Plod které rostliny má výrazný vliv na snížení alergických projevů?

V tradiční čínské medicíně se používají plody kustovnice čínské (goji) již po staletí. Je využívána zejména jako doplněk stravy, nebo se připravuje v podobě čaje.

Kromě plodů se využívají i ostatní části rostliny – listy, kůra a kořeny. V Číně se tato rostlina považuje za léčivou potravinu, která podporuje dlouhověkost, vitalitu a sexuální potenci.

Věda a výzkum

Plody rostliny obsahují silné antioxidanty – díky jejich schopnosti neutralizovat volné radikály (vznikají jako vedlejší produkt dýchání a jsou považovány za hlavní příčinu stárnutí a degenerace organismu) pomáhají zabraňovat poškození buněk a následnému stárnutí organismu.

Díky nedávným výzkumům plodů kustovnice čínské se zjistilo, že podporují imunitní systém a redukují množství antigenů, které souvisejí s alergickými onemocněními. Snižují krevní tlak, zlepšují tvorbu krve (stimulují tvorbu bílých a červených krvinek), mají příznivý vliv na zrak a funkci jater.

Často se aplikuje při nemocích, kde je vedlejším symptomem žízeň (v raných stadiích cukrovky a tuberkulózy), dále se využívá při závratích, snížené ostrosti zraku nebo chronickém kašli.

Goji je výborná do ovocných salátů pro osvěžení chuti.

Plody kustovnice čínské jsou označovány jako léčivé ovoce. Většina léčivých účinků však ještě není vědecky potvrzena.

V roce 1890 se v německé odborné literatuře objevila informace, že obsahují jedovaté alkaloidy. Později bylo vědecky prokázáno, že hladina alkaloidů je hluboko pod hranicí nebezpečí pro člověka a zvířata. Dnes se v zemích Evropské unie plody nebo výtažky z této rostliny prodávají v lékárnách a zdravých výživách, jako schválený certifikovaný doplněk stravy.

 

Napište mi do komentářů, jaké zkušenosti máte s kustovnicí čínskou (goji) vy?

 

Celý článek
Zpět

Diskuze k tématu

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    1563
  1. Profilový obrázekZdenka

    Goji mi chutí, ale nespozorovala som, že by mi znižovala alergie. Na to si pestujem Perillu, mám aj olej v kapsuliach. Mám silnú alergiu na kapsicaín – štipľavú papriku. Čo mi skutočne zabralo, to bolo dlhodobé užívanie Reischi, ale je to pre mňa drahá liečba, tak momentálne neužívam. Po čase sa mi alergia vrátila.

  2. 1138
  3. Profilový obrázekNatália

    Ahoj,
    pestujem goji, ale plody sú horké. Vraj sú tiež liečivé, je to jeden z druhov goji, ale neviem či je to naozaj pravda, preto prosím o radu.
    Ďakujem, ahoj, Natália.

      1142
  4. 1127
    1. 1143
    2. Profilový obrázekĽudovít

      Plod ruže šípové a černá odrůda Goji – Černý princ při pravidelné konzumaci tlumí alergie velice účinne.

  5. 1124
  6. Profilový obrázekPavel Novák

    Dobrý den, vím o nich a navíc je i používám a myslím, že udržují mou váhu a též se podílejí na imunitě, ale t.j. jen můj pocit,

  7. 1119
  8. Profilový obrázekMichaela

    Dopomohla mi trochu ke snížení váhy. (30 gramů každé ráno a odpoledne připravených jako čaj.) Osobně jsem ale nejen vypila čaj, ale snědla i rozmáčené plody kustovnice. Známí mi říkali, že jsem omládla a celá se rozsvítila, Připadala jsem si velmi lehce a vitálně, přestali mi bolesti hlavy.

  9. 1117
  10. 1115
  11. Profilový obrázekVěra Kočarová

    Když jdu na turistiku tak si dám ráno hrst do jogurtu nebo jen tak jako povzbuzovací prostředek k lepší vytrvalosti, to potom nemusím ani kousek čokolády.

      1128
  12. 1114
  13. Profilový obrázekAlena

    Dobrý den,já jím kustovnici téměř denně již několik let.Slyšela jsem,že stačí 10ks,pak už větší množství má stejný účinek,
    Neumím posoudit vliv na mé zdraví,protože jsem zdravá stále a lékaře navštěvuji jen na preventivní prohlídky.

  14. 1113
  15. Profilový obrázekVěra

    Dobrý den semínka kustovnice kupují ve zdravé výživě používám je do jogurtu nebo do musli tak 1 za týden .

  16. 1112
  17. Profilový obrázekEva Gelnarová

    Dobrý den,
    kustovnici konzumuji každý rok na jaře abych se lépe opalovala
    protože mám málo pigmetu.Myslím že to pomáhá.

  18. 1111
  19. Profilový obrázekMilan

    Jene, mám jiný problem, nemohu zjistit na co mam alergii totiz poprve v zivote me pali cela hlava a oblicej a mam precitlivele sliznice. Muze to delat káva?

      1144
    1. Profilový obrázekLatum

      To pálení je spíš problém s tenkým střevem a střevním prostředím. Nejísť čerstvě kvašené potraviny 2-3 mněsice.

  20. 1110
  21. 1109
  22. Profilový obrázekHana

    Kdysi jsem kustovnici jedla, teď už dlouho ne. Moje snacha jí konzumuje pravidelně a cítí se velmi dobře. Zhubla a moc jí to sluší.

  23. 1108
  24. Profilový obrázekZUZANA

    Dobrý den, čas od času si goji koupím,jsem zaregistrovaná ve firmě a jím ji i jen tak samotnou,dám si do misky plody a jím je,moc mi chutná.Ale zda se mi diabetes zlepšuje zatím nesleduji, někdy je cukr menší,někdy ne,ono záleží i na dalších jídlech.

  25. 1107
  26. Profilový obrázekAnka

    Dobrý večer
    Goji konzumujem roky v rôznej podobe. Pridávam do kaší, jogurtu, vody, čaju atď., ale vopred ju prepláchnem. Verím, že je top potravina a jednotka na trhu podľa zloženia vitamínov, minerálnych látok a ostatných látok ako sa uvádza v popisoch. Čo sa týka liečivých účinkoch neviem sa vyjadriť. Mám 66 rokov a neliečim sa okrem hypofunkcie ŠŽ doposiaľ na žiadne ochorenia. Myslím, že to nie jen s Goji, ale aj stravou a životným štýlom.

  27. 1105
  28. Profilový obrázekJana

    Kustovnici jsem okusila akorát jednou, aniž jsem věděla, co je to za plod a jaké má účinky.
    Nic moc mě to nenadchlo.

  29. 1104
  30. Profilový obrázekEmily

    Kustovnice mi chutná, tak jí jím. Vždy ji ale propláchnu na sítku a zaleju troškou vody, aby nabobtnala, a právě tak mi chutná nejvíce a dětem v rodině taky. Nevšimla jsem si nějakých zvláštních zdravotních přínosů, ale to je stejné jako když jím třeba třešně. Taky mi chutnají a já zase pouze věřím, že ta konzumace má i nějaký pozitivní zdravotní přínos. :-))

  31. 1103
  32. Profilový obrázekEliska

    Dobrý den,já používám kustovnici a přimíchávam ji do různých kaši k snídani. K tomu ořechy a různá semena např.lnene,slunecnicove,sezam,chia.
    Také nastrouhané jablka,borůvky,maliny a jahody.:-))

  33. 1102
  34. Profilový obrázekJarka

    Po kustovnici se mně tlak spíš hodně zvýšil. Je ale pravda, že jsem ji jedla po hrstích, což se asi nemá.

  35. 1101
  36. Profilový obrázekAlois

    Překvapivá informace, zřejmě ale neplatná! Pojídáme kustovnici sušenou již více jak 3 roky a nic takového jsme nepozorovali. Opět marketingová lež!!!

      1106
      1. 1145
      2. Profilový obrázekMuDr-lant

        To plod bazy čiernej je z hľadiska prospešnosti omnoho hodnotnejší v podobe sirupu, lekváru, džemu, drene alebo aj zmrzliny či „nanuku“.

  37. 1100