Podle Světové zdravotnické organizace je rakovina i nadále druhou hlavní příčinou úmrtí na celém světě, přičemž 70% úmrtí se vyskytuje v zemích s nízkými a středními příjmy. Globální zdravotnický orgán také říká, že 30-50% rakovin lze zabránit, protože přibližně jedna třetina úmrtí na rakovinu nastává v důsledku pěti hlavních dietních rizik: vysoký index tělesné hmotnosti, nízký příjem ovoce a zeleniny, nedostatek fyzické aktivity, užívání tabáku a užívání alkoholu.
Studie, kterou provedli vědci z Tuft’s Friedman School of Nutrition Science and Policy a která byla publikována v lékařském časopise JNCI Cancer Spectrum, zjistila, že v roce 2015 bylo ve Spojených státech více než 80 000 nových případů rakoviny spojeno s nízkým příjmem celozrnných potravin, nízkým příjmem mléčných výrobků, vysokým příjem zpracovaného, zejména červeného masa, nízký příjem ovoce a zeleniny a vysoký příjem sladkých nápojů.
Zde je pohled na některé z nejlepších potravin, které snižují riziko rakoviny, podle několika studií:
Jablka
Jablka obsahují polyfenoly: sloučeniny na rostlinné bázi, které mohou předcházet zánětům, kardiovaskulárním chorobám a infekcím. Výzkum naznačuje, že polyfenoly mají také protirakovinové vlastnosti.
Studie z roku 2018 v časopise Journal of Food and Drug Analysis naznačila, že jablečný floretin „inhibuje migraci a proliferaci buněk rakoviny prsu“.
Malé bobulovité ovoce
Bobule jsou kromě antioxidantů bohaté na vitamíny, minerály a vlákninu. Jedna studie naznačuje, že antokyanin, sloučenina v ostružinách, snižuje biomarkery rakoviny tlustého střeva.
Další studie ukazuje, že protizánětlivé účinky borůvek mohou u myší zabránit růstu nádorů rakoviny prsu.
Brukvovitá zelenina
Košťálová zelenina, jako je brokolice, květák a kapusta, obsahuje sulforafan, rostlinnou sloučeninu s protirakovinnými vlastnostmi, která podle jedné studie významně inhibuje růst rakovinotvorných buněk a stimuluje buněčnou smrt v buňkách rakoviny tlustého střeva.
Výzkum také naznačuje, že sulforafan v kombinaci s genisteinem, sloučeninou v sóji, může významně inhibovat vývoj a velikost nádoru rakoviny prsu. Sulforaphane také inhibuje histon deacetylázu, enzym, který souvisí s rozvojem rakoviny.
Mrkve
Beta-karoten, který dává mrkvi výraznou oranžovou barvu, podle několika studií snižuje riziko rakoviny prsu, žaludku a prostaty.
Rybí tuk
Studie provedená vědci z University of Guelph v Ontariu v Kanadě naznačuje, že omega-3 mastné kyseliny pocházející z rybího oleje, mohou být přibližně osmkrát účinnější pro zastavení vývoje agresivních nádorů rakoviny prsu, než jsou ty omega3 mastné kyseliny získané rostlinných zdrojů.
Další studie zjistila, že konzumace rybího oleje významně snižuje riziko rakoviny prostaty. Lidé, kteří konzumovali doplňky stravy s rybím olejem nejméně čtyřikrát týdně, měli o 63 procent nižší pravděpodobnost vzniku rakoviny tlustého střeva než ti, kteří tak neučinili.
Vlašské ořechy
Vlašské ořechy obsahují látku zvanou pedunculagin, kterou tělo metabolizuje na urolitiny: sloučeniny, které se vážou na estrogenové receptory a mohou hrát roli v prevenci rakoviny prsu.
Napište mi do komentářů, kterou z těchto potravin konzumujete nejčastěji Vy?
54 reakcí na „Šest potravin, které mohou snížit riziko rakoviny“
jablka,květák,brokolici,mrkev,omega-3.
Dobrý den,
Tak mimo brukvovitou zeleninu konzumuji vše. Tato zelenina mi od malička nechutná. Co by bylo možné konzumovat mimo této zeleniny?
Dobrý den.
Vše jím, nyní nejvíce jablka.
Veškeré ovoce,hlavně banány,hrušky ,jablka ,mrkev mražený hrášek,zelí,rajčata a vajíčka,v omezemé míře maso.Nekouřím a nepiji žádný alkohol-někdy si dám Prazdroj 12%
Pěkný den, já se přiznám, ale nejvíc zanedbávám brukvovitou zeleninu ( za což můžou nadýmací potíže). Ale jím všechno, nevím, co bych uvedla, že mám nejraději, protože mám ráda všechno.
Dobrý den, ano ano, tento problém má více lidí. I já. Zkuste za každou takovouto zeleninou, která Vás nadýmá sníst 3 kuličky Espumizanu nebo Simethiconu. Nadýmání tím omezíte na minimum a můžete těžit ze všech výhod této zeleniny 😉
Dobrý den, konzumuji všechny vyjmenované potraviny, dá se říci denně. Co se ořechů týká, a to nejen vlašských, ty si vždy večer namáčím do vody, ráno propláchnu a pak jím. Mají úplně jinou a lepší chuť. Navíc jsem kdysi někde četla, že teprve namočené jsou o hodně zdravější, protože se v nich probudí všechny enzymy. Snad se mnou budete souhlasit a ti, kteří to ještě nevyzkoušeli mi dají za pravdu, alespoň co se týká změny chuti.Hezký den.
Jablka, brukvovitá zelenina , malé bobulovité ovoce, mrkev – vše z vlastní zahrady – takže hlavně čerstvé ve vegetační sezoně, Omega 3 denně 1 kapsli , vlašské ořechy nepravidelně – příležitostně. Dále rajčata, papriku, okurky, celer, petržel (nať ) , listový salát, červená řepa, cibule, česnek, hrášek, fazole a další opět čerstvé sezonně a na zimu zpracované sušením , zavařováním a mražením. Kysané zelí natlačené do bečky ( z kupovaných zelných hlávek) – v zimě vitamínová bomba. V obchodě koupím jen zázvor. Pěstování zeleniny je spojeno s fyzickým pohybem, trpělivostí a následným zpracováním. Holt – staré české přísloví říká – bez práce nejsou „koláče“. Mějte se hezky pane Anděl. Najdková Jana
Nejčastěji z uvedených potravin konzumuji pravidelně brokolici, pak vlašské ořechy a mrkev…
já mám nejraději dušenou mrkev na másle a nemusím k tomu mít ani brambory.
všechno co uvádíte máme rádi,jak koštalovou tak salátek mrkev.jablíčko a oříšky mňam
ořechy,borůvky,maliny,mrkev
rybí tuk, ořechy, sezonní ovoce,
Všechny uvedené potraviny jíme velmi často, protože je pěstujeme na naší velké zahradě. Jenom rybí tuk nemám ráda a ani nemusím ryby.
Já beru už několik let každý den Omega 3 z ryb. Ořechy jsou taky můj favorit a malé bobule jím taky zatím každý den. Začaly jahody, pokračoval červený i černý rybíz, maliny, a teď aronie. Zelenina je moje denní jídlo, mrkev miluju.
S radostí sděluji, že všechny tyto potraviny pravidelně konzumuji.
Dobrý den, p.Anděl tyto potraviny jim všechny. Trochu mèně brukvovitou zeleninu, hlídám si dnu.
kromě rybího tuku všechno, ale často děláme ryby a jíme hlívu ústřičnou
Před osmi léty jsem absolvoval robotickou operaci rakoviny prostaty. Následně jsem se naučil konzumovat postupně všech šest uvedených produktů a cítím se v sedmdesáti velice dobře.
Ráno po probuzení vypiji sklenku teplé vody s citronem. Ob jeden den si vylisuji sklenici čisté šťávy z mrkve a řapíkatého celeru a červené řepy, po obědě jedno jablko z vlastní zahrady a večer u televize si vylousknu pět vlašských ořechů. Občas přes den schroupnu kousek květáku, nebo brokolice a třikrát v týdnu si dávám tobolku rybího tuku a zatím je mi fajn. Vyhýbám se pšenici a cukru.
Trápí mě sice CHOPN, ale to už je zase trochu jiná cesta
jablka,mrkev,zelí,ořechy
Asi Vás nepotěším, ale celý vyjmenovaný sortiment konzumuji téměř celý život včetně celozrnných a mléčných potravin, zeleninu, ryby a maso málo převážně drůbeží. Přesto jsem v 64 letech onemocněla rakovinou prsu a nádor byl invazivní vysoce agresivní. Po 7 letech opět rakovina druhého prsu, tentokrát nádor neinvazivní. Navíc konzumuji kromě čerstvé zeleniny i zeleninové šťávy z červené řepy, a mrkve. Dále všechny druhy ořechů a semínka slunečnicová, dýňová a lněná. Tak to je můj příběh. Jsem asi výjimka.
Dobrý den, udělal jste mi radost. Všechny výše uvedené potraviny jsou u nás na stole denně. Navíc každý den namočím hrstku ořechů, večer si oloupeme tuhou slupku a smlsnem si. Můžu každému doporučit.
Přeji krásné dny plné sluníčka a těším se na další informace.
Vojáčková
V podstatě celý sortiment, který je v tomto e-mailu uveden používám.