Jsou mléčné výrobky pro zdraví dobré nebo špatné? Je cholesterol zlý? Zabíjí nebo léčí červené maso? Je ketogenní dieta dar z nebes nebo zdravotní riziko? Může veganská, vegetariánská, pescatariánská nebo syrová strava prodloužit život bez onemocnění?
Výživa je bludiště. V tomto článku se ptáme proč tomu tak je. Výživa je zahalena do mnoha zmatků. Proč je tak těžké určit, zda je jídlo pro zdraví dobré nebo špatné?
V lékařské vědě je obtížné dokázat jakoukoli teorii. Věda o výživě se neliší, ale má jedinečné výzvy.
Nyní se podíváme na pár zákládních kamenů úrazu.
Navzdory mnoha problémům, kterým vědci ve výživě čelí, je zásadní věcí pochopit, které potraviny prospívají nebo poškozují zdraví.
Veřejnost se také stále více zajímá o nalezení způsobů, jak posílit zdraví prostřednictvím stravy. Obezita a cukrovka nyní vysoce převládají a oba dva zdravotní problémy mají nutriční rizikové faktory. To ještě více ovlivňuje obecný zájem o stravu.
Všechny oblasti vědeckého výzkumu čelí ve větší či menší míře následujícím problémům, ale protože výživa lidí je na prvním místě, zdá se, že problémy jsou umocněné.
Měnící se svět
Ačkoli jsou cesty výživy jakkoliv trnité a jen obtížně se jimi dá projít, v oblasti výzkumu došlo k podstatným vítězstvím. Vědci například zjistili, že vitamin C brání kurději , že se beriberi vyvíjí v důsledku nedostatku thiaminu a že nedostatek vitamínu D způsobuje křivici.
Ve všech těchto případech existuje souvislost mezi konkrétní sloučeninou a specifickým stavem. Obraz je však zřídka kdy tak jasný. To platí zejména při vyšetřování stavů, kterých se účastní více faktorů, jako je obezita, osteoporóza, cukrovka nebo srdeční onemocnění.
Časem se také změnily podmínky související s výživou: Nejčastějšími hrozbami pro zdraví bývaly nedostatky, zatímco v západních zemích je dnes hlavním problémem přejídání.
Porozumění úloze potravin ve zdraví a nemoci je zásadní a zasluhuje si pozornost. V této části se podíváme na některé z důvodů, proč se výzkum výživy jeví tak nerozhodný, obtížný a vyloženě matoucí.
„Perfektní“ nutriční studie
V ideálním světě by experiment pro pochopení zdravotního dopadu určité potravy například bobulí goji vypadal takto:
Vědci přijímají do studie 10 000 účastníků (mužů i žen, z celé řady národností a etnik) a ubytují je v laboratoři po dobu 10 let. Vědci krmí každou osobu přesně stejnou stravou po celou dobu svého pobytu, s jedním rozdílem: Polovina účastníků konzumuje bobule goji tajně v ovocném smoothie nápoji.
Alkohol a tabák jsou po celou dobu studie zakázány.
Účastníci musí také cvičit každý den po stejnou dobu; pokud někteří lidé cvičili více, mohli by se stát zdravějšími, bez ohledu na jejich příjem goji. To by data zkreslila.
Ani vědci, ani účastníci, by nevěděli, kdo dostává goji. Pokud by totiž účastníci věděli, že dostávali „superpotravinu“, mohli by mít prospěch z účinku placeba. Toto takzvané dvojí zaslepení je při provádění klinických hodnocení zásadní.
Během desetileté studie vědci intenzivně sledují zdraví účastníků. Provádějí pravidelné krevní testy a lékařské zobrazovací metody.
Astronomické náklady na tento typ studia jsou samozřejmě úplně prvním kamenem úrazu. Také etika a zdravý rozum říkají, že to není možné.
Místo dokonalosti
Výzkum ve výživě musí přinést určité ústupky, protože dokonalá studie je nedosažitelná. Takže v observačních studiích vědci v oblasti výživy hledají souvislosti mezi tím, co člověk konzumuje, a jejich současným nebo budoucím zdravotním stavem.
Observační studie mohou být neuvěřitelně užitečné. Pomocí této metody vědci dokázali, že tabák způsobuje rakovinu plic a že cvičení je pro nás dobré.
Tyto studie však zdaleka nejsou dokonalé.
Jedním z problémů observačních studií, kterým vědci musí čelit je spoléhání se na vlastní příjem potravy. Požádají účastníky, aby si zapisovali všechno, co jedli po stanovenou dobu, nebo si vzpomněli, co jedli v minulosti.
Lidské vzpomínky však zdaleka nejsou dokonalé. Někteří lidé by také mohli záměrně vynechat určité potraviny, jako na příklad návštěvu v cukrárně. Kromě toho účastníci vždy neznají přesnou velikost svých porcí.
Studie často kladou otázky o dlouhodobém dopadu nutriční složky na zdraví. Vědci však mají tendenci brát informace o stravě pouze v jednom nebo dvou časových bodech. Ve skutečnosti se ale lidská strava může v průběhu desetiletí podstatně změnit.
Ponoření do složitosti
Dalším morovým problémem se zdá být složitost. Někdy se studie zaměří na dopad pouze jedné konkrétní potraviny nebo směsi na zdravotní výsledek. To je o něco jednodušší.
Většinou se ale studie pokoušejí zjistit vliv konkrétního stravovacího systému. Například středomořská strava získala v posledních letech hodně pozornosti.
Potíž je v tom, že verze středomořské stravy jedné osoby se může velmi lišit od verze jiné osoby. Například jedna osoba může mít jednu malou sklenku červeného vína, 25 oliv a artyčok každý den, zatímco někdo jiný – kdo může být ve stejné experimentální skupině – nemusí pít víno a jíst olivy ani artyčoky.
Souvisejícím problémem je otázka nahrazení: Pokud například někdo nejí maso, pravděpodobně nahradí maso jinými zdroji bílkovin, jako jsou fazole nebo luštěniny. Takže při porovnání diet, které obsahují maso, s těmi, které ho neobsahují, nemusí být výsledek způsoben eliminací masa, ale může být způsoben přidáním jiných potravin.
Každý druh ovoce a zeleniny obsahuje velké množství živin a tyto živiny se mohou lišit v závislosti na tom, kde rostou, jak je lidé přepravují, skladují a jak je zpracovávají a vaří.
Existuje tolik proměnných, které je třeba vzít v úvahu, že i když studie najde statisticky významný výsledek, je obtížné určit, zda skutečně přišel z vyšetřované potraviny.
Lidé jsou samozřejmě stejně různorodí jako potraviny, které konzumují. Konzumace jednoho arašídu za den, může poskytnout jedné osobě prospěšné živiny, zatímco stejný arašíd může být pro člověka s alergií fatální.
Jedna studie z roku 2015 uvádí tentýž problém. Vědci nepřetržitě měřili hladinu glukózy v krvi 800 účastníků a zjistili vysokou variabilitu v reakci na stejná jídla. Autoři vysvětlují, že univerzální dietní doporučení mohou mít omezenou užitečnost.
Proměnné hrají vysokou hru
Pro vysvětlení tohoto problému může být užitečné popsat nálezy imaginární (ale ne zcela vymyšlené) studie: Lidé, kteří jedí velké množství špenátu, žijí déle než lidé, kteří nejedí žádný špenát.
Z tohoto výsledku by se dalo rychle dojít k závěru, že špenát prodlužuje život. Před nákupem špenátu se však vyplatí zvážit alternativy.
V tomto případě nemusí být prodloužená životnost způsobena pouze špenátem; někdo, kdo jí hodně špenátu, může také jíst hodně jiné zeleniny. Naopak, někdo, kdo nejí špenát, může jíst celkově méně zeleniny.
Také někdo, kdo pravidelně jí zeleninu, si pravděpodobně dopřeje další zdraví prospěšné věci, například cvičení.
Jsou to jen předpoklady, ale je zřejmé, že se zvýšenou konzumací špenátu jsou spojeny další faktory, které by mohly ovlivnit výsledky.
Ve většině studií se vědci pokoušejí tyto proměnné „ovládat“. Vždy však existuje riziko, že některý neměřený faktor významně změní zjištění.
Nepředvídatelné proměnné samozřejmě ovlivňují všechny oblasti lékařské vědy, ale protože strava a životní styl jsou tak důvěrně propleteny, představují zvláštní riziko ve výživovém výzkumu.
Jaké si z toho vzít ponaučení?
Výživa je minové pole zmatku. Stanovení toho, co je zdravé a co ne, může být tvrdým oříškem. Přestože si můžeme být docela jistí, že ovoce a zelenina jsou pro nás dobré, zatímco výrobky s vysokým obsahem tuku, solí, vysokým obsahem cukru jsou pro nás kontraproduktivní, nemusí tato pravidla platit pro všechny.
Takže co můžeme dělat? Testovat a zkoušet sami na sobě. Nespoléhat na vědce a články propagující každý rok jiná tvrzení.
Napište mi do komentářů, testujete sami na sobě, co je pro vás dobré? Nebo je vám výživa jedno?
15 reakcí na „Proč je na světě tolik zmatku ohledně výživy?“
Dobrý den, já si myslím, že máme během svého života již naučené určité modely výživy. Já jsem od malička byla zásobena velkým množstvím ovoce, zeleniny, ale i dobrého domácího jídla. Maminka nám vařila a pekla velmi dobré jídlo. Narodila jsem se drobounká, takže mne mamka i babička dopřávaly. V dospělosti jsem se snažila díky své nadváze měnit stereotypy stravy. Množství přijímané stravy jsem ubrala, stále jsem se nezbavila závislosti na ovoci. Silně jsem omezila konzumaci cukru. Bohužel díky svému povolání v kanceláři jsem celý život měla problém s nadváhou, i když jsem cvičila. Nejhorší období bylo pro mne, co se týče přibraných kg těhotenství a potom přechod. Nyní mi je 72 let, váha 90 kg. Snažila jsem se všemi dostupnými prostředky, i spoluprácí s Vaší agenturou, ale váha se mne drží. Každý den chodím s hůlkami 5 km. Jezdím denně na rotopedu 30 min. Ráno cvičím rozcvičku a večer 20 hormonální jógu.
Slyšela jsem o pocitu, kterému staří čínští lékaři říkali Ódžas. Pocit po snedenem jídle. Pokud je dobrý, jidlo tělu prospívá. Samo pozná.
A pak taky vím o kmeni v Amazonii, který ji jako uzdravujici a tělu velmi prospěšné bobule, které jsou pro ostatní jedovaté.
Tak jsem si sama vydedukovala🤭že je pro mě dobré to, co jím s chutí a po čem je mi dobře. Zatím to vychází 👍
Ještě velký dík panu Andělovi. Záslužná a všem velmi prospěšná práce. Děkujeme. Surmajová
Testují již léta, snažím se nejíst bílé pečivo, tučná masa, nahrazují rybou, v!ockami, krůtí maso…
Q10, omega 3,6 , El elastické, zeleninu, brokolice, avokádo….
Je mi 77, cítím se normálně i když přes všechny snahy stále při těle. Doc. Šonka z endokrinologie mi kdysi řekl, že v rodině bernardýnů nebudou třídit pinče 🤣😆😃🌹 v
Vejnarová
Neberou se vůbec v potaz vlivy všech možných parazitu v těle každého člověka.
Jsem pro jíst vše,nepřejídat se,snažit se jíst lokální potraviny,hýbat se… a osobně už nekolik let beru chlorellu (asi 10denně) a na jaře zelený ječmen.
Ano souhlasím pane Novotný, jenom mi tam nesedí slovo“Nežrát“
Souhlasím s názorem, že kolem výživy je plno zmatků, je těžké se rozhodovat, které potraviny
jíst, které omezit či vynechat. Dožil jsem se 70 let, do jaké míry přispěla pestrá strava? Jím, ji věřím na ni Dbám denně, aby byly ve stravě bílkoviny i živoč. původu, sacharidy, tuky, cca půl talíře zeleniny a ovoce. Aby spotřeba alkoholu byla mírná, jsem nekuřák, vždy jsem byl štíhlý.
Považuji však velkovýrobu potravin, kdy se ničí výživné složky a přidávají se náhražky, konze-
rvanty, barviva, dochucovadla za špatnou. i přes tvrzení výrobců v malém množství, po letech lidskému zdraví určitě škodí. Kolik občanů si u nás může dovolit nakupovat bio potraviny? Musí velká část
občanů nakupovat nač jim stačí finance. Jak se stravovat a vyhnout se zdravotním problémům a stravováním prospět svému zdraví? BOHUŽEL, zdraví máme jedno, ale vlivů a nemocí je nepočítaně. Důležitá je též genetika a co jsme zdědili. Věřím, že pestrá strava může přispět k lepšímu zdraví, ale je nutné pozorovat co mi prospívá a kolik. Kdy by to bylo možné i já bych
rád jedl a pil bio potraviny ve větším množství.
Snažím se jíst ovoce a zeleninu, mléko nepiji vůbec, polotovary také nekupuji,snažím se vařit doma s hodně zeleninou, maso minimálně, když tak kuřecí nebo jinou drůbež, s cvičením je to složitější nějak se nemohu donutit cvičit pravidelně, salámy a uzeniny také nemusím, je tvrdé sýry a občas si dáme s kamoškou víno, já tedy střik, mám ráda sladké, ale omezila jsem čokolády atd., čaje a citron. vody, příp. kávu sladím medem,denně chodím na procházky se psy s doprovodem 2 koček a celkem se nachodím kolem domu a zahrady. Také užívám El- Elático již druhé.
Ano, testuji na sobě, ale neumím s tím žít. Vím, že mi dělá dobře pohyb, ale nedonutim se k pravidelnosti. Nejím maso – lezlo mi do zubů, bylo mi po něm těžko. Odbourala jsem mléko, protože jsme měli v rodině tuberkulózni dědičnost. Ale tvrdý sýr si občas dám nebo i jogurt. Čím dal víc mi chutná zelené. Ale také občas trpím když si dám 2 dcl vína, druhý den mám deprese.,apod. Snažím se neublížovat si, ovšem vytvořit si vyváženou stravu neumím. Přeji všem blažený život.
Ahoj,
každý by měl poslouchat své tělo .To mu řekne co by měl jíst a jestli mu to dělá dobře.Nežrát polotovary cvičit a být v pohodě.Také je dobré se scházet s lidmi kteří jsou pozitivně naladěni,Toto vše je klíč k úspěchu.
Dobrý den. Je mi 70 let. Snažím se jíst zdravě a pravidelně. Neobejdu se bez sýrů, jogurtů i jiných mléčných výrobků ( kefír, tvaroh ) Vůbec nejím uzeniny ani uzené maso. Mám ráda luštěniny, zeleninu, ovoce i libové maso a vejce. Vůbec nesladím nápoje a piju jen nebublinkovou vodu. Kávu bez mléka a cukru. Denně i skleničku vína nebo pivo. 3x týdně chodím do dámské posilovny a zbytek dní procházky kolem 40-ti minut. Mám spoustu operací, ale cítím se dobře. Užívám i El-Elático 3x denně. Přeji hezký den.
Myslím si,že se z výživy a „zdravé stravy“ dělá zbytečný humbuk a všechno je to hlavně velký byznys.Já jsem před hodně dlouhou dobou zvolila úplně jiný způsob výživy své bytosti a to tak,že jsem se naladila na své tělo a svou Duši a dostávám přesné informace,co tělo i Duše potřebují pro svou výživu.Když se podle toho řídím je vše v pohodě.Každý den ale je to třeba něco jiného.Nedávám mu ale nic co by mu škodilo.Nejsem žádný zastánce nějakého směru.Nejím maso,vejce,mléčné výrobky(pouze máslo a tvaroh)ale nejím téměř žádné ovoce ani zeleninu a přesto mám dostatek vitaminů a minerálů.Třeba dnes je úplněk a to je dobrá doba na očistu a půst.Ale to je moje cesta a každý to má úplně jinak.Mám kamarádky co jedí maso a prospívá jim to a mám kamarádky veganky a těm to prospívá také.Horší je když někdo svůj způsob stravování a celkový životní styl vnucuje někomu jinému,který k životu potřebuje něco jiného.Přeji hezký úplňkový den.
Dobrý den. Jsem dnes v pokročilém věku přesvědčena, že vše, ale málo. Střídat jídla, nejíst pořád dokola své oblíbené. Pestrost a méně masa. Maso 2x týdne stačí – pro ženu. Taky věřím v pravidelnou dobu jídla. Děkuji a zdravím. Marcela
Ano testuji a je to pro mě někdy velmi složité.
Bezva!