Rubriky
Blog

Jemný a odlehčený vánoční salát od Anděla

Každý rok je to klasika. V úterý nám znovu vypuknou Vánoce a my všichni si budeme dopřávat salát s řízkem nebo rybou.

Nikomu to není příjemné, když se na vánoční svátek přejí. Plné břicho s sebou přináší nepohodu do celého zbytku večera a hlavně na další den.

Změňte to!

Dopřejte si na Vánoce chutný, ale odlehčený salát, který nenapáchá žádnou paseku na vašem trávení.

Vynechejte luštěniny (hrášek) a vajíčka. Tato kombinace je pro trávení dohromady s majonézou nevhodná.

Zařaďte pro letošek odlehčenou a jemnou verzi, která vás „nezabetonuje“ na celý večer, dá vyniknout chutné rybě a ještě vám zbyde místo na cukroví 🙂

Jemný a chutný odlehčený salát od Jana Anděla

 

Odlehčený vánoční salát, co budeme potřebovat:

 

  • brambory – varný typ A
  • velkou cibuli
  • ocet a citrón
  • nové koření
  • hořčičné semínko
  • bobkový list
  • mrkev
  • jablka
  • kyselé okurky
  • jogurt
  • majonézu
  • sůl
  • pepř
  • cukr

 

Zálivka:

Svařte v 0,4l vody jednu velkou cibuli nakrájenou nadrobno společně s 1/4 kávové lžičky rozdrceného hořčičného semínka v hmoždíři, 1 bobkový list, 2 kuličky nového koření, 1 polévkovou lžíci octa, 2 polévkové lžíce citrónu, 2 kávové lžičky soli, 1 kávovou lžičku třtinového cukru a 2 špetky pepře. Vařte 7 minut.

Zálivku nechejte vychladnout. Vyndejte bobkový list a nové koření.

 

Brambory a mrkev:

Ve velkém hrnci uvařte ve slupce brambory a nechejte vychladnout. Do malého kastrůlku dejte vařit vodu a vhoďte na jednu minutu nadrobno nakrájenou mrkev. Po minutě vyndejte a zchlaďte v cedníku pod tekoucí vodou.

 

Jablka a okurky:

Oloupejte 3 velká jablka a nakrájejte na malé kousky. Nakrájejte na malé kousky 5 kyselých okurek.

 

Majonéza a jogurt:

Smíchejte v poměru 1:1 jogurt s majonézou – zde pozor – aby došlo k dobrému trávení a salát vás na druhý den nezatěžoval, musí jogurt obsahovat živé kultury. Nejlépe zvolte bílý jogurt značky Holandia. Množství zhruba 230 ml jogurtu a 230 ml majonézy. Majonézu doporučuji Poličanku.

 

Míchání:

Teď vše důkladně promíchejte. Nejprve brambory s jablky, mrkví a okurkou. Následně přilijte polovinu zálivky a přidejte majonézu s jogurtem. Pokud se vám bude zdát salát málo „čvachtavý“ přidejte více zálivky.

 

Přeji dobrou chuť a veslé Vánoce!

 

Napište mi do komentářů, jaký recept upřednostníte vy?

 

30 reakcí na „Jemný a odlehčený vánoční salát od Anděla“

můj salát je: červené brambory vařené ve slupce a oloupané – vlastní, vařená vajíčka (samozřejmě z vlastního chovu) zelenina ze skleničky směs steril. zeleniny do salátu, cibule a jablko , zálivka – tatarská omáčka a stejný díl bílého jogurtu Holandia- dle množství brambor – zvlaš´t smíchat a dochutit (pepř,sů)

Ať rok 2020 je plný lásky a krásy v nás, okolo nás a na celém světě……Marie

Děkuji za nový recept. Připomněl jste mi recept, který dělala moje maminka na Slovensku, kde vždy do salátu dávala jablíčko. Teď již náš salát je skoro snědený, ale příští rok zkusím vaší zálivku.
Děkuji za Vaše celoroční užitečné emaily a v Novém roce přejí hodně zdraví

Děkuji za skvělý recept,mám velmi podobný.Přeji hezké svátky a mnoho zdraví v Novém roce.

Letos jsem ho udělala podle vašeho doporučení jen bez jablek. I když už leta dělám odlehčený, bez vajíček a uzeniny, tento byl opravdu lehký a chutný.

Dobrý den,
díky za recept, jen bych Vás chtěla upozornit, že hrášek není luštěnina, ale zelenina. Pletete si jej s hrachem, což je luštěnina a dělá se z něj hrachová kaše nebo hrachová polévka. Zelený hrášek mražený přidávám právě do bramborového salátu pro jeho barvu, křupavost a právě to, že je to zelenina, které není nikdy dost. Rozmrzne tam nebo jej můžete lehce spařit. Nejste sám, co si plete luštěniny se zeleninou, je to často např. i v časopisech o vaření – pletou se zelené fazolky jako zelenina s fazolemi bílými či červenými třeba v plechovce. Přeji pohodové vánoce. Já vím, je to drobnost, ale když to prezentujete, mělo by to být správně.

Tak v našej rodine som dnes pripravila zeleninový šalát bez zemiakov. Uvarila som len mrkvu pretržlen, zeler, kareláb a hrášok. Pridala cibuľu, nastrúhanú kyslú uhorku a jablčko. Dochutila som bielym jogurtom. Pred podávaním asi dám trocha citróna. Neviem aký to bude mať úspech, ale dúfam, že áno.
Želám krásne a veselé vianočné sviatky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *