Rubriky
Blog Hubnutí

12 potravin, kterých můžete sníst kolik chcete a nepřiberete po nich ani gram

Představa, že můžeme jíst určité potraviny bez omezení a zároveň si udržovat ideální váhu, zní skoro jako sen. Ale je to skutečně možné? Ano, existují totiž potraviny, které můžete zařadit do svého jídelníčku a konzumovat je takřka v neomezeném množství bez obav z přibírání. Tyto potraviny jsou často bohaté na vodu, vlákninu a nabízejí mnoho dalších zdravotních výhod. Podívejme se na ně blíže.

  • Listová Zelenina:

Špenát, rukola, ledový salát a kapusta jsou základními stavebními kameny zdravého jídelníčku. Nejenže jsou tyto potraviny bohaté na živiny a mají nízký obsah kalorií, ale také jsou velmi flexibilní v kuchyni. Můžete je přidat do smoothies pro extra dávku vitamínů, nebo si z nich můžete připravit chutné a svěží saláty. Například, zkuste špenátový salát s avokádem a čerstvými jahodami pro osvěžující a nutričně bohatý oběd nebo večeři.

  • Okurky:

Jsou ideální pro rychlé a zdravé svačiny. Jsou skvělé jako rychlé občerstvení na cestách nebo jako přídavek do salátů a sendvičů. Díky vysokému obsahu vody vám pomohou udržet hydrataci, a přitom mají velmi nízký kalorický obsah. Zkuste je nakrájet na tenké plátky, lehce osolit, pokapat citrónem a hned máte připravenou lehkou svačinku, které můžete sníst kolik chcete.

  • Celer:

Je známý pro své „záporné kalorické“ vlastnosti, což z něj činí skvělou součást jakékoliv diety. Jeho křupavá textura a svěží chuť jsou perfektní pro zdravou svačinku, nebo jako přídavek do salátů. Nejchutnější jsou celerové řízečky, kdy celerové plátky lehce povaříte, necháte okapat, obalíte v trojobalu a následně pečete na sucho s tím, že na závěr řízečky mašlovačkou potřete extra panenským olivovým nebo jakýmkoliv jiným oblíbeným za studena lisovaným olejem.

  • Bobulovité ovoce:

Jako jsou jahody, maliny, borůvky a ostružiny, jsou skvělým zdrojem antioxidantů a mají nízký obsah cukru a kalorií. Jsou ideální pro přípravu zdravých dezertů nebo jako sladká pochoutka. Přidejte je do jogurtu nebo ovesné kaše pro nutričně bohatou a chutnou snídani, nebo si z nich připravte osvěžující zeleninovo-ovocný salát.

  • Grapefruity:

Jsou známé svými pozitivními účinky na metabolismus a jsou často doporučovány jako součást redukčních diet. Skvěle se nám osvědčily při sestavování protiplísňových diet. Můžete je zařadit do své snídaně, například spolu s celozrnným pečivem nebo jako část ovocného salátu. Grapefruity jsou také skvělé v detoxikačních plánech, jelikož podporují čištění těla a mají nízký obsah kalorií.

  • Houby:

Jsou vynikajícím zdrojem proteinu a vlákniny, přičemž mají velmi nízký obsah kalorií. Jsou perfektní pro přípravu nízkokalorických hlavních jídel. Vyzkoušejte je v restované formě jako přílohu, nebo si z nich připravte zdravou houbovou polévku. Houby můžete také přidat do těstovin nebo rizot pro bohatší a nutričně vyvážené jídlo.

  • Papriky:

Jsou parádním zdrojem vitamínu C a jsou nízkokalorické, což z nich činí ideální přídavek do vaší stravy. Přidejte čerstvé papriky do salátů, restovaných zeleninových směsí nebo je pečené použijte jako základ do sendvičů a wrapů. Papriky můžete také naplnit zdravými přísadami, jako je quinoa nebo luštěninami, pro chutný, lehký a výživný oběd nebo večeři.

  • Vodní Melouny:

Jsou ideální pro přípravu osvěžujících letních nápojů a salátů. Jejich sladká chuť a vysoký obsah vody pomáhají zvládat letní vedra a současně udržují nízký příjem kalorií. Vyzkoušejte vodní meloun nakrájet na kostky a smíchat s mátou a limetkovou šťávou pro osvěžující letní salát, nebo jej přidejte do studených nápojů pro ledově sladké pokušení.

  • Rajčata:

Jsou nejen chutná, ale také velmi zdravá. Jsou skvělým zdrojem lykopenu, vitamínu C a mají velmi nízký kalorický obsah. Využijte jejich svěží chuti při přípravě salátů, přidejte je do sendvičů nebo si z nich připravte domácí omáčky pro těstoviny nebo pizzu. Rajčatový salát s čerstvou bazalkou, olivovým olejem a mozzarellou je jednoduchý a zároveň výživný příklad, jak rajčata zařadit do vašeho jídelníčku.

  • Brokolice:

Je známá svými protinádorovými vlastnostmi a je bohatá na vlákninu a vitamíny při nízkém kalorickém obsahu. Můžete ji připravit na páře, restovanou nebo přidat do polévek a těstovin. Brokolici můžete také zapékat s trochou sýra pro chutné a zdravé jídlo, které je zároveň jednoduché na přípravu.

  • Zázvor:

Je známý svými protizánětlivými vlastnostmi a je skvělým doplňkem pro podporu trávení a metabolismu. Přidejte čerstvý zázvor do čajů nebo smoothies pro extra zdravotní přínosy a peprnou chuť. Můžete ho také použít při vaření pro dodání jedinečné chuti jídlům, jako jsou asijská jídla, polévky a marinády.

  • Mrkev:

Je výborný zdroj beta-karotenu a je ideální pro zdravé svačiny, nebo jako příloha k jídlu. Mrkev můžete křoupat syrovou, přidat do salátů nebo ji použít jako přílohu k hlavním jídlům. Mrkev také skvěle chutná, když je pečená nebo restovaná s bylinkami, což z ní dělá chutný a zároveň zdravý doplněk k vašemu obědu nebo večeři.

Začleněním těchto potravin do vašeho jídelníčku můžete snížit celkový příjem kalorií, aniž byste obětovali chutnost nebo pestrost vašich jídel. Vědomá volba potravin v kombinaci s vyváženým přístupem k jídlu je klíčem k udržení zdravého životního stylu a ideální tělesné hmotnosti. Těchto potravin můžete sníst takřka kolik chcete, takže se nebojte experimentovat a na večeři si dnes připravit klidně půl kila lehce osolené pečené mrkve.

V zařazování těchto potravin do vašeho jídelníčku je klíčem kreativita a rozmanitost. Tyto potraviny nabízejí nejen možnost udržet váš kalorický příjem pod kontrolou, ale také zpříjemnit vaše jídlo širokou škálou chutí a textur. Pamatujte, že zdravý životní styl je o rovnováze a pestrosti, a tyto potraviny mohou být významnou součástí vašeho cesty k lepšímu zdraví a pohodě.

[videogif mp4=“https://revolucnicviceni.cz/wp-content/uploads/2024/01/EL-ELASTICO-3D.mp4″ style=“width: 100%“ controls=“1″]

Napište mi do komentářů, jaká potravina je Váš top?

17 reakcí na „12 potravin, kterých můžete sníst kolik chcete a nepřiberete po nich ani gram“

dobry den, je to MRKEV salát s jablkem, dušená jako příloha anebo jako součast těst na sladko…..

dobrý deň.
preferujem hlavne brokolicu,karfiol,papriku,reďkvičku,paradajky,huby,hlivu ustricovú,melón,

Všetky vymenované potraviny sú zdraviu prospešné a preto, kto nemá na niektoré z nich alergiu, tak ich konzumácia je pre organizmus dôležitá.
MUDr. Zlatica Nemcová PhD

Dobrý den!
Rádi jíme vše co jste v článku uvedl ale u nás vyhrávají absolutně FAZOLE na jakoukoli úpravu. Přidali bychom ještě Hokkaidó v různých úpravách a Cuketu .

Dobrý den,
preferuji hlavně mrkev, brokolici, okurky, ledový salát, borůvky a jahody.
Díky za články.
Hezký den 🙂

Mám ráda veškerou zeleninu,ale na první místo dávám rajčata.V létě jich mám dostatek,vysazuji dvacet keříků -cherry,malinové,hruštičky atd. Z obchodu mi moc nechutnají-snad jen značka Nelinka,ale ty jsou pro důchodce velmi drahé.

Dobrý den,krom celeru a bobulovité ho ovoce jím vše,mám moc potrav.alergii..takze jsem spíše králík..moc Vám fandím.

Mám oblíbené všechny,nejlépe formou salátu s dýňovým olejem akorát zázvor moc nesmím,jsem diabetička s poruchou srážlivosti krve.

vo svojej strave preferujem bielu a čiernu reďkovku, uhorku a špenát. Reďkovky postrúhané a pokvapkané olivovým olejom (extra panenským) a špenát ako prívarok s kockami uvarenej cvikle.

Dobrý den, nejraději mám papriky, mrkev a celer. Konzumuji syrové v pomazánce s lučinou, nebo podušené jako příloha.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *