Home » Blog » Hubnutí » 12 potravin, kterých můžete sníst kolik chcete a nepřiberete po nich ani gram

12 potravin, kterých můžete sníst kolik chcete a nepřiberete po nich ani gram

Představa, že můžeme jíst určité potraviny bez omezení a zároveň si udržovat ideální váhu, zní skoro jako sen. Ale je to skutečně možné? Ano, existují totiž potraviny, které můžete zařadit do svého jídelníčku a konzumovat je takřka v neomezeném množství bez obav z přibírání. Tyto potraviny jsou často bohaté na vodu, vlákninu a nabízejí mnoho dalších zdravotních výhod. Podívejme se na ně blíže.

  • Listová Zelenina:

Špenát, rukola, ledový salát a kapusta jsou základními stavebními kameny zdravého jídelníčku. Nejenže jsou tyto potraviny bohaté na živiny a mají nízký obsah kalorií, ale také jsou velmi flexibilní v kuchyni. Můžete je přidat do smoothies pro extra dávku vitamínů, nebo si z nich můžete připravit chutné a svěží saláty. Například, zkuste špenátový salát s avokádem a čerstvými jahodami pro osvěžující a nutričně bohatý oběd nebo večeři.

  • Okurky:

Jsou ideální pro rychlé a zdravé svačiny. Jsou skvělé jako rychlé občerstvení na cestách nebo jako přídavek do salátů a sendvičů. Díky vysokému obsahu vody vám pomohou udržet hydrataci, a přitom mají velmi nízký kalorický obsah. Zkuste je nakrájet na tenké plátky, lehce osolit, pokapat citrónem a hned máte připravenou lehkou svačinku, které můžete sníst kolik chcete.

  • Celer:

Je známý pro své „záporné kalorické“ vlastnosti, což z něj činí skvělou součást jakékoliv diety. Jeho křupavá textura a svěží chuť jsou perfektní pro zdravou svačinku, nebo jako přídavek do salátů. Nejchutnější jsou celerové řízečky, kdy celerové plátky lehce povaříte, necháte okapat, obalíte v trojobalu a následně pečete na sucho s tím, že na závěr řízečky mašlovačkou potřete extra panenským olivovým nebo jakýmkoliv jiným oblíbeným za studena lisovaným olejem.

  • Bobulovité ovoce:

Jako jsou jahody, maliny, borůvky a ostružiny, jsou skvělým zdrojem antioxidantů a mají nízký obsah cukru a kalorií. Jsou ideální pro přípravu zdravých dezertů nebo jako sladká pochoutka. Přidejte je do jogurtu nebo ovesné kaše pro nutričně bohatou a chutnou snídani, nebo si z nich připravte osvěžující zeleninovo-ovocný salát.

  • Grapefruity:

Jsou známé svými pozitivními účinky na metabolismus a jsou často doporučovány jako součást redukčních diet. Skvěle se nám osvědčily při sestavování protiplísňových diet. Můžete je zařadit do své snídaně, například spolu s celozrnným pečivem nebo jako část ovocného salátu. Grapefruity jsou také skvělé v detoxikačních plánech, jelikož podporují čištění těla a mají nízký obsah kalorií.

  • Houby:

Jsou vynikajícím zdrojem proteinu a vlákniny, přičemž mají velmi nízký obsah kalorií. Jsou perfektní pro přípravu nízkokalorických hlavních jídel. Vyzkoušejte je v restované formě jako přílohu, nebo si z nich připravte zdravou houbovou polévku. Houby můžete také přidat do těstovin nebo rizot pro bohatší a nutričně vyvážené jídlo.

  • Papriky:

Jsou parádním zdrojem vitamínu C a jsou nízkokalorické, což z nich činí ideální přídavek do vaší stravy. Přidejte čerstvé papriky do salátů, restovaných zeleninových směsí nebo je pečené použijte jako základ do sendvičů a wrapů. Papriky můžete také naplnit zdravými přísadami, jako je quinoa nebo luštěninami, pro chutný, lehký a výživný oběd nebo večeři.

  • Vodní Melouny:

Jsou ideální pro přípravu osvěžujících letních nápojů a salátů. Jejich sladká chuť a vysoký obsah vody pomáhají zvládat letní vedra a současně udržují nízký příjem kalorií. Vyzkoušejte vodní meloun nakrájet na kostky a smíchat s mátou a limetkovou šťávou pro osvěžující letní salát, nebo jej přidejte do studených nápojů pro ledově sladké pokušení.

  • Rajčata:

Jsou nejen chutná, ale také velmi zdravá. Jsou skvělým zdrojem lykopenu, vitamínu C a mají velmi nízký kalorický obsah. Využijte jejich svěží chuti při přípravě salátů, přidejte je do sendvičů nebo si z nich připravte domácí omáčky pro těstoviny nebo pizzu. Rajčatový salát s čerstvou bazalkou, olivovým olejem a mozzarellou je jednoduchý a zároveň výživný příklad, jak rajčata zařadit do vašeho jídelníčku.

  • Brokolice:

Je známá svými protinádorovými vlastnostmi a je bohatá na vlákninu a vitamíny při nízkém kalorickém obsahu. Můžete ji připravit na páře, restovanou nebo přidat do polévek a těstovin. Brokolici můžete také zapékat s trochou sýra pro chutné a zdravé jídlo, které je zároveň jednoduché na přípravu.

Zdravé stravování

  • Zázvor:

Je známý svými protizánětlivými vlastnostmi a je skvělým doplňkem pro podporu trávení a metabolismu. Přidejte čerstvý zázvor do čajů nebo smoothies pro extra zdravotní přínosy a peprnou chuť. Můžete ho také použít při vaření pro dodání jedinečné chuti jídlům, jako jsou asijská jídla, polévky a marinády.

  • Mrkev:

Je výborný zdroj beta-karotenu a je ideální pro zdravé svačiny, nebo jako příloha k jídlu. Mrkev můžete křoupat syrovou, přidat do salátů nebo ji použít jako přílohu k hlavním jídlům. Mrkev také skvěle chutná, když je pečená nebo restovaná s bylinkami, což z ní dělá chutný a zároveň zdravý doplněk k vašemu obědu nebo večeři.

Začleněním těchto potravin do vašeho jídelníčku můžete snížit celkový příjem kalorií, aniž byste obětovali chutnost nebo pestrost vašich jídel. Vědomá volba potravin v kombinaci s vyváženým přístupem k jídlu je klíčem k udržení zdravého životního stylu a ideální tělesné hmotnosti. Těchto potravin můžete sníst takřka kolik chcete, takže se nebojte experimentovat a na večeři si dnes připravit klidně půl kila lehce osolené pečené mrkve.

V zařazování těchto potravin do vašeho jídelníčku je klíčem kreativita a rozmanitost. Tyto potraviny nabízejí nejen možnost udržet váš kalorický příjem pod kontrolou, ale také zpříjemnit vaše jídlo širokou škálou chutí a textur. Pamatujte, že zdravý životní styl je o rovnováze a pestrosti, a tyto potraviny mohou být významnou součástí vašeho cesty k lepšímu zdraví a pohodě.

[videogif mp4=“https://revolucnicviceni.cz/wp-content/uploads/2024/01/EL-ELASTICO-3D.mp4″ style=“width: 100%“ controls=“1″]

Napište mi do komentářů, jaká potravina je Váš top?

17 komentářů u „12 potravin, kterých můžete sníst kolik chcete a nepřiberete po nich ani gram“

  1. dobry den, je to MRKEV salát s jablkem, dušená jako příloha anebo jako součast těst na sladko…..

  2. dobrý deň.
    preferujem hlavne brokolicu,karfiol,papriku,reďkvičku,paradajky,huby,hlivu ustricovú,melón,

  3. Všetky vymenované potraviny sú zdraviu prospešné a preto, kto nemá na niektoré z nich alergiu, tak ich konzumácia je pre organizmus dôležitá.
    MUDr. Zlatica Nemcová PhD

  4. Dobrý den!
    Rádi jíme vše co jste v článku uvedl ale u nás vyhrávají absolutně FAZOLE na jakoukoli úpravu. Přidali bychom ještě Hokkaidó v různých úpravách a Cuketu .

  5. Všechny tyto potraviny mám moc ráda,ale TOP: je brokolice a grapefruid

  6. Dobrý den,
    preferuji hlavně mrkev, brokolici, okurky, ledový salát, borůvky a jahody.
    Díky za články.
    Hezký den 🙂

  7. Pěkný den, za mě brokolice, mrkev, celer a bobule
    nebo salát okurky, rajčata, cibule

  8. Mám ráda veškerou zeleninu,ale na první místo dávám rajčata.V létě jich mám dostatek,vysazuji dvacet keříků -cherry,malinové,hruštičky atd. Z obchodu mi moc nechutnají-snad jen značka Nelinka,ale ty jsou pro důchodce velmi drahé.

  9. Dobrý den,krom celeru a bobulovité ho ovoce jím vše,mám moc potrav.alergii..takze jsem spíše králík..moc Vám fandím.

  10. Mám oblíbené všechny,nejlépe formou salátu s dýňovým olejem akorát zázvor moc nesmím,jsem diabetička s poruchou srážlivosti krve.

  11. vo svojej strave preferujem bielu a čiernu reďkovku, uhorku a špenát. Reďkovky postrúhané a pokvapkané olivovým olejom (extra panenským) a špenát ako prívarok s kockami uvarenej cvikle.

  12. Dobrý den, nejraději mám papriky, mrkev a celer. Konzumuji syrové v pomazánce s lučinou, nebo podušené jako příloha.

Komentáře nejsou povoleny.

author avatar
Jan Anděl Odborník na hubnutí a výživu
Education: Ústav experimentální výživy a epigenetiky z.ú.

Jan Anděl je zkušený dietolog a výživový poradce s více než 17letou praxí v oblasti zdravého stravování a prevence civilizačních onemocnění. Specializuje se na tvorbu jídelníčků na hubnutí, jak pro zdravé lidi, tak i pro klienty s různými zdravotními problémy, jako je diabetes, vysoký krevní tlak, poruchy štítné žlázy či metabolické syndromy. Vytvořil unikátní stravovací systém pro odstranění kožní plísně Pityriasis versicolor. Je autorem inovativního cvičebního programu "6-ťi minutovka", díky kterému člověk během 6 minut dosahuje výsledků, jako kdyby trávil hodiny v posilovně nebo na běžícím páse.


Jan věří v holistický přístup k výživě, kdy propojuje moderní vědecké poznatky s tradičními principy stravování. Kromě své individuální poradenské praxe se věnuje také osvětě na poli zdravého životního stylu a hubnutí, přičemž je odborným garantem mnoha projektů týkajících se zlepšování zdraví a fyzické kondice. Jeho metodologie klade důraz na udržitelné a dlouhodobé výsledky, které zohledňují individuální potřeby a životní styl každého člověka.


Jeho vášeň pro vzdělávání lidí v oblasti výživy a zdraví ho motivuje neustále rozšiřovat své znalosti a sdílet je prostřednictvím webových stránek, online kurzů a odborných článků. Jan Vytvořil řadu produktů, které každý den tisícům lidem zlepšují jejich zdraví a kondici.

 

Certifikace JAN ANDĚL