Lněný olej


Podpořte článek sdílením!

Jaké jsou výhody lněného oleje?
Co je to lněný olej?
Cukrovka a lněný olej.
Možná rizika.
Jak používat?
Souhrn.

Lidé používali lněný olej již tisíce let

Má totiž různé zdravotní výhody. Výrobci extrahují lněný olej z lněných semínek.  mohou používat olej při vaření a pečení. V tomto článku se dozvíte o přínosu lněného oleje pro zdraví – včetně snížení cholesterolu, problémů s kůží a snížení zánětu.

Co je to lněný olej?

Lněný olej je komerčně dostupná látka, jak v kapsli, tak v kapalné formě. Obsahuje typ omega-3 mastné kyseliny nazývané alfa-linolenová (ALA). Tělo používá ALA z lněného oleje a převádí ho v malých množstvích na jiné mastné kyseliny, včetně kyseliny dokosahexaenové a kyseliny eikosapentaenové. Omega-3 mastné kyseliny jsou nezbytné pro tělesné a duševní zdraví člověka.

Výhody lněného oleje

Možné výhody lněného oleje zahrnují: Snížení cholesterolu. Podobně jako v případě lněného semínka může lněný olej přispět ke snížení hladiny cholesterolu. ALA v lněném oleji může hrát roli při snižování „špatného“ cholesterolu.

V malé studii, která obsahovala 15 lidí, konzumovali lidé lněný nebo kukuřičný olej jednou denně při večeři. Výzkumníci o 12 týdnů později měřili hladinu cholesterolu. Ti, kteří konzumovali kukuřičný olej, neměli žádnou změnu v hladině cholesterolu, zatímco ti, kteří konzumovali lněný olej, měli významný pokles LDL cholesterolu.

Jak zdravý je lněný olej?

Lněný olej může mít přínos pro pokožku a vlasy, například snížení některých příznaků atopické dermatitidy. Atopická dermatitida je typ ekzému, což je dlouhodobý stav, který způsobuje červenou a svědící kůži.

Snížení rizika diabetu

Lněný olej může snížit riziko vzniku cukrovky. Jeden systematický přehled z roku 2015 analyzoval studie určující účinek lněného oleje u lidí s diabetem. Jedna studie zahrnovala 25 lidí, kteří měli prediabetes. Tito účastníci byli buď  ženy s menopauzou, nebo muži s nadváhou. Konzumovali buď 13 gramů nebo 26 gramů lněného semínka denně po dobu 12 týdnů. Po 12 týdnech měli lidé, kteří konzumovali 13 gramů lněného semínka, sníženou hladinu cukru v krvi. Ti, kteří jedli vyšší dávky lněného semínka, nezaznamenali žádné změny.

Snížení zánětu

V jedné metaanalýze lněné semínko a jeho deriváty snižovaly cirkulující C-reaktivní protein, což je marker zánětu. Tyto výsledky však byly přítomny pouze u dospělých, kteří byli obézní.

Možná rizika

Nežádoucí účinky lněného oleje mohou zahrnovat plynatost a nadýmání. Podle Národního centra pro doplňkové a integrované zdraví je obvykle bezpečné konzumovat lněný olej v omezeném množství. Malé nežádoucí účinky jsou možné v závislosti na dávce a individuální reakci.

Možné nežádoucí účinky zahrnují:
• plynatost
• nadýmání
• průjem

Jak používat lněný olej

Lněný olej je citlivý na světlo a teplo, takže je nejlepší ho koupit v neprůhledné nebo tmavé skleněné lahvi, která ho chrání před světlem a uchovávat jej na chladném, tmavém místě.

Chuť lněného oleje je mírná. Každý může olej nalít na lžíci nebo ho zapracovat do pokrmů a omáček. Lidé mohou použít lněný olej místo jiných olejů nebo másla. Lněný olej je citlivý na teplo. Pro ty, kteří nechtějí přidávat lněný olej do jídla, je k dispozici ve formě kapslí jako doplněk.

