Rubriky
Blog

Proč jíst fermentovaný salám jako základní doplněk stravy? Dávkování na konci článku

Osaďte svá střeva vhodnými bakteriemi

Suché fermentované salámy uherského typu mají díky obsahu živých mikroorganismů příznivý vliv na zdraví člověka a zlepšení rovnováhy jeho střevní mikroflóry a tím i imunity. Dále obsahují nestravitelné složky podporující růst nebo aktivitu těchto prospěšných mikroorganismů v tlustém střevě.

fermentovaný salám
<span style=font size 14pt color 000000>Prospěšný ale tučný Podívejte se na dávkování na konci článku<span>

Prospěšnost konzumace fermentovaných salámů shrnul ve svých materiálech kolektiv zdravotnických odborníků z několika pracovišť v Českých Budějovicích, zejména z Oddělení sociální a klinické farmakologie, Katedry veřejného a sociálního zdravotnictví, Zdravotně sociální fakulty Jihočeské university v Českých Budějovicích a pracoviště klinické farmakologie, Nemocnice České Budějovice a.s.

Podle jejich poznatků způsobují při fermentaci bakterie mléčného kvašení (Lactobacillus plantarum, Pediococus cerevisiae, Pediococcus acidilactici nebo Micrococcus) rychlý a důrazný pokles pH. Přítomná kyselina mléčná pak zcela zabrání přítomnosti jiných, zdravotně nevhodných bakterií a je důležitá pro vznik a udržení charakteristické červenavé barvy salámů.

fermentovaný salám

Konzumace fermentovaných masných výrobků s přítomností probiotik představuje „mimo jakoukoliv pochybnost“ příznivý vliv na snížení nežádoucích látek v tlustém střevě (zejména čpavku a prokarcinogenních enzymů) a je tak významnou prevencí mimo jiné proti rakovině tlustého střeva, žaludku a žaludečních vředů či zácpě.

Probiotika mají také příznivý vliv na metabolismus minerálů, zejména vápníku v těle, a příznivý vliv na hustotu kostí a jejich pevnost. Konzumace fermentovaných potravin může vést ke snížení plasmatického cholesterolu a triglyceridů. Dokáže tak předcházet rozvoji aterosklerózy.

fermentovaný salám
<span style=font size 14pt color 000000>Umírněná konzumace fermentovaných salámů vede ke snížení rizika civilizačních onemocnění<span>

„Z dosud shromážděných poznatků můžeme uzavřít, že probiotika mají příznivý vliv na zdravotní stav i v oblasti ovlivnění mikroflóry lidského těla. Působí příznivě jak v tlustém střevě, kde snižují přítomnost nežádoucích mikrobů a zejména snižují stupeň jejich přilnavosti ke sliznici i v žaludku. V žaludku snižují přítomnost a životaschopnost Helicobactera pylori, spolupůvodce vředové nemoci žaludku a dvanáctníku a rizikového faktoru pro nádorová onemocnění žaludku. Tato prospěšná mikroflóra znesnadňuje jiným patogenním mikroorganismům pomnožení ve střevech. Tyto bakterie jsou navíc vybaveny mechanismy, kterými detoxikují škodlivé složky tráveniny.“ konstatují jihočeští zdravotníci.

Pro podporu růstu žádoucích mléčných bakterií v tlustém střevě je přitom vhodné užívat nestravitelné oligosacharidy (prebiotika), která vytvářejí v tlustém střevě substrát pro růst zdravých mikroorganismů. Nejznámějším prebiotikem je inulín, který je mimo jiné součástí cibule, česneku nebo EL-ELÁSTICA.

3D Ukázka kloubní výživy EL-ELÁSTICO

Dávkování fermentovaných salámů

  • sedavé saměstnání – 1 kolečko/denně
  • práce v terénu – 2 kolečka/denně
  • fyzicky náročná práce, sportovci – až 4 kolečka/denně

Bohužel, někdy není snadné najít kvalitní fermentovaný salám. Pokud chcete dobrý salám, otestovali jsme pro vás řetězec Makro. V kategorii základních fermentovaných poličan salámů byl dle senzorických vlastností vyhovující pouze Metro Premium Poličan.

Napište mi do komentářů, jaké zkušenosti máte s fermentovanými salámy vy?

author avatar
Jan Anděl

38 reakcí na „Proč jíst fermentovaný salám jako základní doplněk stravy? Dávkování na konci článku“

🤣🤣 salám každý den?? Není lepší si dát zeleninu nebo kvašené zelí? Určitě není vhodné jíst uzeniny a ještě k tomu každý den a je jedno zda jsou fermentované. Babišovo také nekupuji. Pro kvalitní uzeniny chodím do Globusu nebo formagerie ci wine foodu. Hezký den

Fermentovaný salám není uzenina.ja fermentují a suším salámy a klobásy už delší dobu a když někdo napíše že fermentovaný salám je uzenina ,tak bohužel ani neví co jí ani v globusu ani nikde jinde

Fermentovaný salám není uzenina!
Když chceš kvalitní fermentovaný salám, klobásu apod. tak není problém si ho udělat sám.

Konzumuji fermentovaný salám krátkou dobu, ale zdá se mi, že se pravidelně a lehčeji vyprazdňuji. Jen by mně zajímalo kolik gramů denně, protože kolečka mohou být různě silná a různě veliká. Mohu poprosit o odpověď? Děkuji.

„Bohužel, někdy není snadné najít kvalitní fermentovaný salám. Pokud chcete dobrý salám, otestovali jsme pro vás řetězec Makro. V kategorii základních fermentovaných poličan salámů byl dle senzorických vlastností vyhovující pouze Metro Premium Poličan.“

Toto mne docela dostalo. Znamená to, že pravý maďarský uherák PICK nebo HERZ v Makru nemají, nebo hodnotitelům nepřipadal na pohled vyhovující ??? Nebo hodnotili jen Poličany?
Fermentované salámy jsou krom pravých uheráků i Kostelecký uherák, Křemešník, Čeřínek, Poličan, Herkules, slovenské Malokarpatský a Nitran , v Lidlu mívají v akcích italské Salame unghrese a Salame Milano , nebo francouzské , na vzduchu sušené, salámy s ořechy.
A všechny jsou dobré.

Zapoměl jste napsat. jak silné to kolečko má být. Nebo se snad mluví o kolečku stavebním? P.S. „s fermentovanými salámy“!

Kdepak stavební kolečno, ale 2cm kolečno je to pravé 😉 PS: Samozřejmě ty salámy, děkujeme.

Konsumaci uzenin jsem velmi omezil.Jak poznám fermentovaný salám? Sděl te název,značku nebo specifické označení abych si koupil fermentovaný salám a ne nějakou náhražku.

Dobrý den, to je velmi dobře, že jste omezil konzumaci uzenin. Fermentovaný salám nemá s uzeninou nic společného. Není tepelně opracován, ani zauzen. Pro jistotu se vždy v obchodě zeptejte obsluhy, vždy Vám řeknou, který salám je fermentovaný a který ne.

Vážení, co se ptáte na značky salámů či jiných prodejen, které prodávají fermentované salámy:
stačí si nasadit brýle, pokud je potřebujete, a na cedulce nalepené na salámu či klobásce se dočtete, že se jedná o masný výrobek trvanlivý fermentovaný. Anebo taky ne, z čehož logicky vyplyne, že tento masný výrobek n e n í fermentovaný.
Ale je absolutně jedno, v kterém obchodě nakupujete. Tak asi tak.

Dobrý den p. Anděl – víte uzeniny nekonzumuji vůbec! Podle mne ztratily vše kvůli čemu je člověk kdysi měl rád. Dnešní doba bohužel je založená jen na komerci -někoho doběhnout a vydělat na něm? Ale proč ne, bude-li to ověřené info?
Vy jste jeden z mála, komu se dnes dá věřit.
Mějte se Pavel

Dobrý den, děláte moc dobře, že nekonzumujete uzeniny. To je úplně jiná liga – škodlivá liga už i dle WHO. Fermentovaný salám obsahuje podobně prospěšné složky jako kvašená zelenina.

Tak nám maminka denně dávala k odpolední svačině právě turistický salám jedno silnější kolečko. Dodnes, když potřebuji spravit žaludek, tak si právě takový typ uzeniny dám. Už si ale nikdy na tom nepochutnám jako dítě, ale občas prostě vím, že to pro trávení potřebuji a pak sním více a jen velmi málo přílohy, chleba je kyselý, tak jen trošinku malý kousek rohlíku. Kupuji ten uherák, vysočinu, princ, poličan, tak spíš od pohledu, nebo uherskou klobásu. Miluše Simková

Dobrý den pane Anděli,
to co Vám napíši, se Vám asi nebude moc líbit, ale je to tak. Fermentované salámy miluji a jsem schopna sníst na posezení 10 -20 dkg. Takže to jedno kolečko mně opravdu vyrazilo dech ! V místě mého bydliště je řeznictví, kde vynikající fermentovaný salám vyrábějí.
Omlouvám se za toto šokující sdělění a jsem stále vaší věrnou čtenářkou.
Zdravím a přeji hezký den i noc.
Eva Veselá.

Dobrý den paní Evo, podle přísloví – každý svého štěstí strůjce 🙂

Přeji všem pěkný den,
článek je napsán dost odborně, ale jelikož nejsem z oboru zdravotnictví, neumím vyhodnotit jeho správnou věcnost ve vztahu k použité terminologii. Uvedený článek může být perfektně vymyšlená reklama. Pokud by se cokoliv zakládalo na pravdě, autor mohl uvést jaké jiné typy fermentovaných salámů jsou „zdravé“. Rozhodně uvedený salám patří výrobci Agrofert.
Další problém je v autorizaci článku. Pokud to zjistil vědecký ústav, určitě by se pod toto zjištění neměl problém podepsat.
Nevěřte všemu, co se na internetu píše a mějte hlavně své názory! Bud´te opatrní.
A pokud je to jinak, uved´te, prosím, jednoznačné důkazy a rozšiřte rozsah fermentovaných salámů, kterých se to týká! Děkuji

Já nevím, proč tedy mniši pijí fermentovaný čínský čaj, asi proto, že není z Agrofertu: To je neuvěřitelný guláš, když někdo je prakticky ještě zblblejší než zblblý.

Nebojte, nejde o reklamu. Přesně tak, vlastní názor rozhoduje. Fermentovaných salámů je nepřeberné množství.

Pan Bohumil /příjmení, bohužel, nepřečtu/ to vše vyjádřil za mě. Rovněž se budu zajímat o Metro Premium Poličan, ale zajímalo by mě, zda jsou k sehnání i vyhovující fermentované polosuché salámy. Jsou měkčí a konzumentům se zubními náhradami jdou lépe rozkousat. Pokud jsem napsala hloupost, omlouvám se. Fermantovanou znám pouze zeleninu.

Dobrý den paní Anno, fermentovaný salám bude vždy tužšího charakteru, nikdy nebude „poloscuhý“ aby se dobře kousal. To je princip fermentace – dáte syrové maso, k nemů bakterie a čekáte. Bakterie nikdy maso nerozloží tak, aby bylo jako pomazánka.

A jaké máte zkušenosti s maďarským salámem Pick čili Uherským salámem ??. Ten mi chutná velice.

S díky za informaci. MUDr. Igor Karen

Dobrý den, bohužel žádné, ale jelikož jde o fermentovaný salám s dlouhou tradicí, měl by být v pořádku.

Zdravím pane Honzo,
právě jsem si říkal, než jsem dočetl článek, jak poznám ten pravý, fermentovaný salám, když dnes jsou povolené náhražky a salám může být přibarvený uměle. Ale teď na konci čtu, že nejlépe na tom je právě Metro Premium Poličan. Hned se po něm budu ptát.
A o zkušenosti zatím nemůžu nic říct, protože jsem to nevěděl, kupoval jsem většinou šunkový zauzený, šunku a ani ta nemusí být právě z masa ale něco jíst musíme, takže už ani nesleduji, co ve výrobku je, protože nemusí být všechno pravda ani seznamu, co všechno výrobek obsahuje. Vzpomínám jak to bylo za komunistů i když je pravda, že každý režim má své plusy a mínusy ale strava bývala kvalitní, bez zbytečných éček a náhrad, jak je tomu dnes, normy se dost přísně hlídali, ceny jednotné v celé republice. Výrobci šidí potraviny jak můžou. Chléb je nedopečený aby byl měkký, rohlík máte do večera gumový, chybí tam tuk, když uvařím klobásu, ve vodě neplave ani jediné mastné oko. Však to asi znáte sám. Omlouvám se, že jsem se trochu více rozepsal, jsem ročník 1946, tak mám v paměti kvalitu za minulého režimu a s tím dnešním se bohužel nemůžu pořád smířit. Já kvalitu zboží neovlivním, tak musím kupovat, to co se nabízí.
Takže ještě jednou omluva a přeji hezký den.

Nemáte se za co omlouvat, kvalita je vždy na prvním místě. Vždy je třeba se dívat na potraviny z hlediska „co z toho budu mít“?…

Vážený pane Anděli, obchody, ke kterým mám přístup na našem malém městě jsou Albert, Billa, Lidl, Penny (tam nechodím) a malá řeznictví. Do Makra ani jiných hypermarketů se nedostanu. Můžete mi, prosím, poradit, který ze salámů v těchto obchodech má Vámi vzpomínané kvality? Děkuji, Hana

Dobrý den, to bohužel nemouhu říci. Ale vždy se ptejte obsluhy, které salámy jsou fermentované.

clanok je zaujimavy ale mohli by ste uviest priklady znacky , nazvy fermentovanych salamov z domacej produkcia a aj zo zahranicia dostupnych u nas v obchodoch pre orientaciu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *