Recept na cibulovou polévku – hotová směs imunokomplexu připravená pro ochranu vašeho organismu

Cibulová polévka jako základ pro zdraví a dobrou náladu

cibulová polévka

Po přečtení tohoto receptu zvládne udělat cibulačku opravdu každý.

Nejprve si ale řekněme v čem je cibule prospěšná?

Z lékařského hlediska je hlavní užití cibule při nechutenství, arterioskleróze, potížích zažívání, vysokém krevním tlaku, zánětech ústní dutiny a hltanu.

Sirnaté sloučeniny působí bakteriostaticky a obsažené flavonoidy a fytoncidy protizánětlivě.

V lidovém léčitelství je ve výčtu ještě astma, zánět močového měchýře, nepravidelnost v menstruaci, cukrovka, působí proti zácpě a bodnutí hmyzem.

Červená cibule snižuje křehkost cévních stěn.

 

Recept na tu nejchutnější cibulovou polévku

Ingredience na 4 porce

Doba přípravy 2,5 hodiny

 

  • 1kg žluté cibule
  • 75g másla
  • bobkový list
  • šalvěj
  • tymián
  • rozmarýn
  • pepř
  • sůl
  • vinný ocet (dle chuti na dochucení)
  • 1 lžíce hnědého cukru
  • 2dl suchého bílého vína
  • střídka z pšenično-žitného chleba na zahuštění
  • 1l kuřecího vývaru
  • olivová bageta
  • sýr eidam

Postup:
Rozpustíme si na pánvi máslo a přidáme nakrájenou cibuli na půl kolečka. Přidáme také bobkový list a několik lístků šalvěje.

Restujeme zhruba pět minut, cibule za tu dobu změkne. Snížíme teplotu pod pánvičkou na co nejméně  a táhneme minimálně ještě další hodinu.

Počkáme než cukr obsažený v cibuli zkaramelizuje (to poznáme podle zhnědnutí cibule do karamelové barvy).

Přidáme víno a mícháme. Když se víno odpaří, do cibule přidáme nadrobno nasekanou střídku včerejšího chleba.

Chléb chvíli opékáme a pak přilijeme kuřecí vývar. Polévku ještě asi půl hodiny táhneme, potom dochutíme solí, pepřem a vinným octem.

V originále patří pečená bageta do polévky. Já osobně volím raději variantu nerozmočené bagety, která je položena vedle talíře. K cibulačce se nejlépe hodí olivová bageta posypaná sýrem, kterou si můžete hravě udělat nebo zakoupit v obchodě.

Napište mi do komentářů váš recept na nejlepší cibulovou polévku.

 

 

Celý článek
Zpět

Diskuze k tématu

    117
  1. Marie Klacková

    Dobrý den pane Anděl,děkuji za dobrý recept na cibulačku a ta bagetka je chutnější nežli ji nechat rozmočit v polévce,přeji vám krásné podzimní dny,cibulačka se bude hodit alespon jednou týdně.Marie Klacková

  2. 116
  3. Marcela Kačmářová

    vypadá to dobře,důležitý je tam ten vývar,který by měl obsahovat i kosti a táhnout aspoň 3h.jinak dělám podobně,jen přidávám ke konci prolis. česnek.Já vím-to už není cibulačka,ale zde se jedná o polévku pro nemocné.Víno nedávám,ale zkusím,do té své přidávám trochu dobré sojovky.

  4. 112
  5. Mária Šitzová

    Nechce sa mi veriť, že treba až 1 kg cibule. To je pre koľko porcií? Tie bylinky nemám, takže nedám. 🙂 ani víno, lebo som abstinent.
    Existuje cibuľový čaj na kašeľ, je účinný.

  6. 111
  7. Ladislav

    otázka: co je to „táhneme minimálně ještě další hodinu“ ??? Díky.

      113
  8. 110
  9. Jano

    Dobrý deň, mám otázku: nezničia sa 2,5 hodinovým varením všetky (väčšina) prospešných látok? Nestane sa z toho len prevarená zahustená voda?

      114
    1. Jan Novotný

      Jistě, samozřejmě máte pravdu, už jen přivedením k varu. „Směs imunokomplexu připravená pro ochranu vašeho organismu“ to je naprosto směšné. Co se týče vlivu na zdraví, je to jen hmota, která navíc zbytečně zatíží organismus- restovaná cibule, zkaramelizovaná- karamel je přepálený cukr,… a k tomu bageta…, hotová nálož pro imunitu, akorát že v negativním slova smyslu.

        115
      1. Jirina

        Myslím že 2,5 hodiny vařit cibulovou polévku je přehnané zničí to vitamíny a všechny látky které cibule obsahuje , navíc se mi zdá tato polévka velice hutná , asi by to můj organismus těžce strávil

  10. 109
  11. Jan Novotný

    Pochybuji, že takto upravená cibule má v sobě ještě něco léčivého… Například flavonoidy se ničí nad 70°C. Z vyjmenovaných účinků výše by mohla polévka zapůsobit maximálně na zácpu..

  12. 108
  13. jaja

    Recept výborný ….prosím ne sýr eidam …..je tolik jiných lepších…eid je sýr na smažení..

Komentáře nejsou povoleny.