Tato obilnina obsahuje nejvíce bílkovin

Quinoa neboli merlík čilský je k dostání v Kauflandu, Bille, Coopu a všech větších řetězcích. Dále ve specializovaných zdravých výživách.

Během růstu se konzumují čerstvé listy v různých salátech a hlavně se používá zralých semen. Mele se z nich mouka, která má výborné vlastnosti ve spojení s obilnou nebo kukuřičnou, na pečení chleba a různých sušenek. Celá semena se používají k vaření kaší, zahušťování polévek i k výrobě cerálií, také se z nich připravuje pálenka „chica“.

Mouka z merlíku čilského neobsahuje lepek, je vhodná pro nemocné celiakií. Semena jsou dobrým zdrojem některých vitaminů – thiaminu, riboflavinu, kyseliny listové, beta-karotenu, alfa-tokoferolu a vitaminu C, obsahují 60 % sacharidů, 15 % bílkovin, 5 % tuků,  jejich energetická hodnota je 374 kcal/1566 kJ na 100 g.

V dnešní době je merlík čilský ceněn hlavně díky vysoké nutriční hodnotě a vysokému procentu bílkovin. NASA jej zařadila jako vhodnou plodinu do výzkumného programu, jehož výsledky by umožnily podporovat a udržet lidský život během dlouhých vesmírných letů řízených člověkem.

 

Napište mi do komentářů, zda tuto potravinu máte také ve svém jídelníčku?

 

Celý článek
Zpět

Diskuze k tématu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    6948
  1. hana levá

    mam ji koupenou ale já ji potřebuji tepelně upravit,aby nebyla tvrdá tak nevím co z ní mám udělat

  2. 6573
  3. Jindřiška Holubová

    Quinoa je nedílnou součástí mého jídelníčku.Její příprava je velice rychlá a pochutnávám si na ni ve všech možných variantách. V jogurtu, v salátech, v polévkách a tam kde jídlo potřebuji lehce zahustit ale nejvíce jako přílohu. Používám ji již několik let a téměř úplně jsem vyřadila ze svého jídelníčku těstoviny.

  4. 5308
  5. Zdeňka

    Zařazuji pravidelně do kaše k snídani s jáhlami nebo pohankou. Výborná je i jako zavářka do polévky.

  6. 5246
  7. 5238
  8. 5118
  9. Zuzana Škodáčková

    ..vůbec jsem o tomhle produktu neslyšela. Doufám,že v některých řetězcích budu mít možnost zakoupit.
    Moc děkuji za cenné informace.

  10. 5065
  11. Renata Trnečková

    Už som ju niekedy použila, momentálne ju nemám v jedálničku. Zato mám pšeno, bulgur, často používam ovsene, ražno-psenicne vločky a špaldovú múku.

  12. 5048
  13. jana Kordiaková

    vážený pane Anděli,

    děkuji za informaci,

    ráda ji vyzkouším….

    přeji hezkou neděli.

  14. 5046
  15. Mária

    Ďakujem za informáciu. Viem, že niečo také existuje, ale ešte som ju nepoužila. Napravím to a vyskúšam ju.

  16. 5038
  17. Dagmar Jará

    Dekuji za Vase vynikajici rady. Jsem tezka diabeticka a rada Ovionu mertlik zacnu pouzivat. Dik za vsechny vase e-maily, rady a informac

  18. 5037
  19. 5031
  20. Renata Tučková

    Quinou někdy používám jako přílohu nebo samotnou smíchanou s dušenou nebo pečenou zeleninou

  21. 5028
  22. 5024
  23. Pavel Novák

    Dobrý den,
    ne, ještě jsem o ní neslyšel!
    p. Anděl, ale mám prosbu, to Vaše video o spánku nebylo si možno poslechnout v čs. jazyku(i když tam ta možnost byla), tak se mi to ani opakovaně nepodařilo! Děkuji

  24. 5010
  25. 5009
  26. 5007
  27. 5004
  28. Jana Tomazyova

    Ano,pravidelne ju mame na jedalnicku!Nam velmi chuti,niekedy ju kombinujeme s ryzou.😉

  29. 5003
  30. 5002
  31. 5001