
cibulová polévka
Po přečtení tohoto receptu zvládne udělat cibulačku opravdu každý.
Nejprve si ale řekněme v čem je cibule prospěšná?
Z lékařského hlediska je hlavní užití cibule při nechutenství, arterioskleróze, potížích zažívání, vysokém krevním tlaku, zánětech ústní dutiny a hltanu.
Sirnaté sloučeniny působí bakteriostaticky a obsažené flavonoidy a fytoncidy protizánětlivě.
V lidovém léčitelství je ve výčtu ještě astma, zánět močového měchýře, nepravidelnost v menstruaci, cukrovka, působí proti zácpě a bodnutí hmyzem.
Červená cibule snižuje křehkost cévních stěn.
Recept na tu nejchutnější cibulovou polévku
Ingredience na 4 porce
Doba přípravy 2,5 hodiny
- 1kg žluté cibule
- 75g másla
- bobkový list
- šalvěj
- tymián
- rozmarýn
- pepř
- sůl
- vinný ocet (dle chuti na dochucení)
- 1 lžíce hnědého cukru
- 2dl suchého bílého vína
- střídka z pšenično-žitného chleba na zahuštění
- 1l kuřecího vývaru
- olivová bageta
- sýr eidam
Postup:
Rozpustíme si na pánvi máslo a přidáme nakrájenou cibuli na půl kolečka. Přidáme také bobkový list a několik lístků šalvěje.
Restujeme zhruba pět minut, cibule za tu dobu změkne. Snížíme teplotu pod pánvičkou na co nejméně a táhneme minimálně ještě další hodinu.
Počkáme než cukr obsažený v cibuli zkaramelizuje (to poznáme podle zhnědnutí cibule do karamelové barvy).
Přidáme víno a mícháme. Když se víno odpaří, do cibule přidáme nadrobno nasekanou střídku včerejšího chleba.
Chléb chvíli opékáme a pak přilijeme kuřecí vývar. Polévku ještě asi půl hodiny táhneme, potom dochutíme solí, pepřem a vinným octem.
V originále patří pečená bageta do polévky. Já osobně volím raději variantu nerozmočené bagety, která je položena vedle talíře. K cibulačce se nejlépe hodí olivová bageta posypaná sýrem, kterou si můžete hravě udělat nebo zakoupit v obchodě.
Napište mi do komentářů váš recept na nejlepší cibulovou polévku.
Dobrý den pane Anděl,děkuji za dobrý recept na cibulačku a ta bagetka je chutnější nežli ji nechat rozmočit v polévce,přeji vám krásné podzimní dny,cibulačka se bude hodit alespon jednou týdně.Marie Klacková
vypadá to dobře,důležitý je tam ten vývar,který by měl obsahovat i kosti a táhnout aspoň 3h.jinak dělám podobně,jen přidávám ke konci prolis. česnek.Já vím-to už není cibulačka,ale zde se jedná o polévku pro nemocné.Víno nedávám,ale zkusím,do té své přidávám trochu dobré sojovky.
Nechce sa mi veriť, že treba až 1 kg cibule. To je pre koľko porcií? Tie bylinky nemám, takže nedám. 🙂 ani víno, lebo som abstinent.
Existuje cibuľový čaj na kašeľ, je účinný.
otázka: co je to „táhneme minimálně ještě další hodinu“ ??? Díky.
113-
Helena
Táhneme zn. vaříme stylem sem tam bublinka…
Dobrý deň, mám otázku: nezničia sa 2,5 hodinovým varením všetky (väčšina) prospešných látok? Nestane sa z toho len prevarená zahustená voda?
114-
Jan Novotný
Jistě, samozřejmě máte pravdu, už jen přivedením k varu. „Směs imunokomplexu připravená pro ochranu vašeho organismu“ to je naprosto směšné. Co se týče vlivu na zdraví, je to jen hmota, která navíc zbytečně zatíží organismus- restovaná cibule, zkaramelizovaná- karamel je přepálený cukr,… a k tomu bageta…, hotová nálož pro imunitu, akorát že v negativním slova smyslu.
115-
Jirina
Myslím že 2,5 hodiny vařit cibulovou polévku je přehnané zničí to vitamíny a všechny látky které cibule obsahuje , navíc se mi zdá tato polévka velice hutná , asi by to můj organismus těžce strávil
Pochybuji, že takto upravená cibule má v sobě ještě něco léčivého… Například flavonoidy se ničí nad 70°C. Z vyjmenovaných účinků výše by mohla polévka zapůsobit maximálně na zácpu..
Recept výborný ….prosím ne sýr eidam …..je tolik jiných lepších…eid je sýr na smažení..