„Jídlo jako lék“ bylo po staletí základním kamenem zdraví pro mnoho kultur po celém světě. Role stravy při prevenci a léčbě nemocí však byla posledních pár desítek let zpochybněna. Stačí se podívat do nemocnic, co za jídlo se nosí pacientům k lůžku.
Skutečnost, že strava může pozitivním i negativním způsobem ovlivnit zdraví jednotlivce, je odbornou veřejností souhlasně uznávaný fakt po celém světě. Lidé, kteří mají přístup ke kvalitní výživě, mají větší pravděpodobnost, že budou mít silný imunitní systém, bezpečnější těhotenství a porod, nižší riziko cukrovky a kardiovaskulárních onemocnění a budou žít déle.
Důvody pro to jsou nesčetné, složité a dosud ne zcela pochopené. Některé výzkumy ukázaly, že strava bohatá na přidané cukry, nasycené-trans tuky a nadbytek sodíku může způsobit chronický zánět, což je základní rizikový faktor pro rozvoj srdečních onemocnění, cukrovky 2. typu, špatného zdraví střev a dalších chronických onemocnění.
Stejně tak zámořská kardiologická asociace nedávno vydala doporučení týkající se stravy a životního stylu, která zahrnovala stravu bohatou na ovoce, zeleninu, celozrnné výrobky, luštěniny, nízkotučné mléčné výrobky a rostlinné nebo libové živočišné bílkoviny na podporu kardiovaskulárního zdraví.
Tato dieta podporuje dobré zdraví díky svému potenciálu snižovat zvýšené škodlivé rizikové faktory kardiovaskulárních onemocnění, včetně zánětu způsobující kornatění tepen.
Světová zdravotnická organizace (WHO) také spojuje stav výživy s imunitním systémem. Kromě toho výzkum také ukazuje, že karotenoidy – antioxidanty přirozeně se vyskytující v některé zelenině a ovoci – ve stravě mohou zlepšit krevní metabolity lidí s nemocí jater.
Desítky let vědeckých poznatků podporují důležitou roli stravy v řízení zdraví. Základem zdravé výživy je vysoký příjem různých potravin a nápojů bohatých na živiny, včetně:
• ovoce
• zeleniny
• celých zrn
• nízkotučné a netučné mléčné výrobky
• libové bílkoviny
• zdravé tuky a oleje.
Pro dobré zdraví by měl být omezen příjem přidaného cukru, soli, nasycených tuků a alkoholu.
Jídlo jako lék
„Jídlo jako lék“ je praxe postavená na znalosti, že jídlo a strava hrají důležitou roli v prevenci a léčbě nemocí.
Neexistuje žádná jednotná definice konceptu „jídla jako lék“, ale obecně se vztahuje k upřednostňování jídla a stravy ve zdravotním plánu jednotlivce s cílem buď předcházet, zmírnit příznaky onemocnění, nebo zvrátit stav onemocnění.
Zaměřuje se na zvýšenou konzumaci různých celých, minimálně zpracovaných rostlinných potravin a omezený příjem vysoce zpracovaných potravin bohatých na přidaný cukr, olej a sůl.
Potraviny, o kterých se ví, že mají léčivé vlastnosti, často kvůli předpokládaným vysokým hladinám konkrétní mikroživiny nebo biomolekuly – někdy označované jako funkční potraviny – jsou zvláště zajímavé. Patří mezi ně různé bylinky a koření, luštěniny, ořechy a semena, celozrnné výrobky, ovoce a zelenina.
Přístup „jídlo jako lék“ k řízení zdraví zpochybňuje konstrukci konvenční medicíny, která se při zvládání zdraví a nemocí pomocí farmaceutických léků opírá především o technologický pokrok v medicíně.
Stojí za zmínku, že konvenční západní medicína předepisuje změnu stravy a životního stylu jako, léčbu první volby jen u mála onemocnění. Kdyby jako první volba léčby byla předepisována změna stravy také u vysokého krevního tlaku, nebo cholesterolu, lidé by do sebe nemuseli cpát hrsti prášků.
Výhody
Zde jsou některé výhody přístupu ke zdravotní péči „jídlo jako lék“.
Management nemocí
Léčebná nutriční terapie je součástí zdravotní praxe založené na důkazech, která využívá dietu a potraviny k podpoře léčby nemocí, a je jasným důkazem role, kterou strava a jídlo hrají při zvládání chronických onemocnění.
Například zvýšení vlákniny podporuje snížení hladiny cukru v krvi u osob s prediabetem nebo cukrovkou, snižují výskyt poškození nervů a krevních cév spojených s vysokou hladinou cukru v krvi.
Zlepšení kvality stravy může také snížit příznaky onemocnění a zlepšit kvalitu života zejména u zvýšené hladiny cholesterolu, vysokého tlaku, dny a deprese.
Jedna studie naznačuje, že upravená středomořská strava může snížit bolest, únavu a nepohodlí u osob s lipoedémem, což je stav, kdy dochází k abnormálnímu hromadění tuku v dolních končetinách.
Podobné pozorovací studie zjistily, že zdravá strava během léčby rakoviny prsu může snížit negativní příznaky způsobené léčbou rakoviny, včetně nevolnosti, zvracení a ztráty chuti k jídlu.
Omezení – Není to všelék
„Jídlo jako lék“ však není přístup bez nedostatků. Zde jsou některá z jeho omezení.
„Jídlo jako lék“ není samostatný lék na všechny zdravotní problémy. Vývoj chronických onemocnění je i nadále složitý a může být přičítán příčinám, která nesouvisejí s dietou, včetně genetického rizika, vystavení environmentálním toxinům, nebo autoimunitní podmínky.
I když tedy „jídlo jako lék“ může podporovat zlepšení symptomů a zpomalení progrese onemocnění u některých onemocnění, nesmí být používáno jako samostatná léčba, ale ve spojení s vhodnou léčebnou terapií.
Poháněno dezinformacemi
„jídlo jako lék“ může být účinným nástrojem zdraví mezi zdravotníky a organizacemi. Může však být také zdrojem dezinformací a sdílení neověřitelných informací, zejména pokud jde o alternativní léčebné postupy.
Interakce lék-živina
Je také důležité zvážit, jak potraviny interagují s léky. Toto je označováno jako interakce, která může zvýšit nebo přerušit účinek léku v těle.
Běžným příkladem jsou potraviny s vysokým obsahem vitamínu K v kombinaci s warfarinem.
Pro bezproblémový chod systému „jídla jako lék“ a vhodných lékařských intervencí v nejlepším zájmu péče o pacienty, je třeba vzít v úvahu interakce mezi léky a živinami. V tomto případě je vždy lepší se obrátit na odborníky, aby Vám sdělili, zda Vámi zamýšlená dieta není v interakci s Vašimi léky.
Sečteno a podtrženo
Různé zdravé diety s vysokým obsahem ovoce, zeleniny, celozrnných výrobků, ořechů a semen, libových bílkovin a nízkotučných mléčných výrobků by mohly snížit riziko spojené s rozvojem chronických onemocnění, včetně srdečních chorob a cukrovky 2. typu.
„Jídlo jako lék“ však není lékem pro všechny a mělo by se používat ve spojení s vhodnou léčbou.
Napište mi do komentářů, jaký máte názor vy na systém „jídla jako lék“ Myslíte si, že je možné stravou vyléčit různá chronická onemocnění?
28 reakcí na „Může být jídlo lékem? Výhody a nevýhody“
Bylo mi 40 roků, když se mi dostala do rukou publikace od Kristine Nolfi – Léčení syrovou stravou. V samizdatu jsem ji opisovala pro známé a ihned tuto metodu na sobě vyzkoušela – za týden jsem měla 5 kg dole, cítila jsem se nádherně, přímo se vznášela. Bohužel nedokázala jsem se tak stravovat už po další život – denně jsem vařila pro 5 osob. Dnes je můj věk 77+ a velmi ráda bych zase na tuto metodu navázala. A skutečně potvrzuji – že zdravé jídlo je tím nejlepším lékem.
Ehmmmm – teď úplně nevím, s čím přesně chcete poradit? 🤷♂️
Dobrý den, v takto pokročilém stavu už toho asi moc nezmůžeme. Koktejly Herbalife znám a určitě je kamarádka může přijímat.
Svatá pravda.
Dobrý den, zkuste se podívat na dechová cvičení. Tím stres dokážete hodně ovlinit.
Upřednostňují Bio potraviny. Jsou trvanlivé. Déle chutné a čerstvé. Jim 2x denně malé porce a vychutnávam. si je. Neberu žádné léky. Ale když mám stres mám chuť na sladké. Nevím čím stres uklidnit. Děkuji
Dobrý den, myslím, že vše co je napsáno je věrná pravda. Já jenom postrádám kvalitní potraviny v obchodech a farmáře v okolí nemáme. Mnohokrát děkuji 🙏 pane Anděli za Vaše studie ke zdraví ❤️ Ilona
Dobrý den. Měla jsem vysoký cholesterol. 7. Stravou bez mléčných produktů jsem jej snížila na 5. , během půl roku.
Naprosto souhlasím co zde bylo napáno.Máme ale zaručeno jaká je kvalita jidla a ovoce a zeleniny?Jak tedy na to jít?Kam se odstěhovat?
Souhlasím, že systém jídlo jako lék, je pravda,
Dobrý den, jsem stejného názoru jako vy. Zdravé jídlo je základ. Když vidím co rodiče dávají jíst dětem od útlého věku, protáčejí se mi někdy panenky. Nejsem zastánce toho, že by si člověk nemohl zahřešit, ale nesmí to být obden. Velkým nešvarem dnešní doby je spousta zpracovaných potravin. Lidé jsou pohodlní si vařit ze základních potravin a nacpou tak do sebe spoustu chemikálií. Nechápu že jsou dobrovolně ochotni si ničit to nejcenější co maji – své zdraví.
Mějte se hezky Petra
Jsem o tom přesvědčena, že jídlo ovlivňuje zdraví , správným složením jídla se dají nemoci nejen ovlivnit k lepšímu, ale i vyléčit.
Určite áno, makrobiotika, alebo kniha Čínska štúdia to dokazujú.
Různá chronická onemocnění pouze stravou nelze vyřešit. Lze je korigovat, držet na uzdě, podporovat uzdravování. (Lidský organismus je možné vidět jako biorezonátor. Potom je nutné správně oslovovat, popř. oživovat všechny jeho složky odpovídajícími postupy a způsoby.)
Různá chronická onemocnění pouze stravou nelze vyřešit. Lze je korigovat, držet na uzdě, podporovat uzdravování. (Lidský organismus je možné vidět jako biorezonátor. Potom je nutné správně oslovovat, popř. oživovat všechny jeho složky odpovídajícími postupy a způsoby.)
Dobrý den, jídlo je jedna ze základních složek zdraví. Jenže. Potraviny s éčkama zavedenýma západem, pojídání masa zkracuje život hlavně chlapům, zničená půda bez živin.
A tak tu žijem.
To je přeci samozřejmé, stravou lze ovlivnit zdraví. A sama jsem se přesvědčila o tom, že si organismus řekne přesně o to co potřebuje. Je mi 60 let a od svých stránkách 18 let měřím 160 cm a vážím 54 až 56 kg. Nikdy jsem nedržela dietu a vždy jsem se řídila heslem, že jím abych neuměla a hlady netrpěla. Vždy jsem inklinovala k ovoci, zelenině, rybám a mléčným výrobkům. Maso minimálně. Takže si myslím, že zdraví se dá ovlivnit stravou. Též hodně med, ořechy, a bylinky. Málo solim a téměř nesladím cukrem. Má to neřest je pití kávy a jsem kuřák.
To je přeci samozřejmé, stravou lze ovlivnit zdraví. A sama jsem se přesvědčila o tom, že si organismus řekne přesně o to co potřebuje. Je mi 60 let a od svých stránkách 18 let měřím 160 cm a vážím 54 až 56 kg. Nikdy jsem nedržela dietu a vždy jsem se řídila heslem, že jím abych neuměla a hlady netrpěla. Vždy jsem inklinovala k ovoci, zelenině, rybám a mléčným výrobkům. Maso minimálně. Takže si myslím, že zdraví se dá ovlivnit stravou. Též hodně med, ořechy, a bylinky. Málo solim a téměř nesladím cukrem. Má to neřest je pití kávy a jsem kuřák
Myslím, že stravou se mohou vyléčit nebo aspoň zmírnit různá chronická onemocnění, ale nejsem si jist jestlí se ví co na různá onemocnění působí.
ano, myslím si, že ano, ale kolik množství jídla?????
Když mám 7800kJ základní klidový metabolismus, tak mi bylo odpočítáno 2000kJ na hubnutí 5800 kJ. a vyvážený jídelníček. hubla jsem.
Ted mám7800 klidový a mám sníst za den 6900 Kj a jdu z kily nahoru.
Když mě změří bodystatem tuk mám36,9 kg sval. hmotu 65,1kg při hmotnosti 102 kg,
když jdu na váhu na diagnostiku, tak se mi vypočte na 100,1 kg podíl tuku 46,4 podíl vody 38,7 vicerál 13 a hmotnost kostí 2,7kg jen z měření z roků a výšky postavy.
Tohle je pro silného člověka hodně povzbudivé a člověk aby se v tom vyznal.
Co je optimal.?
Jak je toto možné
Dobrý den, mohl byste poradit, jaké potraviny jsou vhodné při rakovině slinivky s metastazemi do jater? Jde o moji nejlepší kamarádku. Znáte výživové kokteily Herbalife, mohla by je jíst?
Moc děkuji.
Myslím, že jídlem se dá ledacos vyléčit, ale pokud má někdo více chronických nemocí a spousty léků, kdy nemůže plno potravin je to hodně těžké
Jsem přesvědčena, že dlouhodobě víceméně ano, jako prevence určitě, Už léta se snažím ve své rodině takto se stravovat, pravda občas „zhřešíme“, ale v našem jídelníčku vše shora řečené se snažím dodržovat a rozhodně se cítím lépe a preventivní zdravotní prohlídky mám takřka na jedničku (je mi 71 let), nemám nadváhu, ani vysoký krevní tlak , ani cukrovku a jen občas trošku zvýšený cholesterol
.Úplně vyléčit,asi nemůže,ale určitě přizpůsobené stravování ,dovede chronické nemoci(zhoršování) pozastavit,nebo upravit do přijatelnější formy.
Jidlo muze ovlivnit i vylecit tato onemocneni.Svarcova Iva
Dobrý den, taková nemoc jak cukrovka, cholesterolu, jsou na stravě závislé. Ale jinak jen strava vše neřeší. Chce to komplex stravy pohybu myšlení.. stres omezit….
Díky Věra Vejnarová
Dobrý večer . Myslím že máte určitě pravdu . Před nějakým časem jsem začala řešit vlastní zdravotní problém a po vyzkoušení všech možných rad , jsem došla k závěru že problém musí být ve stravě . Po omezení různých potravin se problém začal dost lepšit . Velký problém byl v tom , že lékaři mi žádná doporučení ohledně stravy nedali .Dost dlouho mi trvalo než jsem objevila informace , které jsem se rozhodla vyzkoušet . Došla jsem k závěru že lékařům je třeba se vyhnout a vyhledat je pouze v případě úrazu .
Pavla
Přístup ke kvalitní stravě mají dnes všichni – ale vůli dodržet režim a nepodvádět, nedělat výjimky skoro každý den je ten největší problém, tak jako u cvičení. Souhlasím s názorem, že velké zlo je to, co neumíme bezezbytku strávit: konzumní cukr -disacharid= nestravitelný celý, škroby včetně lepku polysacharidy – neumíme strávit, laktoza atd.atd.V dnešní době je to složité, protože jsou lidi cvičící a necvičící – třeba chůzí………… Jsem pro jednoduché cukry a ovoce+zelenina, chleba málo a opatrně, dnes je lepku v pšenici mnohem víc šlechtěním než dřív,sladké peč.´=0,strouhanka v párcích a řízcích=0……..atd.Ale své klouby takto nevyléčím – protože to 100% nedodržím. Poraďte: krevní testy na 1 – jen cholrsterol 2 -skoro dobrý.