
Quinoa neboli merlík čilský je k dostání v Kauflandu, Bille, Coopu a všech větších řetězcích. Dále ve specializovaných zdravých výživách.
Během růstu se konzumují čerstvé listy v různých salátech a hlavně se používá zralých semen. Mele se z nich mouka, která má výborné vlastnosti ve spojení s obilnou nebo kukuřičnou, na pečení chleba a různých sušenek. Celá semena se používají k vaření kaší, zahušťování polévek i k výrobě cerálií, také se z nich připravuje pálenka „chica“.
Mouka z merlíku čilského neobsahuje lepek, je vhodná pro nemocné celiakií. Semena jsou dobrým zdrojem některých vitaminů – thiaminu, riboflavinu, kyseliny listové, beta-karotenu, alfa-tokoferolu a vitaminu C, obsahují 60 % sacharidů, 15 % bílkovin, 5 % tuků, jejich energetická hodnota je 374 kcal/1566 kJ na 100 g.
V dnešní době je merlík čilský ceněn hlavně díky vysoké nutriční hodnotě a vysokému procentu bílkovin. NASA jej zařadila jako vhodnou plodinu do výzkumného programu, jehož výsledky by umožnily podporovat a udržet lidský život během dlouhých vesmírných letů řízených člověkem.
Napište mi do komentářů, zda tuto potravinu máte také ve svém jídelníčku?
mam ji koupenou ale já ji potřebuji tepelně upravit,aby nebyla tvrdá tak nevím co z ní mám udělat
Quinoa je nedílnou součástí mého jídelníčku.Její příprava je velice rychlá a pochutnávám si na ni ve všech možných variantách. V jogurtu, v salátech, v polévkách a tam kde jídlo potřebuji lehce zahustit ale nejvíce jako přílohu. Používám ji již několik let a téměř úplně jsem vyřadila ze svého jídelníčku těstoviny.
Zařazuji pravidelně do kaše k snídani s jáhlami nebo pohankou. Výborná je i jako zavářka do polévky.
..už ano. Díky pane Honzo za cenné informace.
Zdravím Vás Jene, ano, mám, ale málo. M
..vůbec jsem o tomhle produktu neslyšela. Doufám,že v některých řetězcích budu mít možnost zakoupit.
Moc děkuji za cenné informace.
Už som ju niekedy použila, momentálne ju nemám v jedálničku. Zato mám pšeno, bulgur, často používam ovsene, ražno-psenicne vločky a špaldovú múku.
vážený pane Anděli,
děkuji za informaci,
ráda ji vyzkouším….
přeji hezkou neděli.
Ďakujem za informáciu. Viem, že niečo také existuje, ale ešte som ju nepoužila. Napravím to a vyskúšam ju.
Dekuji za Vase vynikajici rady. Jsem tezka diabeticka a rada Ovionu mertlik zacnu pouzivat. Dik za vsechny vase e-maily, rady a informac
Ano,je vhodna i jako priloha k jidlum
Quinou někdy používám jako přílohu nebo samotnou smíchanou s dušenou nebo pečenou zeleninou
Ano mam a davam si ju do zelenych salatov. Mne osobne chuti a jem ju minimalne 3 krat do tyzdna
Dobrý den,
ne, ještě jsem o ní neslyšel!
p. Anděl, ale mám prosbu, to Vaše video o spánku nebylo si možno poslechnout v čs. jazyku(i když tam ta možnost byla), tak se mi to ani opakovaně nepodařilo! Děkuji
Ano, pravidelně ji kupují a vařím.
Mám jí ráda, ale kvůli vyššímu GI používám málokdy.
Honzo diky za info mrknu na to….
Ano,pravidelne ju mame na jedalnicku!Nam velmi chuti,niekedy ju kombinujeme s ryzou.😉
Dobrý den,
je to hrozné, ale vůbec tuto potravinu neznám.
zkoušela jsem ji jednou, netušila jsem, že se z ní také mele mouka 🙂
Áno, často ju používam. Názov Merlík čilský počujem 1. raz.
Neznám. Je vhodná i pro diabetiky? Určitě se po ní podívám v Kauflandu !
5006-
Eva
↓
Ano, znám a používám
Dobrý den,o této obilnině jsem slyšela,zaujala mě hlavně kvůli redukci váhy,mám ji koupenou,vyzkouším ji.
Dobrý den, tuto plodinu používám již pár let, ale jen zřídka. Používám jak semínka tak mouku i vločky do kaše, připadají mi nahořklé.
čauky, už jsem o ní letmo slyšela ale nezkoušela
Ano, občas si ji kupuji, chutná jako oříšky.
Dobrý večer, nebo už dobrý den. O této rostlině slyším poprvé, název jsem ještě neslyšel.
Ale podívám se po ní v uvedených obchodech a mohl bych ji vyzkoušet.
Díky pane Honzo za informaci.
Znám a používám nejčastěji jako alternativu přílohy nebi do salátů jednou jsem díky ní a dalším surovinám vyrobila veganské ražničí a bylo skvělé
Má velké % sacharidů a četl jsem, že ty se v při trávení z většiny mění na tuky.
Dokonce i nadměrná konzumace bílkovin se v těle mění na tuk.
V jídelníčku ji nemám a z těchto důvodů ani nezařadím.
Používám často jako přílohu místo rýže a jako vložku do polévek.
Dobrý deň! Poznám túto potravinu, občas si ju robievam na raňajky ako kašu a je veľmi chutná. teraz ju ale budem jedávať oveľa častejšie, keď som sa dozvedel, že obsahuje najviac bielkovín Srdečne ďakujem za túto informáciu.
Dobrý den, vařím z ní už dlouho. Do kaše, přílohy k masu, do polevek
Mám vnučku bezlepku takže. Ano
Vařím a dávám pravidelně do rýže.
Dobrý den, dcera je celiak, občas používíme a jsme rádi když dá výrobce např. Schar do upovaných chlebů. S pozdravem
Dobrý den, nemám tuto potravinu v jídelníčku
Nemám je to pro mě novinka koupím si ji
Zatím nemám ale pokusím si jí sehnat Dušková
Ano, už dávno, přidáváme ji skoro do všeho. Zdravím Iva Gebertová
mám a používám
ano, je výborná
Neznam ji
Ano znam