Souhrn

Lněný olej nemá stejnou nutriční hodnotu jako celé lněné semínko. Nicméně je stále dobrým zdrojem ALA, což je jeden typ omega-3 mastné kyseliny. Nežádoucí účinky jsou vzácné a typicky mírné. Zahrnutí lněného oleje do zdravé výživy je poměrně jednoduché. Poskytuje podporu omega-3 a může mít některé další výhody, jako je snižování cholesterolu a boj proti zánětu.

 

PS: Přečtěte si, jak ušetřit 4 000 Kč na Vánoce zde >>

 

Napište mi do komentářů, jaké zkušenosti máte s lněným olejem Vy?

 

 

Komentáře
Celý článek
Zpět

Diskuze k tématu

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    374
  1. Hana

    Pablo, také kupuji již několik let od stejné firmy Agro-el a v létě mi volali, že jsem si olej na poště v den doručení nevyzvedla a že i vyzvednutí sledují.Používám ho od té doby, co jsem si otevřela stránky doktorky Brudwig, „Lněný olej léčí“

  2. 373
  3. Pablo

    Osobně jsem lněný olej začal používat před deseti lety, když jsem se dozvěděl o jeho zdravotních výhodách. Tehdejší zpráva ale neobsahovala informaci o velmi rychle probíhající zkáze tohoto oleje. Bohužel, tenkrát jsem ještě neměl znalosti a proto jsem kupoval z regálů obchodů se zdravou výživou (jen výjimečně ho měli v lednici, ale i tak byl již několik měsíců starý) a konzumoval olej již víceméně zkažený-zoxidovaný. Na chuti se to projeví hořkostí a trpkostí. Bez tohoto chuťového projevu jsem lněný olej mohl ochutnat až za nějakou dobu, a byl to olej čerstvě vylisovaný. Každý tento olej který si můžete běžně koupit v obchodě je již nevyhovující, protože lněný je nejméně stabilní olej vůbec. Jediná cesta jak se dostat k oleji nezkaženému a tedy oleji nezatěžujícímu játra a naopak plnícího zdravotní výhody je koupit čerstvě vylisovaný. Takový olej pak hned dát do ledničky a nejlépe ho ještě vakuovat, a do max. měsíce ho zkonzumovat. Čerstvě lisovaný se dá koupit v pravidelných intervalech zde: https://eshop.agro-el.cz/eshop/lneny-olej/
    Kupuji ho pouze od podzimu do jara, aby ani cestou nebyl vystaven vysokým letním teplotám.
    Lněný olej obsahuje rostlinnou variantu omega 3. Ta pracuje v těle protizánětlivě a ředí krev. Aby byl tento olej v těle dobře zpracován musí být chemicky navázán na sýru. To lze docílit spojením s mléčným kefírem, nebo naředěným tvarohem v mixéru po dobu alespoň 2minut. Takto si vyrobíme takzvanou sirnou patlaninu. Případně lze trochu oleje přidávat do zeleninového salátu, biologická dostupnost pro tělo je ale celkem malá. V žádném případě ho nepoužívat na teplou kuchyni, na smažení už vůbec ne. Na případné příležitostné smažení používat pouze nasycené a tepelně odolné tuky jako je přepuštěné máslo, sádlo nebo kokosový tuk.

  4. 371
  5. Viktor

    Dobrý den.
    Tak co tedy ? „Použít na smažení nebo ne? A proč? Co se stane při smažení?
    Uveďte prosím jasnou odpověď. Proč odkaz v mailu, odkazuje na stejný text nawebu a nic nového nepřináší?

    Děkuji.

      372
    1. Jan AndělJan Anděl Autor příspěvku

      Hezký den Viktore, na smažení určitě ne! Zničí se v něm všechny jeho účinné látky. Lněný olej patří do studené kuchyně.

      Přeji hezký den.