Rubriky
Blog

Tato obilnina obsahuje nejvíce bílkovin

Quinoa neboli merlík čilský je k dostání v Kauflandu, Bille, Coopu a všech větších řetězcích. Dále ve specializovaných zdravých výživách.

Během růstu se konzumují čerstvé listy v různých salátech a hlavně se používá zralých semen. Mele se z nich mouka, která má výborné vlastnosti ve spojení s obilnou nebo kukuřičnou, na pečení chleba a různých sušenek. Celá semena se používají k vaření kaší, zahušťování polévek i k výrobě cerálií, také se z nich připravuje pálenka „chica“.

Mouka z merlíku čilského neobsahuje lepek, je vhodná pro nemocné celiakií. Semena jsou dobrým zdrojem některých vitaminů – thiaminu, riboflavinu, kyseliny listové, beta-karotenu, alfa-tokoferolu a vitaminu C, obsahují 60 % sacharidů, 15 % bílkovin, 5 % tuků,  jejich energetická hodnota je 374 kcal/1566 kJ na 100 g.

V dnešní době je merlík čilský ceněn hlavně díky vysoké nutriční hodnotě a vysokému procentu bílkovin. NASA jej zařadila jako vhodnou plodinu do výzkumného programu, jehož výsledky by umožnily podporovat a udržet lidský život během dlouhých vesmírných letů řízených člověkem.

 

Napište mi do komentářů, zda tuto potravinu máte také ve svém jídelníčku?

 

45 reakcí na „Tato obilnina obsahuje nejvíce bílkovin“

mam ji koupenou ale já ji potřebuji tepelně upravit,aby nebyla tvrdá tak nevím co z ní mám udělat

Quinoa je nedílnou součástí mého jídelníčku.Její příprava je velice rychlá a pochutnávám si na ni ve všech možných variantách. V jogurtu, v salátech, v polévkách a tam kde jídlo potřebuji lehce zahustit ale nejvíce jako přílohu. Používám ji již několik let a téměř úplně jsem vyřadila ze svého jídelníčku těstoviny.

Zařazuji pravidelně do kaše k snídani s jáhlami nebo pohankou. Výborná je i jako zavářka do polévky.

..vůbec jsem o tomhle produktu neslyšela. Doufám,že v některých řetězcích budu mít možnost zakoupit.
Moc děkuji za cenné informace.

Už som ju niekedy použila, momentálne ju nemám v jedálničku. Zato mám pšeno, bulgur, často používam ovsene, ražno-psenicne vločky a špaldovú múku.

vážený pane Anděli,

děkuji za informaci,

ráda ji vyzkouším….

přeji hezkou neděli.

Ďakujem za informáciu. Viem, že niečo také existuje, ale ešte som ju nepoužila. Napravím to a vyskúšam ju.

Dekuji za Vase vynikajici rady. Jsem tezka diabeticka a rada Ovionu mertlik zacnu pouzivat. Dik za vsechny vase e-maily, rady a informac

Quinou někdy používám jako přílohu nebo samotnou smíchanou s dušenou nebo pečenou zeleninou

Dobrý den,
ne, ještě jsem o ní neslyšel!
p. Anděl, ale mám prosbu, to Vaše video o spánku nebylo si možno poslechnout v čs. jazyku(i když tam ta možnost byla), tak se mi to ani opakovaně nepodařilo! Děkuji

Ovesné vločky i tuto potravinu mám také ve svém jídelníčku. Quinoa neboli merlík čilský, i když bych rád přibral 6kg. Je mi 69let 63kg 164cm. Únava už 21 let! !!! Melu z nich mouku, která má výborné vlastnosti ve spojení s obilnou nebo kukuřičnou, . V jogurtu, v zel. salátech, v polévkách a tam kde jídlo potřebuji lehce zahustit ale nejvíce jako přílohu. Používám ji již několik let a téměř úplně jsem vyřadil ze svého jídelníčku prázdné těstoviny. Ale druhý mlýnek na mák už dosluhuje. Ten čínský se už rozpadl. Zařazuji pravidelně do kaše k snídani s jáhlami nebo pohankou, rýží. Výborná je i jako zavářka do polévky. Quinou někdy používám jako přílohu nebo samotnou smíchanou s dušenou nebo pečenou zeleninou.Mám jí rád, ale kvůli vyššímu GI používám málokdy. Vážený pane Anděli,
přeji hezkou neděli. Díky pane Honzo.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *