Rubriky
Blog

Šest potravin, které mohou snížit riziko rakoviny

Podle Světové zdravotnické organizace je rakovina i nadále druhou hlavní příčinou úmrtí na celém světě, přičemž 70% úmrtí se vyskytuje v zemích s nízkými a středními příjmy. Globální zdravotnický orgán také říká, že 30-50% rakovin lze zabránit, protože přibližně jedna třetina úmrtí na rakovinu nastává v důsledku pěti hlavních dietních rizik: vysoký index tělesné hmotnosti, nízký příjem ovoce a zeleniny, nedostatek fyzické aktivity, užívání tabáku a užívání alkoholu.

Studie, kterou provedli vědci z Tuft’s Friedman School of Nutrition Science and Policy a která byla publikována v lékařském časopise JNCI Cancer Spectrum, zjistila, že v roce 2015 bylo ve Spojených státech více než 80 000 nových případů rakoviny spojeno s nízkým příjmem celozrnných potravin, nízkým příjmem mléčných výrobků, vysokým příjem zpracovaného, zejména červeného masa, nízký příjem ovoce a zeleniny a vysoký příjem sladkých nápojů.

Zde je pohled na některé z nejlepších potravin, které snižují riziko rakoviny, podle několika studií:

Jablka
Jablka obsahují polyfenoly: sloučeniny na rostlinné bázi, které mohou předcházet zánětům, kardiovaskulárním chorobám a infekcím. Výzkum naznačuje, že polyfenoly mají také protirakovinové vlastnosti. 

Pokud máte vlastní sad, udělejte z jablek mošt, který následně zamrazte. Postupně během celého roku vytahujte své zásoby.

Studie z roku 2018 v časopise Journal of Food and Drug Analysis naznačila, že jablečný floretin „inhibuje migraci a proliferaci buněk rakoviny prsu“.

 

Malé bobulovité ovoce

Bobule jsou kromě antioxidantů bohaté na vitamíny, minerály a vlákninu. Jedna studie naznačuje, že antokyanin, sloučenina v ostružinách, snižuje biomarkery rakoviny tlustého střeva. 

Domácí borůvkovou nebo malinovou marmeládu zvládne každý. Zajistěte si tak na zimu dobré a zdravé zásoby.

Další studie ukazuje, že protizánětlivé účinky borůvek mohou u myší zabránit růstu nádorů rakoviny prsu.

 

Brukvovitá zelenina

Košťálová zelenina, jako je brokolice, květák a kapusta, obsahuje sulforafan, rostlinnou sloučeninu s protirakovinnými vlastnostmi, která podle jedné studie významně inhibuje růst rakovinotvorných buněk a stimuluje buněčnou smrt v buňkách rakoviny tlustého střeva.

Z Košťálové zeleniny jsou nejlepší zeleninové placičky se sýrem. Zkuste si udělat někdy na večeři.

Výzkum také naznačuje, že sulforafan v kombinaci s genisteinem, sloučeninou v sóji, může významně inhibovat vývoj a velikost nádoru rakoviny prsu. Sulforaphane také inhibuje histon deacetylázu, enzym, který souvisí s rozvojem rakoviny.

 

Mrkve

Beta-karoten, který dává mrkvi výraznou oranžovou barvu, podle několika studií snižuje riziko rakoviny prsu, žaludku a prostaty.

Udělejte si někdy na oběd strouhanou mrkev na másle s bramborem. Uvidíte, jak skvěle se budete po tomto obědě cítit.

 

Rybí tuk

Studie provedená vědci z University of Guelph v Ontariu v Kanadě naznačuje, že omega-3 mastné kyseliny pocházející z rybího oleje, mohou být přibližně osmkrát účinnější pro zastavení vývoje agresivních nádorů rakoviny prsu, než jsou ty omega3 mastné kyseliny získané rostlinných zdrojů.

Pravidelná konzumace rybího tuku je ověřenou metodou podpory zdraví celého organismu.

Další studie zjistila, že konzumace rybího oleje významně snižuje riziko rakoviny prostaty. Lidé, kteří konzumovali doplňky stravy s rybím olejem nejméně čtyřikrát týdně, měli o 63 procent nižší pravděpodobnost vzniku rakoviny tlustého střeva než ti, kteří tak neučinili.

 

Vlašské ořechy

Vlašské ořechy obsahují látku zvanou pedunculagin, kterou tělo metabolizuje na urolitiny: sloučeniny, které se vážou na estrogenové receptory a mohou hrát roli v prevenci rakoviny prsu.

Velice málo známý, ale velmi zdravý je olej v vlašských ořechů. Podívejte se po něm ve zdravé výživě a každý den užívejte 1 kávovou lžičku.

 

Napište mi do komentářů, kterou z těchto potravin konzumujete nejčastěji Vy?

 

author avatar
Jan Anděl Výživový poradce
Jan Anděl je certifikovaný výživový poradce s více než 17 letou praxí. Specializuje se na tvorbu personalizovaných stravovacích plánů, zlepšení výživových návyků a redukci hmotnosti. Své služby nabízí jak v osobních konzultacích, tak prostřednictvím online poradenství. Jan je také aktivním autorem, který pravidelně přispívá svými odbornými články a radami do blogů a zdravotnických magazínů. Jeho filozofie je založena na přesvědčení, že zdravé stravování by mělo být jednoduché a dostupné pro každého.

54 reakcí na „Šest potravin, které mohou snížit riziko rakoviny“

Dobrý den,
Tak mimo brukvovitou zeleninu konzumuji vše. Tato zelenina mi od malička nechutná. Co by bylo možné konzumovat mimo této zeleniny?

Veškeré ovoce,hlavně banány,hrušky ,jablka ,mrkev mražený hrášek,zelí,rajčata a vajíčka,v omezemé míře maso.Nekouřím a nepiji žádný alkohol-někdy si dám Prazdroj 12%

Pěkný den, já se přiznám, ale nejvíc zanedbávám brukvovitou zeleninu ( za což můžou nadýmací potíže). Ale jím všechno, nevím, co bych uvedla, že mám nejraději, protože mám ráda všechno.

Dobrý den, ano ano, tento problém má více lidí. I já. Zkuste za každou takovouto zeleninou, která Vás nadýmá sníst 3 kuličky Espumizanu nebo Simethiconu. Nadýmání tím omezíte na minimum a můžete těžit ze všech výhod této zeleniny 😉

Dobrý den, konzumuji všechny vyjmenované potraviny, dá se říci denně. Co se ořechů týká, a to nejen vlašských, ty si vždy večer namáčím do vody, ráno propláchnu a pak jím. Mají úplně jinou a lepší chuť. Navíc jsem kdysi někde četla, že teprve namočené jsou o hodně zdravější, protože se v nich probudí všechny enzymy. Snad se mnou budete souhlasit a ti, kteří to ještě nevyzkoušeli mi dají za pravdu, alespoň co se týká změny chuti.Hezký den.

Jablka, brukvovitá zelenina , malé bobulovité ovoce, mrkev – vše z vlastní zahrady – takže hlavně čerstvé ve vegetační sezoně, Omega 3 denně 1 kapsli , vlašské ořechy nepravidelně – příležitostně. Dále rajčata, papriku, okurky, celer, petržel (nať ) , listový salát, červená řepa, cibule, česnek, hrášek, fazole a další opět čerstvé sezonně a na zimu zpracované sušením , zavařováním a mražením. Kysané zelí natlačené do bečky ( z kupovaných zelných hlávek) – v zimě vitamínová bomba. V obchodě koupím jen zázvor. Pěstování zeleniny je spojeno s fyzickým pohybem, trpělivostí a následným zpracováním. Holt – staré české přísloví říká – bez práce nejsou „koláče“. Mějte se hezky pane Anděl. Najdková Jana

Nejčastěji z uvedených potravin konzumuji pravidelně brokolici, pak vlašské ořechy a mrkev…

všechno co uvádíte máme rádi,jak koštalovou tak salátek mrkev.jablíčko a oříšky mňam

Všechny uvedené potraviny jíme velmi často, protože je pěstujeme na naší velké zahradě. Jenom rybí tuk nemám ráda a ani nemusím ryby.

Já beru už několik let každý den Omega 3 z ryb. Ořechy jsou taky můj favorit a malé bobule jím taky zatím každý den. Začaly jahody, pokračoval červený i černý rybíz, maliny, a teď aronie. Zelenina je moje denní jídlo, mrkev miluju.

Dobrý den, p.Anděl tyto potraviny jim všechny. Trochu mèně brukvovitou zeleninu, hlídám si dnu.

Před osmi léty jsem absolvoval robotickou operaci rakoviny prostaty. Následně jsem se naučil konzumovat postupně všech šest uvedených produktů a cítím se v sedmdesáti velice dobře.
Ráno po probuzení vypiji sklenku teplé vody s citronem. Ob jeden den si vylisuji sklenici čisté šťávy z mrkve a řapíkatého celeru a červené řepy, po obědě jedno jablko z vlastní zahrady a večer u televize si vylousknu pět vlašských ořechů. Občas přes den schroupnu kousek květáku, nebo brokolice a třikrát v týdnu si dávám tobolku rybího tuku a zatím je mi fajn. Vyhýbám se pšenici a cukru.
Trápí mě sice CHOPN, ale to už je zase trochu jiná cesta

Asi Vás nepotěším, ale celý vyjmenovaný sortiment konzumuji téměř celý život včetně celozrnných a mléčných potravin, zeleninu, ryby a maso málo převážně drůbeží. Přesto jsem v 64 letech onemocněla rakovinou prsu a nádor byl invazivní vysoce agresivní. Po 7 letech opět rakovina druhého prsu, tentokrát nádor neinvazivní. Navíc konzumuji kromě čerstvé zeleniny i zeleninové šťávy z červené řepy, a mrkve. Dále všechny druhy ořechů a semínka slunečnicová, dýňová a lněná. Tak to je můj příběh. Jsem asi výjimka.

Dobrý den, udělal jste mi radost. Všechny výše uvedené potraviny jsou u nás na stole denně. Navíc každý den namočím hrstku ořechů, večer si oloupeme tuhou slupku a smlsnem si. Můžu každému doporučit.
Přeji krásné dny plné sluníčka a těším se na další informace.
Vojáčková

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *