Plod které rostliny má výrazný vliv na snížení alergických projevů?

V tradiční čínské medicíně se používají plody kustovnice čínské (goji) již po staletí. Je využívána zejména jako doplněk stravy, nebo se připravuje v podobě čaje.

Kromě plodů se využívají i ostatní části rostliny – listy, kůra a kořeny. V Číně se tato rostlina považuje za léčivou potravinu, která podporuje dlouhověkost, vitalitu a sexuální potenci.

Věda a výzkum

Plody rostliny obsahují silné antioxidanty – díky jejich schopnosti neutralizovat volné radikály (vznikají jako vedlejší produkt dýchání a jsou považovány za hlavní příčinu stárnutí a degenerace organismu) pomáhají zabraňovat poškození buněk a následnému stárnutí organismu.

Díky nedávným výzkumům plodů kustovnice čínské se zjistilo, že podporují imunitní systém a redukují množství antigenů, které souvisejí s alergickými onemocněními. Snižují krevní tlak, zlepšují tvorbu krve (stimulují tvorbu bílých a červených krvinek), mají příznivý vliv na zrak a funkci jater.

Často se aplikuje při nemocích, kde je vedlejším symptomem žízeň (v raných stadiích cukrovky a tuberkulózy), dále se využívá při závratích, snížené ostrosti zraku nebo chronickém kašli.

Goji je výborná do ovocných salátů pro osvěžení chuti.

Plody kustovnice čínské jsou označovány jako léčivé ovoce. Většina léčivých účinků však ještě není vědecky potvrzena.

V roce 1890 se v německé odborné literatuře objevila informace, že obsahují jedovaté alkaloidy. Později bylo vědecky prokázáno, že hladina alkaloidů je hluboko pod hranicí nebezpečí pro člověka a zvířata. Dnes se v zemích Evropské unie plody nebo výtažky z této rostliny prodávají v lékárnách a zdravých výživách, jako schválený certifikovaný doplněk stravy.

 

Napište mi do komentářů, jaké zkušenosti máte s kustovnicí čínskou (goji) vy?

 

Celý článek
Zpět

Diskuze k tématu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    4468
  1. Profilový obrázekIrča

    ahoj,
    kustovnice je super, má povzbuzující účinky a blbě se po ní usíná… takže požívat během dne, hlavně dopledne, ale ne po 18 hodině.
    veselý příběh z „natáčení“:
    koupila jsem kilový balíček Goji a zkusila z ní udělat čaj – zalít vroucí vodou nechat chvíli odstát a pak vypít a plody vyzobat. Večer přijela kamarádka a tak jsem udělala čaj z Goji do velkých hrnků. Při povídání čaj rychle zmizel a kamarádce čaj i zobání chutnalo a poprosila mě, jestli bych neudělala ještě jednou. Ráda. Naše povídání se protáhlo do pozdních večerních hodin, spát se nám nechtělo, ale byl čas jít do hajan a tak jsme se rozloučily. To byl, ale omyl… ještě ve 4 hodiny nad ránem jsem se povalovala v posteli a nemohla zabrat, ačkoliv nemám s usínáním problém… Kamarádka mi potvdila druhý den čas usnutí na stejnou hodinu…
    Takže: VÝBORNÁ, POVZBUJÍCÍ, ale pokud chcete klidně usínat nepožívat alespoň 6 hodin před tím, kdy uleháte ke spánku. NAOPAK výborná pro lidi, které čeká noční šichta…

  2. 2974
  3. Profilový obrázekMagda Kárníková

    Dobrý den, jedla jsem ji hojně, ale potom jsem slyšela nebo četla, že se to nemá s kustovnicí nijak přehánět, říkal to pan Mudr.David Frej, známý to lékař, zabývající se stravou, je to prý kyselinotvorné, způsobující záněty v těle, takže pozor a asi i zde platí všeho s mírou. Zdraví vás Magda

  4. 1563
  5. Profilový obrázekZdenka

    Goji mi chutí, ale nespozorovala som, že by mi znižovala alergie. Na to si pestujem Perillu, mám aj olej v kapsuliach. Mám silnú alergiu na kapsicaín – štipľavú papriku. Čo mi skutočne zabralo, to bolo dlhodobé užívanie Reischi, ale je to pre mňa drahá liečba, tak momentálne neužívam. Po čase sa mi alergia vrátila.

  6. 1138
  7. Profilový obrázekNatália

    Ahoj,
    pestujem goji, ale plody sú horké. Vraj sú tiež liečivé, je to jeden z druhov goji, ale neviem či je to naozaj pravda, preto prosím o radu.
    Ďakujem, ahoj, Natália.

      1142
    1. Profilový obrázekĽudovít

      Čerstvé plody sú horkosladké a sýtooranžové alebo čierne – liečivejšia odroda.

  8. 1127
    1. 1143
    2. Profilový obrázekĽudovít

      Plod ruže šípové a černá odrůda Goji – Černý princ při pravidelné konzumaci tlumí alergie velice účinne.

  9. 1124
  10. Profilový obrázekPavel Novák

    Dobrý den, vím o nich a navíc je i používám a myslím, že udržují mou váhu a též se podílejí na imunitě, ale t.j. jen můj pocit,

  11. 1119
  12. Profilový obrázekMichaela

    Dopomohla mi trochu ke snížení váhy. (30 gramů každé ráno a odpoledne připravených jako čaj.) Osobně jsem ale nejen vypila čaj, ale snědla i rozmáčené plody kustovnice. Známí mi říkali, že jsem omládla a celá se rozsvítila, Připadala jsem si velmi lehce a vitálně, přestali mi bolesti hlavy.

  13. 1117
  14. 1115
  15. Profilový obrázekVěra Kočarová

    Když jdu na turistiku tak si dám ráno hrst do jogurtu nebo jen tak jako povzbuzovací prostředek k lepší vytrvalosti, to potom nemusím ani kousek čokolády.

      1128
  16. 1114
  17. Profilový obrázekAlena

    Dobrý den,já jím kustovnici téměř denně již několik let.Slyšela jsem,že stačí 10ks,pak už větší množství má stejný účinek,
    Neumím posoudit vliv na mé zdraví,protože jsem zdravá stále a lékaře navštěvuji jen na preventivní prohlídky.

  18. 1113
  19. Profilový obrázekVěra

    Dobrý den semínka kustovnice kupují ve zdravé výživě používám je do jogurtu nebo do musli tak 1 za týden .

  20. 1112
  21. Profilový obrázekEva Gelnarová

    Dobrý den,
    kustovnici konzumuji každý rok na jaře abych se lépe opalovala
    protože mám málo pigmetu.Myslím že to pomáhá.

  22. 1111
  23. Profilový obrázekMilan

    Jene, mám jiný problem, nemohu zjistit na co mam alergii totiz poprve v zivote me pali cela hlava a oblicej a mam precitlivele sliznice. Muze to delat káva?

      1144
    1. Profilový obrázekLatum

      To pálení je spíš problém s tenkým střevem a střevním prostředím. Nejísť čerstvě kvašené potraviny 2-3 mněsice.

  24. 1110
  25. 1109
  26. Profilový obrázekHana

    Kdysi jsem kustovnici jedla, teď už dlouho ne. Moje snacha jí konzumuje pravidelně a cítí se velmi dobře. Zhubla a moc jí to sluší.

  27. 1108
  28. Profilový obrázekZUZANA

    Dobrý den, čas od času si goji koupím,jsem zaregistrovaná ve firmě a jím ji i jen tak samotnou,dám si do misky plody a jím je,moc mi chutná.Ale zda se mi diabetes zlepšuje zatím nesleduji, někdy je cukr menší,někdy ne,ono záleží i na dalších jídlech.

  29. 1107
  30. Profilový obrázekAnka

    Dobrý večer
    Goji konzumujem roky v rôznej podobe. Pridávam do kaší, jogurtu, vody, čaju atď., ale vopred ju prepláchnem. Verím, že je top potravina a jednotka na trhu podľa zloženia vitamínov, minerálnych látok a ostatných látok ako sa uvádza v popisoch. Čo sa týka liečivých účinkoch neviem sa vyjadriť. Mám 66 rokov a neliečim sa okrem hypofunkcie ŠŽ doposiaľ na žiadne ochorenia. Myslím, že to nie jen s Goji, ale aj stravou a životným štýlom.

  31. 1105
  32. Profilový obrázekJana

    Kustovnici jsem okusila akorát jednou, aniž jsem věděla, co je to za plod a jaké má účinky.
    Nic moc mě to nenadchlo.

  33. 1104
  34. Profilový obrázekEmily

    Kustovnice mi chutná, tak jí jím. Vždy ji ale propláchnu na sítku a zaleju troškou vody, aby nabobtnala, a právě tak mi chutná nejvíce a dětem v rodině taky. Nevšimla jsem si nějakých zvláštních zdravotních přínosů, ale to je stejné jako když jím třeba třešně. Taky mi chutnají a já zase pouze věřím, že ta konzumace má i nějaký pozitivní zdravotní přínos. :-))

  35. 1103
  36. Profilový obrázekEliska

    Dobrý den,já používám kustovnici a přimíchávam ji do různých kaši k snídani. K tomu ořechy a různá semena např.lnene,slunecnicove,sezam,chia.
    Také nastrouhané jablka,borůvky,maliny a jahody.:-))

  37. 1102
  38. Profilový obrázekJarka

    Po kustovnici se mně tlak spíš hodně zvýšil. Je ale pravda, že jsem ji jedla po hrstích, což se asi nemá.

  39. 1101
  40. Profilový obrázekAlois

    Překvapivá informace, zřejmě ale neplatná! Pojídáme kustovnici sušenou již více jak 3 roky a nic takového jsme nepozorovali. Opět marketingová lež!!!

      1106
      1. 1145
      2. Profilový obrázekMuDr-lant

        To plod bazy čiernej je z hľadiska prospešnosti omnoho hodnotnejší v podobe sirupu, lekváru, džemu, drene alebo aj zmrzliny či „nanuku“.

  41. 1100