Rubriky
Blog

5 opomíjených podzimních potravin, které jsou připraveny zlepšit vaše zdraví

Celer

Celer je jednou z těch zelenin, které často mnoho lidí přehlíží, ale jeho výživové hodnoty jsou pozoruhodné. Obsahuje vitamíny, jako je vitamín K a vitamín C, a minerály, které jsou důležité pro zdraví kostí. Má také vysoký obsah vlákniny, což podporuje zdravou trávicí soustavu. Vyzkoušejte ho v celerových plackách. Stačí nastrouhat dohromady brambor, celer, přidat vajíčko a strouhanku. Vše promíchejte, udělejte placičky, které naskládáte na plech.

Květák

Květák je další skvělou podzimní potravinou, která má mnoho zdravotních výhod. Obsahuje vitamín C, vitamín K a vlákninu, která podporuje zdravou střevní mikroflóru. Navíc obsahuje glukosinoláty, látky, které mohou mít protirakovinné účinky. Vyzkoušejte recepty, jako je květáková kaše nebo květák pečený v troubě se sýrem.

Hrušky

Hrušky jsou skvělou sladkou pochoutkou, která je plná vitamínu C, draslíku a vlákniny. Díky obsahu vlákniny mohou pomoci udržovat zdravou hladinu cukru v krvi a podporovat trávení. Můžete je konzumovat čerstvé, přidat do ovocných salátů nebo z nich udělat zdravý kompot.

Fenykl

Fenykl je aromatická zelenina s jemnou chutí po anýzu. Obsahuje vitamín C, draslík a vlákninu. Má také protizánětlivé účinky a může pomoci uklidnit trávicí potíže. Můžete ho přidat do salátů, grilovat nebo připravit jako přílohu k rybě. Fenykl může přidat zajímavou chuťovou vrstvu do vašich podzimních pokrmů.

Švestky

Švestky jsou drobné plody bohaté na vitamíny, minerály a vlákninu. Jsou známé svými laxativními účinky, což může pomoci udržovat zdravou střevní činnost. Můžete je konzumovat čerstvé, připravit z nich marmelády, kompoty nebo švestkový koláč. Jsou skvělou volbou pro sladký dezert.

Podzimní období nám nabízí mnoho chutných a zdravých potravin, které bychom neměli opomíjet. Tyto potraviny jsou skvělým způsobem, jak využít bohatou podzimní úrodu a posílit své zdraví. Mějte na paměti, že čerstvé a sezónní suroviny mají nejlepší chuť a výživovou hodnotu, takže se nebojte experimentovat a objevovat nové recepty, které tyto potraviny nabízejí.

Napište mi do komentářů, jaká je vaše nejoblíbenější podzimní potravina?

author avatar
Jan Anděl Výživový poradce
Jan Anděl je certifikovaný výživový poradce s více než 17 letou praxí. Specializuje se na tvorbu personalizovaných stravovacích plánů, zlepšení výživových návyků a redukci hmotnosti. Své služby nabízí jak v osobních konzultacích, tak prostřednictvím online poradenství. Jan je také aktivním autorem, který pravidelně přispívá svými odbornými články a radami do blogů a zdravotnických magazínů. Jeho filozofie je založena na přesvědčení, že zdravé stravování by mělo být jednoduché a dostupné pro každého.

53 reakcí na „5 opomíjených podzimních potravin, které jsou připraveny zlepšit vaše zdraví“

červená řepa,cibule,česnek,ořechy.Jinak celé vaše partě – máte za 1*.Jste babče přínosem

Dobrý den,
používám celer a fenykl do vaření a švestky mám nejradši syrocé.

Já konzumují celoročně česnek cibuli ořechy jablka v sezóně třešně hrušky švestky,každý den zeleninové saláty v zimě červenou řepu kterou přidávám do salátů, polévek, tož tak… chtěl bych tady být co nejdéle a tomuto státu co nejdéle na obtíž 😁

Zdravím Honzíku,
máš můj palec nahoru, jsou to vše mé oblíbené potraviny a ještě dýně a kapusta. A kysané zelí 😀

Naštěstí nemám s ničím problém, mám ráda veškerou zeleninu, kterou si v mezích možností pěstuji na zahradě, počínaje bramborami. červenou řepou, mrkví, celerem, petrželí, jahody, maliny, cibule i červená, česnek, rajčata, papriky, kopr, petrželka, okurky atd., ne že bych se chlubila, ale zahrada musí také něco vracet. Na stará kolena chovám opět slepičky, Ovocné stromy letos mnoho užitku ovšem nedalo. Řeklo by se, že mám velký přísun vitamínů, přesto mám zdravotní problémy.

Nejoblíbenější mám švestky a ostatní uvedené -mimo fenyklu také používám.Hezký den.

Miluji švestky a hrušky čerstvé i kompoty,koláče.

Snažím se jíst vše, jen ten fenykl nějak nemám v lásce, ještě i další, miluji cukety, dýně, jablka, atp.

U mě na sto procent vedou švestky. Denně. Když nejsou, tak aspoň blumy. Celer je vzápětí. Květáku letos málo, je moc drahý. Hruškám příliš neholduju a fenykl jsem ještě nezkusila, nějak nevím, jak na něj.

Kromě fenyklu jím všechnu zmiňovanou zeleninu celoročně a samozřejmě i jinou, jako je brokolice, cuketa, kedlubny, saláty a rajčata. Švestky a hrušky na podzim.

Dobrý den – téměř denně banány , jablko,sušené švestky.Ojediněle celer ,hrušky.brokolici.

děkujeme a zdravíme vackovi

Z tohoto výběru potravin jsou mými nejoblíbenějšími jednoznačně květák, pak hruška a švestka.

Mám ráda z těchto pěti nejvíce celer, obalovaný jako řízek, grilovaný s řepou, mrkví, aj., jako celerovou pomazánku, atd.

Jen kratce, az na fenykl jim vse a rad a pokud to jde tak i denne. Jako napr. svestky

Dobrý den,
mám ráda všechno podzimní ovoce a ze zeleniny květák, brokolici a celer. Celerová pomazánka bezva.

Dobrý den, z výše uvedených potravin mám ráda všechny, ale fenykl jím minimálně. Aktuálně si připravuji dýni hokaido a kořenovou zeleninu, kterou pěstuji na zahrádce.

Nejraději konzumuji květák a celer. Květák mám ráda na všechny možné způsoby.

Celer je jednička. , květák, švestky, hrušky. Fenykl znám jen jako čaj. Vůbec neznám jeho využití.

Miluji veškeré ovoce a na podzim jsou to právě hrušky,švestky ,květák celer.

Dobrý den,
moje oblíbená zelenina je spíš východem z nouze kvůli žaludečním potížím. Takže celer, fenykl, švestky. Další vámi jmenované mne nadýmají. Nicméně ráda bych měla nějaký přehled o zelenině a ovoci pro můj problém a jaké jsou dobré vitamíny na zlepšení klidu a pohody, protože se snadno rozčílím.

Na podzim miluji hrušky. Z květáku i celeru vařím ráda a různé pokrmy. Švestkové koláče , knedlíky i syrové jsou mňamka. Jen ten fenykl moc používat neumím a ani mi nechutná.

Veškerá zelenina a nejvíc květák. Pak z celeru a mrkve dělám pomazánky.

Najviac využívamm zeler a fenikel, robím zelerovú nátierku, zelerovú krémovú polievku, zeler strúham do vývaru miesto cestovín; fenikel používam pri varení na mnoho spôsobov, čerstvý ho pridávam do hruškového šalátu s karamelizovanými orechmi

Mám ráda celer, hrušky i švestky,. Často je připravuji – celerové placičky, salát s mrkví, falešný krabí koktejl nebo hranolky. Hrušky jako součást salátu nebo jen tak, stejně tak švestky , ty také jako koláč nebo obojí ovoce jako kompot. Občas si dopřávám brokolici, když je v akci, ale bohužel fenykl nebo květák jsou nad mé možnosti. Každý totiž nemá takový důchod, jak uvádí průměrnou částku ministr Jurečka, ale většina z nás je pod průměrem. Já na př. mám za 40 let práce ve službách(práce v cestovní kanceláři) důchod něco přes 15000 i s výchovným na 1 dítě. To pak chce při zdravém vaření docela fantazii!

Moje nejoblíbenější jsou švestky. Výborné jsou sušené. Švestkový džem, bez cukru, oslazený sušenými datlemi, když mám 🥜 (různé) tak je přidám a vrcholem je švestkový táč.

Mám ráda všechno, ale když si mohu vybrat, sáhla bych po hrušce. Inu je sladká.

Mimo feniklu všechnu zeleninu. semínka feniklu pouze do nálevu,popřípadě čaj.

Pěkný večer.U mě vyhrává švestka a hruška z ovoce a ze zeleniny celer.Moc nemusím květak.

Všechny uvedené zeleniny i ovoce jsou ty nejlepší, ale u mě vyhrávají švestky!

U mě vyhrává na 100% květák – miluji ho pečený na papíře s cizrnou,kmínek ,olejem a špetkou chilli. Potom fenykl a hrušky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *