Jaké jsou účinky lněného oleje?
Co je to lněný olej?
Cukrovka a lněný olej.
Možná rizika.
Jak používat?
Souhrn.
Lidé používali lněný olej již tisíce let
Má totiž různé zdravotní výhody. Výrobci extrahují lněný olej z lněných semínek, které obsahují mastné kyseliny. V tomto článku se dozvíte o přínosu lněného oleje pro zdraví – včetně snížení cholesterolu, problémů s kůží a snížení zánětu.
Co je to lněný olej?
Lněný olej je komerčně dostupná látka, jak v kapsli, tak v kapalné formě. Obsahuje typ omega-3 mastné kyseliny nazývané alfa-linolenová (ALA). Tělo používá ALA z lněných semínek a převádí ho v malých množstvích na jiné mastné kyseliny, včetně kyseliny dokosahexaenové a kyseliny eikosapentaenové. Omega-3 mastné kyseliny jsou nezbytné pro tělesné a duševní zdraví člověka.
Výhody lněného oleje
Možné výhody lněného oleje zahrnují: Snížení cholesterolu. Podobně jako v případě lněného semínka může lněný olej přispět ke snížení hladiny cholesterolu. ALA v lněném oleji může hrát roli při snižování „špatného“ cholesterolu.
V malé studii, která obsahovala 15 lidí, konzumovali lidé lněný nebo kukuřičný olej jednou denně při večeři. Výzkumníci o 12 týdnů později měřili hladinu cholesterolu. Ti, kteří konzumovali kukuřičný olej, neměli žádnou změnu v hladině cholesterolu, zatímco ti, kteří konzumovali lněný olej, měli významný pokles LDL cholesterolu.
Jak zdravý je lněný olej?
Lněný olej může mít přínos pro pokožku a vlasy, například snížení některých příznaků atopické dermatitidy. Atopická dermatitida je typ ekzému, což je dlouhodobý stav, který způsobuje červenou a svědící kůži.
Snížení rizika diabetu
Lněný olej může snížit riziko vzniku cukrovky. Jeden systematický přehled z roku 2015 analyzoval studie určující účinek lněného oleje u lidí s diabetem. Jedna studie zahrnovala 25 lidí, kteří měli prediabetes. Tito účastníci byli buď ženy s menopauzou, nebo muži s nadváhou. Konzumovali buď 13 gramů nebo 26 gramů lněného semínka denně po dobu 12 týdnů. Po 12 týdnech měli lidé, kteří konzumovali 13 gramů lněného semínka, sníženou hladinu cukru v krvi. Ti, kteří jedli vyšší dávky lněného semínka, nezaznamenali žádné změny.
Snížení zánětu
V jedné metaanalýze lněné semínko a jeho deriváty snižovaly cirkulující C-reaktivní protein, což je marker zánětu. Tyto výsledky však byly přítomny pouze u dospělých, kteří byli obézní.
Možná rizika
Nežádoucí účinky lněného oleje mohou zahrnovat plynatost a nadýmání. Podle Národního centra pro doplňkové a integrované zdraví je obvykle bezpečné konzumovat lněný olej v omezeném množství. Malé nežádoucí účinky jsou možné v závislosti na dávce a individuální reakci.
Možné nežádoucí účinky zahrnují:
• plynatost
• nadýmání
• průjem
Jak používat lněný olej
Lněný olej je citlivý na světlo a teplo, takže je nejlepší ho koupit v neprůhledné nebo tmavé skleněné lahvi, která ho chrání před světlem a uchovávat jej na chladném, tmavém místě.
Chuť lněného oleje je mírná. Každý může olej nalít na lžíci nebo ho zapracovat do pokrmů a omáček. Lidé mohou použít lněný olej místo jiných olejů nebo másla. Lněný olej je citlivý na teplo. Pro ty, kteří nechtějí přidávat lněný olej do jídla, je k dispozici ve formě kapslí jako doplněk.
Souhrn
Lněný olej nemá stejnou nutriční hodnotu jako celé lněné semínko. Nicméně je stále dobrým zdrojem ALA, což je jeden typ omega-3 mastné kyseliny. Nežádoucí účinky jsou vzácné a typicky mírné. Zahrnutí lněného oleje do zdravé výživy je poměrně jednoduché. Poskytuje podporu omega-3 a může mít některé další výhody, jako je snižování cholesterolu a boj proti zánětu.
Napište mi do komentářů, jaké zkušenosti máte s lněným olejem Vy?
4 reakce na „Lněný olej účinky za zdraví“
Pablo, také kupuji již několik let od stejné firmy Agro-el a v létě mi volali, že jsem si olej na poště v den doručení nevyzvedla a že i vyzvednutí sledují.Používám ho od té doby, co jsem si otevřela stránky doktorky Brudwig, „Lněný olej léčí“
Osobně jsem lněný olej začal používat před deseti lety, když jsem se dozvěděl o jeho zdravotních výhodách. Tehdejší zpráva ale neobsahovala informaci o velmi rychle probíhající zkáze tohoto oleje. Bohužel, tenkrát jsem ještě neměl znalosti a proto jsem kupoval z regálů obchodů se zdravou výživou (jen výjimečně ho měli v lednici, ale i tak byl již několik měsíců starý) a konzumoval olej již víceméně zkažený-zoxidovaný. Na chuti se to projeví hořkostí a trpkostí. Bez tohoto chuťového projevu jsem lněný olej mohl ochutnat až za nějakou dobu, a byl to olej čerstvě vylisovaný. Každý tento olej který si můžete běžně koupit v obchodě je již nevyhovující, protože lněný je nejméně stabilní olej vůbec. Jediná cesta jak se dostat k oleji nezkaženému a tedy oleji nezatěžujícímu játra a naopak plnícího zdravotní výhody je koupit čerstvě vylisovaný. Takový olej pak hned dát do ledničky a nejlépe ho ještě vakuovat, a do max. měsíce ho zkonzumovat. Kupuji ho pouze od podzimu do jara, aby ani cestou nebyl vystaven vysokým letním teplotám.
Lněný olej obsahuje rostlinnou variantu omega 3. Ta pracuje v těle protizánětlivě a ředí krev. Aby byl tento olej v těle dobře zpracován musí být chemicky navázán na sýru. To lze docílit spojením s mléčným kefírem, nebo naředěným tvarohem v mixéru po dobu alespoň 2minut. Takto si vyrobíme takzvanou sirnou patlaninu. Případně lze trochu oleje přidávat do zeleninového salátu, biologická dostupnost pro tělo je ale celkem malá. V žádném případě ho nepoužívat na teplou kuchyni, na smažení už vůbec ne. Na případné příležitostné smažení používat pouze nasycené a tepelně odolné tuky jako je přepuštěné máslo, sádlo nebo kokosový tuk.
Hezký den Viktore, na smažení určitě ne! Zničí se v něm všechny jeho účinné látky. Lněný olej patří do studené kuchyně.
Přeji hezký den.
Dobrý den.
Tak co tedy ? „Použít na smažení nebo ne? A proč? Co se stane při smažení?
Uveďte prosím jasnou odpověď. Proč odkaz v mailu, odkazuje na stejný text nawebu a nic nového nepřináší?
Děkuji.