Nikomu to není příjemné, když je mu ve slavnostní den těžko. Plné břicho s sebou přináší nepohodu do zbytku celého večera a hlavně na další den.
Změňme to!
Dopřejte si na Vánoce chutný, ale odlehčený salát, který nenapáchá žádnou paseku na vašem zažívání.
Vynechejte hrášek a vajíčka. Tato kombinace je pro trávení dohromady s majonézou nevhodná a většině lidem je po ní těžko. Kdo by ovšem chtěl sáhnout po barevnější variantě, určitě hrášek přidejte, ale o to méně dejte majonézy.
Zařaďte pro letošek moderní, odlehčenou a jemnou verzi, která vás „nezabetonuje“ na celý večer, dá vyniknout chutné rybě a ještě vám zbyde místo na cukroví 🙂
Bramborový salát recept
Ingredience:
- brambory – varný typ A
- velká cibule
- ocet a citrón
- nové koření
- hořčičné semínko
- bobkový list
- mrkev
- jablka
- kyselé okurky
- jogurt
- majonéza
- sůl
- pepř
- cukr
Zálivka:
Svařte v 0,4l vody: jednu velkou cibuli nakrájenou na drobno, 1/4 kávové lžičky hořčičného semínka, 5 bobkových listů, 4 kuličky nového koření, 1 polévkovou lžíci octa, 2 polévkové lžíce citrónu, 2 kávové lžičky soli, 1 kávovou lžičku cukru a 2 špetky pepře. Vařte 7 minut.
Zálivku nechejte vychladnout. Vyndejte bobkový list a nové koření.
Brambory a mrkev:
Ve velkém hrnci uvařte ve slupce brambory a nechejte vychladnout. Do malého kastrůlku dejte vařit vodu a vhoďte na jednu minutu nadrobno nakrájenou mrkev. Po minutě vyndejte a zchlaďte v cedníku pod tekoucí vodou.
Jablka a okurky:
Oloupejte 3 velká jablka a nakrájejte je na malé kousky. Nakrájejte na malé kousky 5 kyselých okurek.
Majonéza a jogurt:
Smíchejte v poměru 1:1 jogurt s majonézou – zde pozor – aby došlo k dobrému trávení a salát vás na druhý den nezatěžoval, musí jogurt obsahovat živé kultury. Nejlépe zvolte selský bílý jogurt značky Holandia. Množství zhruba 230 ml jogurtu a 230 ml majonézy. Majonézu doporučuji Poličanku.
Míchání:
Teď vše důkladně promíchejte. Nejprve brambory s jablky, mrkví a okurkou. Následně přilijte polovinu zálivky a přidejte majonézu s jogurtem. Pokud se vám bude zdát salát málo „čvachtavý“ přidejte více zálivky.
Přeji dobrou chuť a veselé Vánoce!
zkusila jsem váš recept a chutnal, ale bylo i trochu frflání z jiné chuti
krásný rok 2020
můj salát je: červené brambory vařené ve slupce a oloupané – vlastní, vařená vajíčka (samozřejmě z vlastního chovu) zelenina ze skleničky směs steril. zeleniny do salátu, cibule a jablko , zálivka – tatarská omáčka a stejný díl bílého jogurtu Holandia- dle množství brambor – zvlaš´t smíchat a dochutit (pepř,sů)
Ať rok 2020 je plný lásky a krásy v nás, okolo nás a na celém světě……Marie
Děkuji za nový recept. Připomněl jste mi recept, který dělala moje maminka na Slovensku, kde vždy do salátu dávala jablíčko. Teď již náš salát je skoro snědený, ale příští rok zkusím vaší zálivku.
Děkuji za Vaše celoroční užitečné emaily a v Novém roce přejí hodně zdraví
Děkuji za skvělý recept,mám velmi podobný.Přeji hezké svátky a mnoho zdraví v Novém roce.
Letos jsem ho udělala podle vašeho doporučení jen bez jablek. I když už leta dělám odlehčený, bez vajíček a uzeniny, tento byl opravdu lehký a chutný.
Dobrý den,
díky za recept, jen bych Vás chtěla upozornit, že hrášek není luštěnina, ale zelenina. Pletete si jej s hrachem, což je luštěnina a dělá se z něj hrachová kaše nebo hrachová polévka. Zelený hrášek mražený přidávám právě do bramborového salátu pro jeho barvu, křupavost a právě to, že je to zelenina, které není nikdy dost. Rozmrzne tam nebo jej můžete lehce spařit. Nejste sám, co si plete luštěniny se zeleninou, je to často např. i v časopisech o vaření – pletou se zelené fazolky jako zelenina s fazolemi bílými či červenými třeba v plechovce. Přeji pohodové vánoce. Já vím, je to drobnost, ale když to prezentujete, mělo by to být správně.
Tak v našej rodine som dnes pripravila zeleninový šalát bez zemiakov. Uvarila som len mrkvu pretržlen, zeler, kareláb a hrášok. Pridala cibuľu, nastrúhanú kyslú uhorku a jablčko. Dochutila som bielym jogurtom. Pred podávaním asi dám trocha citróna. Neviem aký to bude mať úspech, ale dúfam, že áno.
Želám krásne a veselé vianočné sviatky.
Změnila jsem to. Salát dle vašeho receptu hotov. Vynikající. Jiný zatím dělat nebudu. 😁
Je to přesné.Ale já tam vždycky šoupnu trošku mraženého hrášku kvůli barvě.Jinak luštěniny na Vánoce nepoužívám. Pěkné svátky zdraví v novém roce přeji.Ale živé kultury upřednostňuji z Kunína .
Dobrý den,váš recept určitě vyzkouším.Bohužel štědrovečerní salát mám již hotový,Teď jsem jej dodělala, aby se do zítra v lednici rozležel.Já do něho nedávám žádnou zeleninu,aby nekvasil. Dělám jej pouze z brambor, přidám nakrájenou okurku, vejce a spařenou cibuli. Majonézu,sůl a okyselím citronem. Když je hustý, zředím jej trochou láku.I když je ,,ingrediencí,, málo, mně takto vyhovuje. Kupodivu můj obyčejný salát boduje i při štědrovečerní večeři, kde se sejde několik druhů . Hezké Vánoce a do Nového roku hodně zdraví.
Děkuji za nový recept,určitě vyzkouším. Přeji krásné a pohodové vánoční svátky.
Zdravím Honzo!
Děkuji za dobrý tip na vánoční salát. A také Vám děkuji za vše, co pro nás děláte po celý rok. Pro mne, starší ženu, je cvičení to nejlepší.
Takže: Hezké vánoční svátky a do nového roku jen vše dobré!!!
Jste náš hodný Anděl!!!!!!!!
Neposílám recept na salát, ale chtěla jsem Vám popřát hodně hezkých chvil v příjemné atmosféře Vánoc, pevné zdraví, štěstí a spokojenosti v novém roce. Suchá
Salát bez vajec, s jablky a s přidáním jogurtu dělám léta a moc nám všem chutná. Letos, podle Vás, zkusím zálivku. Děkuji a přeji krásné Vánoce a pevné zdraví v novém roce.
S pozdravem D.Šmídlová
Bramborový salát brambory mrkev celer hrášek celer fazolky kyselé okurky syrová cibule ochucený himalájskou solí lahůdkovým droždím spojený kokosovou tatarkou.
Super, dělám téměř stejný, jen přidávám celer a jednu petržel.Takový se u nás traduje již od mé babičky,maminky a stejný předávám svým dětem . Ju a majonézu dělám doma z vlastních vajec a kvalitního oleje. Nikdy po něm není těžko. Celé příbuzenstvo se na můj salát moc těší, takže míchám v “ rokli“-
Přeji ty nejúžasnější Vánoce!!!!!!!!!!!!
Vladimíra Bajerová
Najlepšia je domáca majonéza, ktorú si robíte sami.
dělám salát pouze s kořenovou zeleninou,bez cibule,s hráškem a s veganskou majonézou a nemá chybu.
Díky za nový recept. Já vařím zeleninu v nálevu který sliji z okurek a nyní ho zkusím podle Vás. Přeji krásné požehnané svátky, velkou kupu zdraví a slunce v duši. Eva
Já mrkev přidávám do zálivky k cibuli. Letos to bude bez vajec a děkuji za dobrý tip.
Zdravím a přeji pěkné vánoce.
Zdravím pane Anděl,
děkuji za recept na bramborový salát, určitě vyzkouším, děláme dva druhy , jeden klasika a druhý jednoduchý- tj. brambory, cibule, okurka, sůl, pepř a majonéza s jogurtem napůl.
Přeji Vám a celé rodině klidné a pohodové Vánoce a hlavně hodně zdravíčka.
Hezké svátky. Petr
Děkuji za recepty na andělský salát :-), Honzo. Díky za všechny vaši tipy a emaily. Přeji vám krásné vánoční svátky a v novém roce jen to nejlepší. Iveta
Já dělám tzv.“babičkovský salát“,dělala jej moje babička,moje maminka i já,dědí se. Místo majonézy ve vodní lázní vyšlehat do pěny 1 vajíčko + l lžíce octu + 2 lžíce vody. Zeleninu kořenovou/celer+mrkev/,cibuli spařenou,hrášek dávám,mám jej ráda,naposled dochutit -sůl pepř bílý.Je to takový skromný salát,ale mi chutná.
Salát dělám bez vajíček a bohužel i bez jogurtu kvůli intoleranci mléčné bílkoviny a také bez použití koření.Kořenovu zeleninu – mrkev vcelku mírně opeču na malém množství oleje ( (zvýrazní se chuť)a pak mírně podusím v malém množství vody se štipkou cukru a soli v papiňáku společně s petrželem a kousky celeru – nechám vychladnout až pak pokrájím na kostky a vodu spolu s lákem z okurek a lžičkou hořčice použiju na ředění majonézy, resp. tat. omáčky – dávám je v poměru 1:1.Cibuli bílou nebo fialovou na jeḿno a surovou, bez tepelné úpravy. Pak už jenom kysané okurky,dušený hrášek (někdy i plechovku kukuřice) a samozřejmě jablka-bez ně by to nebyl „náš“ salát.
Robíme si miesto zemiakov, zeler. Ostatné ingrediencie rovnaké ako v klasickom vianočnom šaláte. Nepríde mi, že dušený hrášok , by sa nemohol jesť s majonézou. Skôr sa bojím, že jabĺčka by mohli byť v kombinácii s jogurtom, ťažšie stráviteľné. Predtým sme miešali jogurt spolu s majonézou 1:1,teraz už nie vzhľadom ku intolerancii na laktózu. Ale určite si urobíme cviklovo jablkový šalát s orechami:)
Díky za celoroční zajímavosti. Bramborový salát léta dělám s cibulí (na jemno nakrájenou) na 10 min. naloženou v láku z okurek, zeleninu (mrkev, petržel, celer) vařím zásadně v páře, jogurt používám selský (Pilos) zrající v kelímku, majonézu dělám z vlastních vajíček,do salátu dávám poměr 1:3 ve prospěch jogurtu.
Přeji krásný sváteční čas.
Já majolku smíchám se zakysankou a dávám jen trošku do brambor
Děkuji Vám za skvělý recept – už po jeho přečtení vím, že tento druh jistě výborného a hlavně odlehčeného salátu bude na našem štědrovečerním stole.
Také já Vám přeji krásné vánoce a mnoho štěstí a zdraví v novém roce. Marie Zoernerová.
Majonézu nemusím ani tatarku,tak že náš salát se skládá – brambory,okůrky znojemské,vejce,spařená cibule,sůl,pepř,kousek vařený celer rozmixovaný s okůrkovým lákem místo majonézy – je to ňamka.Ten váš taky nemusí být špatný,ale bez těch jablek.