Rubriky
Blog

5 opomíjených podzimních potravin, které jsou připraveny zlepšit vaše zdraví

Celer

Celer je jednou z těch zelenin, které často mnoho lidí přehlíží, ale jeho výživové hodnoty jsou pozoruhodné. Obsahuje vitamíny, jako je vitamín K a vitamín C, a minerály, které jsou důležité pro zdraví kostí. Má také vysoký obsah vlákniny, což podporuje zdravou trávicí soustavu. Vyzkoušejte ho v celerových plackách. Stačí nastrouhat dohromady brambor, celer, přidat vajíčko a strouhanku. Vše promíchejte, udělejte placičky, které naskládáte na plech.

Květák

Květák je další skvělou podzimní potravinou, která má mnoho zdravotních výhod. Obsahuje vitamín C, vitamín K a vlákninu, která podporuje zdravou střevní mikroflóru. Navíc obsahuje glukosinoláty, látky, které mohou mít protirakovinné účinky. Vyzkoušejte recepty, jako je květáková kaše nebo květák pečený v troubě se sýrem.

Hrušky

Hrušky jsou skvělou sladkou pochoutkou, která je plná vitamínu C, draslíku a vlákniny. Díky obsahu vlákniny mohou pomoci udržovat zdravou hladinu cukru v krvi a podporovat trávení. Můžete je konzumovat čerstvé, přidat do ovocných salátů nebo z nich udělat zdravý kompot.

Fenykl

Fenykl je aromatická zelenina s jemnou chutí po anýzu. Obsahuje vitamín C, draslík a vlákninu. Má také protizánětlivé účinky a může pomoci uklidnit trávicí potíže. Můžete ho přidat do salátů, grilovat nebo připravit jako přílohu k rybě. Fenykl může přidat zajímavou chuťovou vrstvu do vašich podzimních pokrmů.

Švestky

Švestky jsou drobné plody bohaté na vitamíny, minerály a vlákninu. Jsou známé svými laxativními účinky, což může pomoci udržovat zdravou střevní činnost. Můžete je konzumovat čerstvé, připravit z nich marmelády, kompoty nebo švestkový koláč. Jsou skvělou volbou pro sladký dezert.

Podzimní období nám nabízí mnoho chutných a zdravých potravin, které bychom neměli opomíjet. Tyto potraviny jsou skvělým způsobem, jak využít bohatou podzimní úrodu a posílit své zdraví. Mějte na paměti, že čerstvé a sezónní suroviny mají nejlepší chuť a výživovou hodnotu, takže se nebojte experimentovat a objevovat nové recepty, které tyto potraviny nabízejí.

Napište mi do komentářů, jaká je vaše nejoblíbenější podzimní potravina?

author avatar
Jan Anděl Výživový poradce
Jan Anděl je certifikovaný výživový poradce s více než 17 letou praxí. Specializuje se na tvorbu personalizovaných stravovacích plánů, zlepšení výživových návyků a redukci hmotnosti. Své služby nabízí jak v osobních konzultacích, tak prostřednictvím online poradenství. Jan je také aktivním autorem, který pravidelně přispívá svými odbornými články a radami do blogů a zdravotnických magazínů. Jeho filozofie je založena na přesvědčení, že zdravé stravování by mělo být jednoduché a dostupné pro každého.

53 reakcí na „5 opomíjených podzimních potravin, které jsou připraveny zlepšit vaše zdraví“

červená řepa,cibule,česnek,ořechy.Jinak celé vaše partě – máte za 1*.Jste babče přínosem

Já konzumují celoročně česnek cibuli ořechy jablka v sezóně třešně hrušky švestky,každý den zeleninové saláty v zimě červenou řepu kterou přidávám do salátů, polévek, tož tak… chtěl bych tady být co nejdéle a tomuto státu co nejdéle na obtíž 😁

Zdravím Honzíku,
máš můj palec nahoru, jsou to vše mé oblíbené potraviny a ještě dýně a kapusta. A kysané zelí 😀

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *