Rubriky
Blog Zdraví

Zdravá snídaně

Snídaně je považována za nejdůležitější jídlo dne, a přesto mnoho z nás tento rituál opomíjí, nebo nevěnuje dostatečnou pozornost kvalitě toho, co ráno konzumujeme. Zdravá snídaně má klíčový význam pro naši celodenní energii, kognitivní funkce a celkové zdraví. V tomto článku se podíváme na to, proč by snídaně neměla být opomíjena a jak můžete svůj den začít nutričně vyváženým jídlem, které vás nabije energií.

Proč je snídaně tak důležitá?

Energie a metabolismus: Po nočním půstu je vaše tělo ve stavu, kdy potřebuje „doplnit palivo“ pro nadcházející den. Zdravá snídaně pomáhá obnovit glykemickou rovnováhu a podporuje metabolismus, což vám dává potřebnou energii a pomáhá předcházet únavě během dne.

Kognitivní funkce: Ranní jídlo nejenže dodává energii vašemu tělu, ale stimuluje i váš mozek. Studie ukazují, že lidé, kteří pravidelně snídají, mají lepší paměť a jsou koncentrovanější. Ignorování snídaně může vést k poklesu pozornosti a produktivity.

Co by měla zdravá snídaně obsahovat:

  1. Proteiny: Jsou základem pro budování svalů a podporu pocitu sytosti po delší dobu. Zdroje jako jsou vejce, jogurt, cottage, nebo rostlinné alternativy jako tofu poskytují kvalitní proteiny.
  2. Komplexní sacharidy: Například celozrnné pečivo, ovesné vločky nebo kuskus dodají tělu dlouhodobou energii bez prudkých výkyvů cukru v krvi.
  3. Vláknina: Důležitá pro dobré trávení a dlouhodobý pocit sytosti. Vlákninu najdete v ovoci, zelenině a celozrnných produktech.
  4. Vitamíny a minerály: Přidáním ovoce nebo zeleniny do vaší snídaně zajistíte, že tělo získá potřebné vitamíny a minerály pro své fungování.

Recepty na zdravou snídani:

  1. Ovesná kaše s čerstvým ovocem a ořechy: Připravte si v noci namočené ovesné vločky, ráno jen přidejte trochu mléka nebo vody a zahřejte. Přidáním ořechů, semínek a sezónního ovoce vytvoříte nutričně bohaté a chutné jídlo.
  2. Smoothie bowl: Do mixéru dejte oblíbené ovoce, trochu zeleného listového zeleniny, kefír nebo jogurt a mixujte do hladka. Servírujte v míse s vašimi oblíbenými doplňky jako jsou semínka, kokos a granola.
  3. Tofu scramble: Rozdrobte tofu, orestujte s oblíbenou zeleninou jako jsou špenát, paprika a cibule. Ochuťte kurkumou, černým pepřem a bylinkami pro bohatou chuť.

Jak si užít zdravou snídani, i když spěcháte:

  • Připravte si ingredience večer dopředu.
  • Sáhněte po zdravých „s sebou“ variantách jako jsou domácí müsli tyčinky nebo předem namočené ovesné vločky.
  • Investujte do kvalitního smoothie mixéru, který vám umožní rychlou přípravu výživného nápoje.

Často kladené otázky:

  • Jaké jsou nejlepší nízkokalorické snídaně? Zkuste například řecký jogurt s ovocem nebo omeletu z bílků s velkým množstvím zeleniny.
  • Jak mohu do snídaně zahrnout více proteinů? Přidejte k snídani kousek sýra, hrst ořechů nebo lžíci arašídového másla.

Začněte svůj den správně a neopomíjejte snídani, která je základem vaší denní vitality a zdraví. Experimentujte s recepty a najděte ty, které nejlépe odpovídají vašim potřebám a životnímu stylu.

21 reakcí na „Zdravá snídaně“

Snažím se snídat zdravě, i když občas zhřeším. Ráno si dám vlažnou vodu s citronem a skořicí, pak 1 banán, nebo pomeranč a jablko. K tomu mám ráda ovesnou kaši bez ničeho. Zapiji caro s pohankovým mlékem.
Co mne ale nejvíce naštve, když se potom dostanete do nemocnice a tam do vás cpou bílý rohlík s máslem a marmeládou. Tak mám občas pocit, proč ta zdravá strava?

Ráno o 5 hod. 250ml vlažné vody, po 7 hod. v práci káva, čaj, jogurt bílý, dom. marmeláda+ ovesné vločky, ořechy, sušené ovoce a nebo Bebe sušenka. kváskový chléb, máslo, šunka, sýr, mrkev, někdy pohanková inst. kaše

Ahoj Luboši, je to z hlediska vlákniny, kdy je pro naše střeva důležitá z pohledu „kartáče“ – stáhne s sebou zapadlá semínka v záhybech, vyčistí usazeniny.

Zdravim vsechny.Ja nevim ,jak je to s tim ovocem.Vim ze je dulezite ale asi by to chtelo urcit nejake poradi.Kdyz si vezmu treba chleba s necim a za tim si dam ovoce,(nebo je konzumuju zaroven) prece ovoce se travi rychleji a mohlo by jit ze zaludku dal ale tim ze si jej snim az potom tak zustava v zaludku a tim jak se zacina travit a nemuze postupovta dal,tak zacina pomalu kvasit a zpusobovat problemy.jako je treba nadymani atd…(a to je to nejmensi zlo)Nebo tomu tak snad neni.Stejne je to s kasi.Kdyz si dam treba do ovesne kase cerstve ovoce,tak je to stejne.Ja vim ze s cerstvym ovocem je kase uzasna ale….Mely by se kase delat pouze se susenym ovocem. Nebo se mylim? Vyvratte mne to!

Dobrý den, je to značně individuální. Já osobně ovesnou kaši s čerstvým ovocem také nemohu, protože mi je potom 2 hodiny těžko. Ovšem znám spoustu lidí, kteří bez toho nemohou být. Takže pokud Vám to nevyhovuje, určitě si ho ráno nedávejte.

Přeji krásný den, každý snídá, co mu chutná a příliš nekouká na hodnotu(nutriční)
Já snídám mix ze semínek, lněných, sezamových, a chia, rozinek, ořechů lískových, vlašských, jablíčka, banánu, a mrkve, přidám 2 lžíce lněného oleje a dvě kefíru.Je to lahodné a velice sytné do oběda nemám chut na nic sladkého a jsem v naprosté pohodě😀

začínám teplou vodou a většinou dobrý kváskový chleba s tvarohem, posypaný směsí koření (kurkuma, kayenský pepř, mletý černý kmín, mleté lněné semínko, mletý bobkový list a mletý celerový list – zkrátka, co zrovna mám ), taky po jednom kuse mandli, lískáč, vlašský a para ořech, zapíjím ovosným smoothie, kde je hlavní složka jablko…..

Ráno po probuzení vypiji 2 hrníčky oslazeného čaje (střídám různé druhy, bylinky nebo černý čaj s citronem). Na snídani chleba nebo sojové rohlíky s máslem a plátkovým sýrem nebo s máslem a medem. K tomu si dávám kafe-turka.. Ovoce nebo zeleninu (jablka, pomeranče, mandarinky, červenou řepu, vařenou mrkvičku, okurky, rajčata-podle sezóny.) si dávám na svačinku. Příjemný den vám všem přeji 🙂

Dám si ráno na lačno trochu vlažné vody /kvůli práškům/. Potom si uvařím zelený čaj a na snídani si smíchám bílý jogurt s borůvkami , trochu vloček, chia semínka, skořici a sušené brusinky. Obměňuji to různou variantou ovoce a semínky. Někdy zařadím slanou variantu s pečivem, ale po ránu mám nejraději ovoce a sypaný zelený čaj

Hezký den! Dosud jsem vždy četla, že se nemá zelenina jíst současně s ovocem. Jaký je Váš
poznatek/názor? Děkuji

Ano neměla by se jíst zelenina a současně ovoce. Zelenina je totiž hůře stravitelná než ovoce. Ovoce potom v trávícím traktu začne kvasit a to není žádoucí. Proto ovoce jíst nejlépe na lačno a minimálně 1 hod před ostatními pokrmy

Nemyslím si to, je to značně individuální. Většině lidem to nebude dělat žádné problémy, ale potom se najdou tací, kteří po tom budou překyselení. Vyzkoušet, vypozorovat a zařídit se podle toho 😉

Já tedy požívám ráno tohle a to je už asi 3 letý rituál. Odšťavním citron a zaleji teplou vodou 1/2 l abych vytvořil správné klima v žaludku aj. Současně si v 80st. vodě 1/2l udělám čaj MATE a do něj přidám kajenský pepř, kurkumu, karnitin, ceylonskou skořici a kuličku pepře, Tím mám splněno na cca 1hod. . Vzhledem k tomu, že mé tělo je pořád ve fázi vylučovací ( bordelu toxinú volných radikálů aj.) A střeva jsou relativně čistá pro rychlý příjem vitamínů i minerálů tak pokračuji v odšťavnování červená řepa, mrkev , zase 1/2 l , Tam ještě si dávám nějaké= antioxidanty . Nicméně potom všem si dám hustou polévku třeba i z z vepřových kostí s mrkví, petrželí celerem , a na doplnění sacharidů jáhly, kuskus, pohanku, bulgur. kroupy. Funguje mi to ohromně . Jsem plný energie a o tom to je.

2x týdně plnotučný tvaroh s 2 lžícemi lněného oleje a ořechy a mandlemi.2x týdně ovesnou kaši s chia a semínky,1x týdně vajíčka,doma pečený chléb a mořské řasy+pažitka nebo zelenina,1 x týdně chléb buď s medem nebo sýrem a 1x týdně domácí upečený koláč,buchtu…

Snažím se to vše sladit.Před jídlem brzy po ránu si dám deci vlažné vody,po 5 až 10 minutách asi polovinu malé štamprle slivovice a zpravidla si dám trochu (1 polévková lžíce) olivového oleje .
Pak jdu chystat snídani,půl krajíce chleba se sýrem a druhý půl krajíček se salámem.K tomu rozmixujeme zeleninu co máme doma – menší cibule ,jeden strouček česneku,kousek pórku, jedna paprika,jedno rajče,kousek zelené okurky,kousek bulvy celeru a snítku celerové nati,mrkev,červenou řepu,asi šest zelených nebo černých oliv,polovinu jablka,špetku tymiánu,a zaliji to asi 3/4 deci olivového oleje a rozmixuji to vše v nádobce.Podle chuti to přisolíme a někdy tam přidáme i hrst vlašských ořechů.Je to dobrý start do dne,to Vám můžu říct.

Asi to nebude to pravé ořechové, ale mně nejvíce vyhovuje:
– 2 sklenky vlažné vody
po chvíli:
– vlažné kakao z domácího neodstředěného a nepasterizovaného mléka, bez cukru
– domácí žitný chléb s ořechy a semínky
– domácí čisté máslo

No já bych ti dietology moc nepotěšil. Dnes to byly tři párečky, hořčice,křen,sladká čili omáčka, paprika, feferonka,sýr,stroužek česneku a vlastnoručně upečený žitno-pšeničný chléb. Mňam!

Snídám většinou v práci. Turka a nějaký tučný mléčný výrobek-zakysana smetana ochucena, smetanovy jogurt,mléčna rýže…často i dvě balení
Vím,že to není dobré.
Nejraději bych snidala volske oko a slaninu.

Asi 2dcl vlažné vody, krajec špaldového chleba, alebo jeden grahamový rohlík,, med, tvaroh s bylinkami alebo iný polotučný syr. Z ovocia jablko, čučoriedky, 1/2banánu, alebo kiwi. Zo zeleniny ľadový šalát, redkvičky,alebo paradajky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *