Rubriky
Blog

Chcete jíst probiotika, ale nemáte rádi jogurt? Vyzkoušejte tyto alternativy

Kromě zdravých dávek vápníku a bílkovin je jogurt hlavním zdrojem probiotik, „dobrých“ živých bakterií a kvasinek. Proč jsou tak užitečné? Správná rovnováha bakterií ve střevech zlepšuje trávení, blokuje nebezpečné organismy, které mohou způsobovat infekce, a posiluje náš imunitní systém. Pomáhá také tělu vstřebávat životně důležité živiny z jídla.

Co vědět o probiotikách
Na rozdíl od vitamínů neexistuje žádný doporučený denní příjem probiotik. Obecnou zásadou, je přidat do každodenní stravy některá jídla s probiotiky.

Příznivě působící bakterie klasifikujeme jako probiotika. Lactobacillus a Bifidobacterium jsou hlavní nalzené bakterie v mléčných výrobcích, z nichž každý obsahuje různé kmeny. Na etiketách potravin jsou Lactobacillus a Bifidobacterium často zkráceny jako L. nebo B. a poté kombinovány s názvem konkrétního kmene. Kmen acidophilus v bakterii Lactobacillus je tedy zapsán jako L. acidophilus.

Hledání probiotik mimo jogurt
Co když nejste jogurtový nadšenec, nebo prostě chcete více možností? Naštěstí mnoho dalších potravin vám také naservíruje pořádnou dávku dobrých bakterií. Potraviny obsahující probiotika mohou mít různou konzistenci a chuť, takže je velmi pravděpodobné, že jich najdete hned několik podle svého vkusu.

Kefír

Tento nápoj je řidší než jogurt. Obvykle se vyrábí z živočišného mléka, ale můžeme nalézt i alternativu k mléčným výrobkům, jako je kokosový nebo rýžový kefír. Do kefíru si můžete pro vylepšení chuti přidat přísady jako je skořici, vanilku nebo perníkové koření. Je to také vynikající základ pro smoothie.

Kimchi

Kimchi je pikantní, načervenalé kvašené zelné jídlo připravené ze směsi česneku, soli, octa a chilli papriček. Často se podává samostatně nebo ve směsi s rýží nebo nudlemi. Můžete jej také přidat do míchaných vajec nebo na brambory. Najdete ho ve většině obchodů s potravinami se zdravou výživou, nebo na asijských trzích.

Kombucha

Tento fermentovaný čajový nápoj má jemnou chuť. Kombucha obsahuje kofein srovnatelný s některými jinými čajovými nápoji. Kombucha se nyní vyrábí již průmyslově a některé značky přidaly cukr, proto vždy zkontrolujte štítek a vyvarujte se čehokoli s více než 5 gramy cukru na porci.

Miso

Populární pasta v japonské kuchyni, miso se vyrábí ze sójových bobů kvašených s hnědou rýží. Má silnou, slanou chuť. Použijte jej jako omáčku, namažte na toast nebo ho přidejte do marinád na ryby, maso a zeleninu.

Kvašené okurky

Kvašáky obsahují zdraví prospěšné a pro bezchybné fungování organismu nezbytné látky včetně enzymů, vitamínů, minerálů a stopových prvků, aminokyselin, mastných kyselin a organických kyselin. Podobně jako zelenina obsahují také antioxidanty a antimutagenní látky, jednoduché cukry, fruktooligosacharidy a vlákninu. V neposlední řadě je třeba zmínit příznivě působící střevní bakterie, které patří k tomu nejcennějšímu, co probioticky kvašená zelenina nabízí.

Kysané zelí

Zamíchejte ho do salátů nebo jej kombinujte s běžnou přílohou. Výborně se hodí k masovým pokrmům. Vždy volte syrové nebo nepasterizované kysané zelí. Obsahuje více probiotik než komerční kysané zelí, které ztrácí velkou část svých bakterií pasterizací.

Tempeh

Tempeh je vyrobený z fermentovaných sójových bobů, má pevnější strukturu než tofu. Je to oblíbená náhražka masa – zkuste ho orestovaný na špejli s brambory, nebo přidejte do těstovinového salátu.

 

Napište mi do komentářů, jaké jsou Vaše nejčastější náhrady jogurtu?

17 reakcí na „Chcete jíst probiotika, ale nemáte rádi jogurt? Vyzkoušejte tyto alternativy“

Jim jogurt, kefir a v mensi mire zde prezentovane potraviny. A denne uzivam v lekarne zakoupena probiotika.

Je to najmä naša tradičná bryndza /konzumujem celoročne / alebo teraz doma naložena kvasena kapusta /zeli/.

Dlouhá léta tak 15 let užívám Kombuchu, báječná pro vyprazdňování a zřejmě prospívá růstu vlasů.

Skvěle, děkuji Vám za názor. Informace ohledně růstu vlasů určitě potěší mnoho lidí.

Dobrý den, mně osobně velmi chutná tučný tvaroh a jogurt, ostatní produkty ráda vyzkouším. S pozdravem Zita Hvězdová.

. Přestože jím jogurt skoro denně – dělám si domácí v jogurtovači – využívám další vaše tipy. Mám od zetě kombuchu a od podzimu do jara (kdy jsme doma) si dělávám kombuchu na pití, na podzim jsem měla 2x domácí kvašáky a taky kysané zelí s mrkví a cibulkou mám jako oblíbený salát = je to vitamínová „bomba“.
Píši, abych poděkovala za všechny zasílané příspěvky a pro vás byla odezva na rady a cvičení které dostávám. Děkuji – Hudečková Hana, Brno

Díky za připomenutí,, já jím tedy skoro všechno: tempech mám nejraději do houbové omáčky s rýží, kvašené zelí 15kg budu nakládat do zeláku právě tento týden, rychlokvašky okurky dle úrody, jogurt denně 180g – až si říkám zda to není moc, ( do musli, koktejlu), občas kefír (nejvíce mi chutná s mangem -lassie?), kimči si udělám na podzim sama, miso pastu moc nepotkávám, ..
kombuchu právě neudržuji…
Žijte ve zdraví 🙂 –

Jogurty mám ráda,ale střídám je i s Kefírem a nebo domácím Kysaným zelím což je taky velká pochoutka.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *