Rubriky
Blog

Může být jídlo lékem? Výhody a nevýhody

„Jídlo jako lék“ bylo po staletí základním kamenem zdraví pro mnoho kultur po celém světě. Role stravy při prevenci a léčbě nemocí však byla posledních pár desítek let zpochybněna. Stačí se podívat do nemocnic, co za jídlo se nosí pacientům k lůžku.

Nemocniční strava by měla být vždy zaměřená na pacientův problém.

Skutečnost, že strava může pozitivním i negativním způsobem ovlivnit zdraví jednotlivce, je odbornou veřejností souhlasně uznávaný fakt po celém světě. Lidé, kteří mají přístup ke kvalitní výživě, mají větší pravděpodobnost, že budou mít silný imunitní systém, bezpečnější těhotenství a porod, nižší riziko cukrovky a kardiovaskulárních onemocnění a budou žít déle.

Důvody pro to jsou nesčetné, složité a dosud ne zcela pochopené. Některé výzkumy ukázaly, že strava bohatá na přidané cukry, nasycené-trans tuky a nadbytek sodíku může způsobit chronický zánět, což je základní rizikový faktor pro rozvoj srdečních onemocnění, cukrovky 2. typu, špatného zdraví střev a dalších chronických onemocnění.

Stejně tak zámořská kardiologická asociace nedávno vydala doporučení týkající se stravy a životního stylu, která zahrnovala stravu bohatou na ovoce, zeleninu, celozrnné výrobky, luštěniny, nízkotučné mléčné výrobky a rostlinné nebo libové živočišné bílkoviny na podporu kardiovaskulárního zdraví.

Tato dieta podporuje dobré zdraví díky svému potenciálu snižovat zvýšené škodlivé rizikové faktory kardiovaskulárních onemocnění, včetně zánětu způsobující kornatění tepen.

Světová zdravotnická organizace (WHO) také spojuje stav výživy s imunitním systémem. Kromě toho výzkum také ukazuje, že karotenoidy – antioxidanty přirozeně se vyskytující v některé zelenině a ovoci – ve stravě mohou zlepšit krevní metabolity lidí s nemocí jater.

Správná výživa = správná imunita

Desítky let vědeckých poznatků podporují důležitou roli stravy v řízení zdraví. Základem zdravé výživy je vysoký příjem různých potravin a nápojů bohatých na živiny, včetně:

• ovoce
• zeleniny
• celých zrn
• nízkotučné a netučné mléčné výrobky
• libové bílkoviny
• zdravé tuky a oleje.

Pro dobré zdraví by měl být omezen příjem přidaného cukru, soli, nasycených tuků a alkoholu.

Jídlo jako lék

„Jídlo jako lék“ je praxe postavená na znalosti, že jídlo a strava hrají důležitou roli v prevenci a léčbě nemocí.

Neexistuje žádná jednotná definice konceptu „jídla jako lék“, ale obecně se vztahuje k upřednostňování jídla a stravy ve zdravotním plánu jednotlivce s cílem buď předcházet, zmírnit příznaky onemocnění, nebo zvrátit stav onemocnění.

Zaměřuje se na zvýšenou konzumaci různých celých, minimálně zpracovaných rostlinných potravin a omezený příjem vysoce zpracovaných potravin bohatých na přidaný cukr, olej a sůl.

Potraviny, o kterých se ví, že mají léčivé vlastnosti, často kvůli předpokládaným vysokým hladinám konkrétní mikroživiny nebo biomolekuly – někdy označované jako funkční potraviny – jsou zvláště zajímavé. Patří mezi ně různé bylinky a koření, luštěniny, ořechy a semena, celozrnné výrobky, ovoce a zelenina.

Přístup „jídlo jako lék“ k řízení zdraví zpochybňuje konstrukci konvenční medicíny, která se při zvládání zdraví a nemocí pomocí farmaceutických léků opírá především o technologický pokrok v medicíně.

Adekvátní farmakologická léčba s protizánětlivou stravou vždy nese úspěch.

Stojí za zmínku, že konvenční západní medicína předepisuje změnu stravy a životního stylu jako, léčbu první volby jen u mála onemocnění. Kdyby jako první volba léčby byla předepisována změna stravy také u vysokého krevního tlaku, nebo cholesterolu, lidé by do sebe nemuseli cpát hrsti prášků.

Výhody

Zde jsou některé výhody přístupu ke zdravotní péči „jídlo jako lék“.

Management nemocí

Léčebná nutriční terapie je součástí zdravotní praxe založené na důkazech, která využívá dietu a potraviny k podpoře léčby nemocí, a je jasným důkazem role, kterou strava a jídlo hrají při zvládání chronických onemocnění.

Například zvýšení vlákniny podporuje snížení hladiny cukru v krvi u osob s prediabetem nebo cukrovkou, snižují výskyt poškození nervů a krevních cév spojených s vysokou hladinou cukru v krvi.

Zlepšení kvality stravy může také snížit příznaky onemocnění a zlepšit kvalitu života zejména u zvýšené hladiny cholesterolu, vysokého tlaku, dny a deprese.

Jedna studie naznačuje, že upravená středomořská strava může snížit bolest, únavu a nepohodlí u osob s lipoedémem, což je stav, kdy dochází k abnormálnímu hromadění tuku v dolních končetinách.

Podobné pozorovací studie zjistily, že zdravá strava během léčby rakoviny prsu může snížit negativní příznaky způsobené léčbou rakoviny, včetně nevolnosti, zvracení a ztráty chuti k jídlu.

Omezení – Není to všelék

„Jídlo jako lék“ však není přístup bez nedostatků. Zde jsou některá z jeho omezení.

„Jídlo jako lék“ není samostatný lék na všechny zdravotní problémy. Vývoj chronických onemocnění je i nadále složitý a může být přičítán příčinám, která nesouvisejí s dietou, včetně genetického rizika, vystavení environmentálním toxinům, nebo autoimunitní podmínky.

Prostředí v kterém se pohybujeme má významný vliv na naše zdraví.

I když tedy „jídlo jako lék“ může podporovat zlepšení symptomů a zpomalení progrese onemocnění u některých onemocnění, nesmí být používáno jako samostatná léčba, ale ve spojení s vhodnou léčebnou terapií.

Poháněno dezinformacemi

„jídlo jako lék“ může být účinným nástrojem zdraví mezi zdravotníky a organizacemi. Může však být také zdrojem dezinformací a sdílení neověřitelných informací, zejména pokud jde o alternativní léčebné postupy.

Interakce lék-živina

Je také důležité zvážit, jak potraviny interagují s léky. Toto je označováno jako interakce, která může zvýšit nebo přerušit účinek léku v těle.

Běžným příkladem jsou potraviny s vysokým obsahem vitamínu K v kombinaci s warfarinem.

Pro bezproblémový chod systému „jídla jako lék“ a vhodných lékařských intervencí v nejlepším zájmu péče o pacienty, je třeba vzít v úvahu interakce mezi léky a živinami. V tomto případě je vždy lepší se obrátit na odborníky, aby Vám sdělili, zda Vámi zamýšlená dieta není v interakci s Vašimi léky.

Sečteno a podtrženo

Různé zdravé diety s vysokým obsahem ovoce, zeleniny, celozrnných výrobků, ořechů a semen, libových bílkovin a nízkotučných mléčných výrobků by mohly snížit riziko spojené s rozvojem chronických onemocnění, včetně srdečních chorob a cukrovky 2. typu.
„Jídlo jako lék“ však není lékem pro všechny a mělo by se používat ve spojení s vhodnou léčbou.

 

Napište mi do komentářů, jaký máte názor vy na systém „jídla jako lék“ Myslíte si, že je možné stravou vyléčit různá chronická onemocnění?

 

28 reakcí na „Může být jídlo lékem? Výhody a nevýhody“

Upřednostňují Bio potraviny. Jsou trvanlivé. Déle chutné a čerstvé. Jim 2x denně malé porce a vychutnávam. si je. Neberu žádné léky. Ale když mám stres mám chuť na sladké. Nevím čím stres uklidnit. Děkuji

Dobrý den, zkuste se podívat na dechová cvičení. Tím stres dokážete hodně ovlinit.

Bylo mi 40 roků, když se mi dostala do rukou publikace od Kristine Nolfi – Léčení syrovou stravou. V samizdatu jsem ji opisovala pro známé a ihned tuto metodu na sobě vyzkoušela – za týden jsem měla 5 kg dole, cítila jsem se nádherně, přímo se vznášela. Bohužel nedokázala jsem se tak stravovat už po další život – denně jsem vařila pro 5 osob. Dnes je můj věk 77+ a velmi ráda bych zase na tuto metodu navázala. A skutečně potvrzuji – že zdravé jídlo je tím nejlepším lékem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *