Celer
Celer je jednou z těch zelenin, které často mnoho lidí přehlíží, ale jeho výživové hodnoty jsou pozoruhodné. Obsahuje vitamíny, jako je vitamín K a vitamín C, a minerály, které jsou důležité pro zdraví kostí. Má také vysoký obsah vlákniny, což podporuje zdravou trávicí soustavu. Vyzkoušejte ho v celerových plackách. Stačí nastrouhat dohromady brambor, celer, přidat vajíčko a strouhanku. Vše promíchejte, udělejte placičky, které naskládáte na plech.
Květák
Květák je další skvělou podzimní potravinou, která má mnoho zdravotních výhod. Obsahuje vitamín C, vitamín K a vlákninu, která podporuje zdravou střevní mikroflóru. Navíc obsahuje glukosinoláty, látky, které mohou mít protirakovinné účinky. Vyzkoušejte recepty, jako je květáková kaše nebo květák pečený v troubě se sýrem.
Hrušky
Hrušky jsou skvělou sladkou pochoutkou, která je plná vitamínu C, draslíku a vlákniny. Díky obsahu vlákniny mohou pomoci udržovat zdravou hladinu cukru v krvi a podporovat trávení. Můžete je konzumovat čerstvé, přidat do ovocných salátů nebo z nich udělat zdravý kompot.
Fenykl
Fenykl je aromatická zelenina s jemnou chutí po anýzu. Obsahuje vitamín C, draslík a vlákninu. Má také protizánětlivé účinky a může pomoci uklidnit trávicí potíže. Můžete ho přidat do salátů, grilovat nebo připravit jako přílohu k rybě. Fenykl může přidat zajímavou chuťovou vrstvu do vašich podzimních pokrmů.
Švestky
Švestky jsou drobné plody bohaté na vitamíny, minerály a vlákninu. Jsou známé svými laxativními účinky, což může pomoci udržovat zdravou střevní činnost. Můžete je konzumovat čerstvé, připravit z nich marmelády, kompoty nebo švestkový koláč. Jsou skvělou volbou pro sladký dezert.
Podzimní období nám nabízí mnoho chutných a zdravých potravin, které bychom neměli opomíjet. Tyto potraviny jsou skvělým způsobem, jak využít bohatou podzimní úrodu a posílit své zdraví. Mějte na paměti, že čerstvé a sezónní suroviny mají nejlepší chuť a výživovou hodnotu, takže se nebojte experimentovat a objevovat nové recepty, které tyto potraviny nabízejí.
Napište mi do komentářů, jaká je vaše nejoblíbenější podzimní potravina?
53 reakcí na „5 opomíjených podzimních potravin, které jsou připraveny zlepšit vaše zdraví“
Švestky,hrušky,květák
červená řepa,cibule,česnek,ořechy.Jinak celé vaše partě – máte za 1*.Jste babče přínosem
Dobrý den,
používám celer a fenykl do vaření a švestky mám nejradši syrocé.
Já konzumují celoročně česnek cibuli ořechy jablka v sezóně třešně hrušky švestky,každý den zeleninové saláty v zimě červenou řepu kterou přidávám do salátů, polévek, tož tak… chtěl bych tady být co nejdéle a tomuto státu co nejdéle na obtíž 😁
celer květák, švestky
Švestky,květák
Zdravím Honzíku,
máš můj palec nahoru, jsou to vše mé oblíbené potraviny a ještě dýně a kapusta. A kysané zelí 😀
Celer jako řízek,celer s bramborami jako bramborák