Home » Blog » Zdraví » Jak sacharidy ovlivňují naše zdraví [přednáška]

Jak sacharidy ovlivňují naše zdraví [přednáška]

Pusťte si video

Sacharidy: Základní stavební kameny vaší stravy

Sacharidy jsou jedním z klíčových živin, které tvoří základní stavební kameny naší stravy. Jsou to organické sloučeniny, které se skládají z uhlíku, vodíku a kyslíku. Tato důležitá skupina živin je nepostradatelná pro správné fungování našeho těla a poskytuje mu energii potřebnou k provádění všech biologických procesů.

Rozdělení sacharidů

Sacharidy lze rozdělit do dvou hlavních kategorií: jednoduché a složené.

  1. Jednoduché sacharidy: Tyto sacharidy jsou tvořeny jedním nebo dvěma cukernými jednotkami a jsou rychle vstřebávány do krevního řečiště, což vede k rychlému zvýšení hladiny cukru v krvi. Mezi jednoduché sacharidy patří glukóza, fruktóza a galaktóza, které se nacházejí v ovoci, medu, mléce a sladkostech.
  2. Složené sacharidy: Tyto sacharidy jsou tvořeny dlouhými řetězci cukerných jednotek a jsou pomaleji tráveny a vstřebávány, což zajišťuje stabilnější hladinu cukru v krvi. Mezi složené sacharidy patří škrob a vláknina, které se nacházejí v obilovinách, bramborách, rýži, luštěninách a zelenině.

Funkce sacharidů v těle

Sacharidy jsou hlavním zdrojem energie pro naše tělo. Po jejich trávení jsou rozloženy na glukózu, která je transportována krví do buněk a používána jako palivo pro provádění metabolických procesů. Glukóza je nezbytná pro správnou funkci mozku, svalů a dalších tkání.

Kromě poskytování energie mají sacharidy také další důležité funkce:

  • Strukturální role: Některé sacharidy, jako je například vláknina, jsou důležité pro udržení zdraví trávicího traktu a regulaci stolice.
  • Imunitní funkce: Sacharidy jsou součástí některých molekul na povrchu buněk, které jsou důležité pro imunitní systém a rozpoznávání cizích látek.
  • Ukládání energie: Nadbytek sacharidů se může ukládat v těle ve formě glykogenu v játrech a svalové tkáni pro pozdější využití.

Doporučení pro spotřebu sacharidů

Je důležité udržovat vyváženou stravu obsahující vhodné množství sacharidů. Zdravé stravovací zvyklosti zahrnují:

  • Preferování složených sacharidů z celozrnných zdrojů, jako jsou celozrnné obiloviny, luštěniny a zelenina.
  • Omezování příjmu jednoduchých sacharidů ve formě sladkostí, cukrů a slazených nápojů.
  • Zahrnutí vlákniny do stravy pro podporu zdravého trávení a udržení normální hmotnosti.

Vědomé a vyvážené stravování je klíčem k optimálnímu využití sacharidů a celkovému zdraví a vitality. S dodržováním těchto zásad můžete zajistit, že sacharidy budou plnit svou roli jako důležitá součást vaší stravy a poskytnou vašemu tělu potřebnou energii a živiny.

4 komentáře u „Jak sacharidy ovlivňují naše zdraví [přednáška]“

  1. Anglický neumím ( anglosaský svět mi leze na nervy🫣) a titulky jsou malinké, sotva vidět. Ještě že jste nám to Honzíku shrnul do jedné věty: Nežer sladký !!!

  2. Dobrý den, pane Jane,
    to je dobré video, jen bych ráda na konci slyšela, co si dát místo těch donutů, suschi atd. Navíc cukr je všude , a tedy hlavně záleží na naší slinivce. Jestli mám dobré ponětí ze všeho, co jsem různě pochytala, tak je jasné, že bez vlákniny to nepůjde. Takže bychom měli jíst převážně zeleninu, že?
    Můj kamarád tvrdí, že prý bychom vlastně neměli jíst cukr vůbec žádný, protože prý si tělo dokáže cukr vyrobit samo. Oponovala jsem, že i k tomu přece něco potřebuje, ale moc jsme se neshodli na tom, co by to mělo být a jestli vůbec by to něco mělo být.
    Byl byste tak laskav a potvrdil či vyvrátil ono tvrzení o tom, že prý si naše tělo umí cukr vyrobit docela samo?
    Děkuji předem a přeji krásné, snad už konečně opravdu jarní dny.
    Kamila Bergmannová

    • Dobrý den Kamilo, ano, jsou zde i tací machři, co umí žít několik desetiletí z prány 🙂 Bohužel já touto schopností nedisponuji, a proto potřebuji ke svému fungování cukr, aminokyseliny, tuky, vodu….apod.

      Tělo si dokáže vytvořit cukr, při odbourávání vlastních zásob a tkání. Hezkým příkladem je to, že když člověk bude jíst 20 tabulek čokolády denně, tak se tento obsažený cukr v čokoládě přemění v těle na tuk a vytvoří tak rezervoár energie. Následně při dlouhodobém hladovění se tento tuk začne v těle rozkládat i na cukr. Takže ano, tělo si samo cukr umí vytvořit, ale pouze po omezenou dobu, než nevyčerpá všechny zásoby.

      • Nic se nemá přehánět přesto nějaký cukr potřebujeme….Ale kdo umí říct co které tělo potřebuje
        ať funguje jak má mě bolí v boku už několik let a ještě mi nikdo nepomohl teď mě boli klouby ramena zapěstí ..a škoda mluvit

Komentáře nejsou povoleny.

author avatar
Jan Anděl Odborník na hubnutí a výživu
Education: Ústav experimentální výživy a epigenetiky z.ú.

Jan Anděl je zkušený dietolog a výživový poradce s více než 17letou praxí v oblasti zdravého stravování a prevence civilizačních onemocnění. Specializuje se na tvorbu jídelníčků na hubnutí, jak pro zdravé lidi, tak i pro klienty s různými zdravotními problémy, jako je diabetes, vysoký krevní tlak, poruchy štítné žlázy či metabolické syndromy. Vytvořil unikátní stravovací systém pro odstranění kožní plísně Pityriasis versicolor. Je autorem inovativního cvičebního programu "6-ťi minutovka", díky kterému člověk během 6 minut dosahuje výsledků, jako kdyby trávil hodiny v posilovně nebo na běžícím páse.


Jan věří v holistický přístup k výživě, kdy propojuje moderní vědecké poznatky s tradičními principy stravování. Kromě své individuální poradenské praxe se věnuje také osvětě na poli zdravého životního stylu a hubnutí, přičemž je odborným garantem mnoha projektů týkajících se zlepšování zdraví a fyzické kondice. Jeho metodologie klade důraz na udržitelné a dlouhodobé výsledky, které zohledňují individuální potřeby a životní styl každého člověka.


Jeho vášeň pro vzdělávání lidí v oblasti výživy a zdraví ho motivuje neustále rozšiřovat své znalosti a sdílet je prostřednictvím webových stránek, online kurzů a odborných článků. Jan Vytvořil řadu produktů, které každý den tisícům lidem zlepšují jejich zdraví a kondici.

 

Certifikace JAN ANDĚL