěch jogurtu.
    Přeji krásný sváteční čas.

  50. 606
  51. 605
  52. Profilový obrázekMarie Zoernerová

    Děkuji Vám za skvělý recept – už po jeho přečtení vím, že tento druh jistě výborného a hlavně odlehčeného salátu bude na našem štědrovečerním stole.
    Také já Vám přeji krásné vánoce a mnoho štěstí a zdraví v novém roce. Marie Zoernerová.

  53. 604
  54. Profilový obrázekJana

    Majonézu nemusím ani tatarku,tak že náš salát se skládá – brambory,okůrky znojemské,vejce,spařená cibule,sůl,pepř,kousek vařený celer rozmixovaný s okůrkovým lákem místo majonézy – je to ňamka.Ten váš taky nemusí být špatný,ale bez těch jablek.